Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/07/2012

Απασχόληση αλλοδαπών σπουδαστών στις τουριστικές επιχειρήσεις - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Τουρισμού

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 16802/667 (ΦΕΚ1345/Βʼ/31-08-2010), οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας σε ποσοστό που να μην υπερβαίνει 17% του τακτικού προσωπικού τους και σε κάθε περίπτωση τα 40 άτομα, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.

Γινόμαστε όμως συνεχώς αποδέκτες καταγγελιών για παραβίαση των παραπάνω ορίων από τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως με σπουδαστές από χώρες της Ε.Ε. οι οποίοι προσλαμβάνονται «ως πρακτικά ασκούμενοι», αλλά ουσιαστικά καλούνται να εργαστούν με πλήρη έως και υπερπλήρη ωράρια εργασίας και πολύ χαμηλές αμοιβές. Σε πολλές δε περιπτώσεις οι επιχειρήσεις παραβιάζουν και τη διάταξη σύμφωνα με την οποία ο ασκούμενος δεν καταλαμβάνει θέση εργασίας και πραγματοποιεί την πρακτική άσκηση με την εποπτεία εργαζομένου ειδικότητας αντίστοιχης με το αντικείμενο κατάρτισής του.

Οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι που βαπτίζοντα «πρακτικά ασκούμενοι» καταλαμβάνουν τελικά μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα γίνονται θύματα εκμετάλλευσης αφού αντιμετωπίζονται σαν εργαζόμενοι χωρίς ωράρια, χωρίς ασφάλιση και με εξευτελιστικές αμοιβές.

Παράλληλα ουσιαστικός έλεγχος στις επιχειρήσεις από τις κατά τόπου υπηρεσίες του  Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που αποτελούν τον κατεξοχήν ελεγκτικό μηχανισμό, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί γιατί η αναλογία των ατόμων-ελεγκτών που διαθέτουν σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα είναι πολύ μικρή και δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να εκτελέσουν το έργο τους.

Επειδή είναι σαφές ότι στην ουσία επιχειρείται νομιμοποίηση της παράνομης εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις μέσω του συστήματος πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης σπουδαστών που έρχονται όχι μέσω συμφωνιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά με τη μεσολάβηση εταιρειών και γραφείων που αυτοπροσδιορίζονται ως «γραφεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού», ενώ στην ουσία πρόκειται για πρακτορεία σύγχρονου δουλεμπορίου

Επειδή στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη πρακτική άσκηση σπουδαστών τουριστικών σχολών από χώρες της Ε.Ε. σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Επειδή πρόκειται για αδήλωτη-ανασφάλιστη εργασία που έχει κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία και στην αύξηση της ανεργίας σε έναν κλάδο που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όπως αυτόν των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Επειδή δεν μπορούμε να θέτουμε στόχους ανάπτυξης του Τουρισμού με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.   Αν είναι στις προθέσεις τους ο επανακαθορισμός του ποσοστού των ασκούμενων που τοποθετούνται στις τουριστικές επιχειρήσεις καθώς αυτό που ισχύει σήμερα (17%) είναι ιδιαίτερα υψηλό.

2.   Αν το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί ελέγχους στις τουριστικές επιχειρήσεις που απασχολούν σπουδαστές ώστε να εξετάζεται εάν το σύνολο των σπουδαστών υπερβαίνει το 17% του συνολικού αριθμού απασχολούμενων, εάν οι σπουδαστές απασχολούνται πέρα του ωραρίου που ορίζεται βάση του κανονισμού σπουδών τους και με δραστηριότητες εκτός των εκπαιδευτικών τους υποχρεώσεων και τελικά εάν τηρούνται όλες οι διατάξεις της Υ.Α 16802/667;

3.   Θα προχωρήσετε άμεσα στη στελέχωση των ΣΕΠΕ ώστε να καταστεί ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός που να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Στέφανος Σαμοΐλης

Δημήτρης Στρατούλης