Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/11/2001

Ο ΣΥΝ απαντά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Πρωτόπαπα για τα προβλήματα στο βαμβάκι και τον καπνό και για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ κ. Ν.Βούτσης απαντώντας στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρωτόπαπα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες δήλωσε:

Βρίθουν ανακριβειών οι δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα σχετικά με την τιμή του βαμβακιού και το θέμα της περικοπής των ενισχύσεων στα καπνά. Ο κ. Πρωτόπαπας ή δεν ξέρει ή εξακολουθεί να εμπαίζει τους αγρότες υποστηρίζοντας πράγματα που μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι:

1. Μόνο η Ελλάδα και η Ισπανία καλλιεργούν βαμβάκι, επομένως δεν έχουμε υπερπαραγωγή στην Ευρώπη, έχουμε απλώς μια καλή χρονιά που έδωσε ικανοποιητικές παραγωγές, όπως και πολλές προηγούμενες χρονιές.

2. Δεν οφείλεται σε καμιά υπερπαραγωγή η διεθνής χαμηλή τιμή του βαμβακιού. Οφείλεται κυρίως στα διεθνή χρηματιστηριακά "παιχνίδια" με τα οποία επιδιώκεται να υπάρχει πάμφθηνη πρώτη ύλη για την κλωστοϋφαντουργία της Αμερικής, της Ευρώπης και των άλλων αναπτυγμένων χωρών. Οφείλεται ακόμη στην ισοτιμία Ευρώ-Δολαρίου και στον τρόπο που η ΕΕ υπολογίζει την διεθνή τιμή του σύσπορου βαμβακιού. Η περυσινή τιμή των 311 δρχ/κιλό οφείλεται στην υψηλή διεθνή τιμή του συσπόρου και στην μεγάλη αύξηση της τιμής του δολαρίου.

3. Με τον κανονισμό που ψήφισε η Κυβέρνηση κάθε αύξηση της παραγωγής οδηγεί σε μείωση τόσο της επιδότησης που παίρνει ο παραγωγός όσο και της συνολικής δαπάνης που πληρώνει ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

4. Ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή Προϋπολογισμών στις 5/11/2001 πρότεινε την αύξηση της δαπάνης των 681 εκατ. Ευρώ της πρώτης πρόβλεψης του προϋπολογισμού της Ε.Ε κατά 253 Ευρώ είναι, όπως αναφέρεται αναλυτικά στην απόφαση, η μείωση της διεθνούς τιμής του σύσπορου βαμβακιού από 34,5 Ευρώ/100 κιλά σε 20,4 Ευρώ/100 κιλά. Καμία παρέμβαση ή "ισχυρή και συντονισμένη δράση της Κυβέρνησης" όπως ισχυρίστηκε ο κ. Αργύρης (Ανακοίνωση Υπ. Γεωργίας 9/11/2001) δεν χρειάζεται - και ούτε βέβαια υπήρξε- για αυτή την τροποποίηση της δαπάνης, αφού γίνεται σχεδόν αυτόματα και υποχρεωτικά. Από αυτή την επιπλέον δαπάνη ο παραγωγός δεν θα εισπράξει τίποτα παραπάνω σαν επιδότηση. Η τιμή που θα πάρει είναι αυτή που θα προκύψει μετά την εφαρμογή των αυξημένων και χωρίς όριο προστίμων που ψήφισε η Κυβέρνηση στον νέο κανονισμό. Τα 253 εκατ Ευρώ που πράγματι θα επιβαρυνθεί η Κοινότητα στην πραγματικότητα στηρίζουν την βιομηχανία της και βέβαια τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις μέσω των μετακαθορισμών και προκαθορισμών που επιτρέπει ο κανονισμός.

5. Όσον αφορά τους ελέγχους, εδώ πια φτάνουμε στο θέατρο του παραλόγου. Οι έλεγχοι υπήρξαν μέχρι τώρα επιεικώς "υποτυπώδεις". Η ανεπάρκεια του νέου φορέα, του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνδυασμώ με τις αντικανονιστικές, αντιφατικές, αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας έχουν καταστήσει διάτρητο το σύστημα των ελέγχων και μάλιστα σε μια χρονιά, που λόγω των αυξημένων προστίμων του νέου κανονισμού, έπρεπε να είναι αυστηρότεροι από ποτέ.

6. Η τελική τιμή του παραγωγού θα γίνει γνωστή μόνο τον Ιούνιο του 2002. Στις 24 του Νοέμβρη το μόνο που θα μάθουμε είναι αν θα εξακολουθήσει ο κ. Υπουργός να δίνει στην Κοινότητα πρόβλεψη παραγωγής που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική.

7. Όσον αφορά την επαπειλούμενη κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό, θα θυμίσουμε μόνο τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης μετά το Γκέτεμποργκ, διότι "κατάφερε" να μην συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων η σχετική αναφορά. Και απέκρυβε το γεγονός ότι από την στιγμή που είχε υπάρξει απόφαση της Επιτροπής για αυτό το θέμα, την οποία δεν ζήτησε ο κ. Πρωθυπουργός να απαλειφθεί, αργά ή γρήγορα θα εμφανίζονταν και οι σχετικές προτάσεις για την κατάργηση των επιδοτήσεων.

8. Οι αγρότες πρέπει να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων τους. Γιατί λύσεις υπάρχουν. Και θα επιβληθούν μόνο με αγώνες.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου