Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/11/2001

Ο ΣΥΝ για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την φορολογία

Ο ΣΥΝ για τιςκυβερνητικές ανακοινώσεις για τηνφορολογία:

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, αναφερόμενος στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την φορολογία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι εξαγγελθείσες φορολογικές ρυθμίσεις είναι ανεπαρκείς και αποσπασματικές. Eπιστρέφουν στους ασθενέστερους ένα μικρό μόνο μέρος μιας μακράς αφαίμαξης και εξειδικεύονται με τρόπο που ευνοεί κυρίως τα υψηλά εισοδήματα.

Η κυβέρνηση σε αντίθεση με την προεκλογική καλλιέργεια προσδοκιών για πολιτικές αναδιανομής, υπέρ των ασθενέστερων και του κοινωνικού κράτους, συνεχίζει μια μονόπλευρη πολιτική, σε βάρος όσων σήκωσαν το κύριο βάρος για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι ασθενέστεροι πληρώνουν την κυβερνητική αστοχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2001 και την δυσμενή αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2002.

Αντί για συνεχή και αποσπασματικά φορολογικά μπαλώματα που διαιωνίζουν την αδικία και τον αναχρονισμό, η χώρα χρειάζεται, τώρα και όχι στο προεκλογικό 2003, μια ριζική και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση που:

1. Θα υπάγει όλα τα εισοδήματα από μισθούς, επαγγελματικές αμοιβές, επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενοίκια, μερίσματα ή χρηματιστηριακά κέρδη σε μια ενιαία, προοδευτική φορολογική κλίμακα. Με τον τρόπο αυτό, τα συνολικά φορολογικά έσοδα μπορούν να αυξηθούν και ταυτόχρονα να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση των ασθενέστερων και των εισοδημάτων από εργασία.

2. Θα καθιερώνει την θέσπιση αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 4 εκατομμύρια δραχμές καθώς την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

3. Θα εισάγει νέα κριτήρια στο φορολογικό σύστημα με στόχο την δημιουργία ισχυρών κινήτρων υπέρ της απασχόλησης και της προστασίας του περιβάλλοντος, με την μορφή τόσο φορολογικών εκπτώσεων όσο και πρόσθετων φόρων.

4. Θα απλουστεύσει δραστικά το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε ο φορολογικός μηχανισμός να γίνει κυρίως ελεγκτικός και να απαλλαγεί ο φορολογούμενος από άσκοπα γραφειοκρατικά βάρη.

Ο ΣΥΝ ζητά να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμα και οι προτάσεις της «Επιτροπής Γεωργακόπουλου» και θα αξιοποιήσει την σχετική συζήτηση για να προβάλλει την δική του πρόταση για μια δίκαιη και ριζική φορολογική μεταρρύθμιση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου