Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/07/2012

Ερώτηση Β. Κυριακάκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς τον Υπουργό Υγείας για τις επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου Λαμίας

Οι μνημονιακές πολιτικές στην υγεία ως συνέχεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης έχουν οδηγήσει σήμερα το ΕΣΥ σε τροχιά πλήρους κατάρρευσης που μαζί με τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού προκαλεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Το Νοσοκομείο Λαμίας, το μεγαλύτερο στη Στερεά Ελλάδα, με αναπτυγμένες 315 κλίνες, με κλινικές και τμήματα που δε διαθέτουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Στερεάς, καλείται ουσιαστικά να παίξει το ρόλο ενός περιφερειακού νοσοκομείου στην περιοχή χωρίς όμως ποτέ να του αναγνωριστεί αυτός ο τίτλος. Έτσι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση λειτουργίας του είναι οριακή με κυριότερα τα παρακάτω προβλήματα:

Τεράστιες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, εργαστηριακού και βοηθητικού προσωπικού ως συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής των μηδενικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, αλλά και της περιορισμένης και με μεγάλη καθυστέρηση από το Υπουργείο Υγείας έγκρισης προσλήψεων επικουρικού ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που αιτείται η διοίκηση του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα είναι η υπολειτουργία και αδυναμία καθημερινής εφημερίας των περισσότερων τμημάτων και κλινικών (Μαιευτική-Γυναικολογική, Ορθοπαιδική, Αξονικός, Ακτινολογικό, Αναισθησιολογικό, Ογκολογικό, ΤΕΠ, Παιδιατρική, ΜΕΘ, ΜΤΝ, Πνευμονολογική, Νευροχειρουργικό, Νευρολογικό, Οφθαλμολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ, Ψυχιατρική, Γαστρεντερολογικό, Οδοντιατρικό, Δερματολογικό, Εργαστήρια). Μόλις προχθές στις 22/7/12 το απόγευμα μια ετοιμόγεννη γέννησε με τη βοήθεια μαίας, αφού δεν υπήρχε γιατρός σε εφημερία της Μαιευτικής κλινικής, ενώ πρόσφατα διακομίστηκε ετοιμόγεννη στη Λάρισα.

Ελλείψεις αναλώσιμων υλικών (γάντια, γάζες, σύριγγες, οροί, καθετήρες, ουροδοχεία, φιάλες οξυγόνου, κ.ά), αλλά και στοιχειωδών αντιδραστηρίων για εξετάσεις, ταινιών σακχάρου, φίλτρων νεφρού με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους διάφορα υλικά.

Υπερεντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένες εφημερίες και εξαιρέσιμα πολλών μηνών, ενώ περικόπτονται και κονδύλια για δεδουλευμένες εφημερίες. Μάλιστα, με την Α.Π. ΔΥ5α/οικ. 60695/15-6-12 απόφαση του ΓΓ ΥΥΚΑ περικόπηκαν από τις εφημερίες Απριλίου ποσό 8.856 ευρώ από εκείνο που είχε εγκριθεί με την ΚΥΑ Υπουργών ΥΚΑ και Οικονομικών με Α.Π. Υ10α/ΓΠ οικ. ΓΥ 156/1-3-12 που καθόριζε το δωδεκατημόριο αποζημίωσης εφημεριών.

Έτσι, μοιάζει τραγική ειρωνεία το πόρισμα της ετήσιας έκθεσης του Υπουργείου Υγείας για το 2011, σύμφωνα με το οποίο το ΓΝ Λαμίας καταλαμβάνει υψηλές επιδόσεις και θέσεις ως προς τη μείωση δαπανών σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια κατά 46% συγκριτικά με το 2010, ως προς τη μείωση δαπανών υπηρεσιών κατά 55% συγκριτικά με το 2010, μείωση μέσης διάρκειας και κόστους νοσηλείας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει αύξηση νοσηλευόμενων κατά 32% και αύξηση ποσοστού κάλυψης κλινών από 74% το 2010 σε 88% το 2012!

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. θα εγκρίνει άμεσα την πρόσληψη των απολύτως απαραίτητων επικουρικών γιατρών που έχει αιτηθεί η Διοίκηση του νοσοκομείου και η 5η ΥΠΕ προς το Υπουργείο Υγείας με το υπ.Α.Π. Φ6/10058 (2 Μαιευτικής-Γυναικολογίας, 2 Ακτινοδιαγνωστικής, 2 Αναισθησιολογίας, 1 Νευροχειρουργικής, 2 Ογκολογίας, 1 Ορθοπαιδικής, 1 Πνευμονολογίας, 1 Γενικής Ιατρικής, 1 Καρδιολογίας και 1 Παθολογίας);

2. θα εγκρίνει άμεσα την πρόσληψη λοιπού επικουρικού προσωπικού (16 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων), καθώς και λοιπού προσωπικού ΙΔΟΧ για το ΓΝ Λαμίας (53 θέσεις) και Κ.Υ. αυτού (21 θέσεις) που έχει αιτηθεί η Διοίκηση του νοσοκομείου με το υπ.Α.Π. Π/32928/30-12-11 έγγραφό της προς την 5η ΥΠΕ;

3. Θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό τα δεδουλευμένα εξαιρέσιμα 6 μηνών στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου (170.000 ευρώ, σύμφωνα με το υπ.Α.Π. 253/25-6-12 έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων);

4. Θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό οι δεδουλευμένες εφημερίες του ιατρικού προσωπικού και να ανακληθεί άμεσα η Α.Π. ΔΥ5α/οικ. 60695/15-6-12 απόφαση του ΓΓ ΥΥΚΑ που περιέκοψε ποσό 8.856 ευρώ από τις εφημερίες Απριλίου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριακάκης Βασίλειος