Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/07/2012

Ελλείψεις προσωπικού στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ρεθύμνου - Ερώτηση Α.Ξανθού, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Την ώρα που στη χώρα επικρατεί , λόγω των μνημονιακών μέτρων και εφαρμοστικών νόμων , πλήρης ασυδοσία στην αγορά εργασίας , το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αδυνατεί να στελεχώσει τις κατά τόπους υπηρεσίες του με το απαραίτητο προσωπικό για τη διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις.

Είναι γνωστό από τα στοιχεία του ίδιου του ΣΕΠΕ ότι σήμερα περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι κινούνται μεταξύ ανεργίας και πλήρους επισφάλειας, 1 στους 2 εργαζόμενους απασχολείται σε ευέλικτες σχέσεις εργασίας με τους εργοδότες να αποφασίζουν μονομερώς για το ωράριο και την αμοιβή της εργασίας , η ανασφάλιστη εργασία υπολογίζεται επισήμως στο 30% και χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν υποστεί σημαντική μείωση των αποδοχών τους μέσω των νέων επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων .

Η αποδιοργάνωση του ΣΕΠΕ και η ανυπαρξία μια «δικλείδας ασφαλείας» για τους εργαζόμενους σε μια περίοδο που εδραιώνεται καθεστώς  «εργασιακής ζούγκλας» στη χώρα , αποτελεί αναμφισβήτητα  μια  επιλογή με σαφή ταξική στόχευση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπολειτουργίας του ΣΕΠΕ είναι το  Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νομού Ρεθύμνου που από 5 υπηρετούντες υπαλλήλους έχει μείνει μόνο με την Προϊσταμένη!

Αυτή η εξέλιξη έχει ως  αποτέλεσμα :

1.       Να μην μπορεί η Υπηρεσία να ανταποκριθεί στις  πολλαπλές καταγγελίες που αφορούν ανασφάλιστη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων , παραβίαση ωραρίου εργασίας, υπερβάσεις ωραρίων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, μη τήρηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης κλπ.

2.       Αδυναμία υλοποίησης   της διαδικασίας επιβολής προστίμων 

3.       Πλήρης απουσία Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης , την ώρα που πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα και υποβαθμίζονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

4.       Δυσκολία  διεκπεραίωσης ακόμα και των τρεχουσών αναγκών  της Υπηρεσίας ( αλληλογραφία, εξωτερικές εργασίες, οικονομική διαχείριση , αρχειοθέτηση κλπ).

Ερωτάται ο κ.Υπουργός :

1.       Προτίθεται να ενισχύσει άμεσα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Νομού Ρεθύμνου με το αναγκαίο για τη στοιχειώδη λειτουργία του προσωπικό;

2.       Πως θα αντιμετωπίσει τη ζοφερή πραγματικότητα στο εργασιακό τοπίο και την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας ;

 

Ο ερωτών βουλευτής

ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ