Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/11/2001

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρέσβη της Κύπρου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Ν. Χουντής, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Πασιαρδή.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο κόσμος δεν θα είναι ασφαλής όταν χρονίζοντα περιφερειακά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στα πλαίσια των διεθνών θεσμών.

Ότι επιβάλλεται να δοθούν άμεσα λύσεις σε αυτά τα προβλήματα ένα εκ των οποίων είναι το Κυπριακό.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ υπογραμμίζει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι η δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία με μια κυριαρχία και ιθαγένεια σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Συνάντησης Κορυφής του 1977 και 1979.

Παράλληλα υποστηρίζει την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου - που είναι καθόλα έτοιμη όπως διαπιστώθηκε πριν λίγες μέρες - στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ.Ντενκτάς και η Τουρκία πρέπει επιτέλους να συμμορφωθούν με τη διεθνή έννομη τάξη, να αποβάλλουν την αδιαλλαξία, να σταματήσουν τις απειλές και να συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μείνει σταθερή σε μία τέτοια πολιτική επισημαίνοντας ότι η μέχρι τώρα αρνητική στάση της Τουρκίας την εκθέτει έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την συνθήκη του Ελσίνκι, έναντι των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την εταιρική σχέση της με την Ε. Ε.

Μια τέτοια στάση επιδρά αρνητικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γεγονός που δεν μπορεί να συμψηφίζεται με τα όποια βήματα προσέγγισης σε θέματα "χαμηλής πολιτικής".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου