Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/07/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης Ρένας Δούρου, βουλευτού Β' Αθήνας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» (Κώστας Σαββόπουλος)

Χρειάζεται ριζική αλλαγή πλεύσης στην ΕΖ

«Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω ξανά μια φράση που λέω συχνά εδώ και πάνω από δύο χρόνια, όσο κρατά αυτή η πρωτόγνωρης έντασης κρίση, δηλαδή «πολύ λίγο, πολύ αργά», όπως λένε οι αγγλοσάξονες. Θέλω να πω δηλαδή ότι μια τέτοια επίσκεψη, παρά το γεγονός του συγκεκριμένου πολιτικού προσανατολισμού του Μπαρόζο, αν λοιπόν αυτή επίσκεψη είχε γίνει στο ξεκίνημα της κρίσης, ίσως να είχε διαφορετικό αντίκτυπο. Σήμερα όμως, που κυριολεκτικά ο νότος της Ευρώπης φλέγεται, με την χώρα μας σε ελεύθερη πτώση, την Ισπανία να βλέπει να έρχεται η κατάρρευση παρά τη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με την Ιταλία να περιμένει τη σειρά της, σήμερα λοιπόν που και ο ευρωπαϊκός βορράς αντιμετωπίζει προβλήματα, με τη Γαλλία να έχει εισέλθει και αυτή σε πορεία λιτότητας, τη Γερμανία να βρίσκεται μπροστά στην προοπτική απώλειας των 3 Α της χρηματοπιστωτικής της ικανότητας, το ευρωπαϊκό εγχείρημα αποσυντίθεται με γοργούς ρυθμούς. Και ο κ. Μπαρόζο, όχι προσωπικά, αλλά με το θεσμικό του ρόλο, ως προέδρου της Κομισιόν, φέρει τεράστια ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές. Γιατί πλέον δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία. Όπως ως άλλες Κασσάνδρες και ως ΣΥΡΙΖΑ και ως ΚΕΑ είχαμε επισημάνει από την αρχή της κρίσης, ότι πρόκειται για δομική, συστημική, αποκαλύπτει τις σαθρές βάσεις της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Και για αυτό και η απάντηση που πρέπει να δοθεί πρέπει να είναι ανάλογη. Το αντίθετο από ό,τι κάνει ως σήμερα ο κ. Μπαρόζο, η κα Μέρκελ, η κα Λαγκάρντ. Μόνο αν υπάρξει ριζική αλλαγή πλεύσης στην κατεύθυνση της πλήρους αλλαγής της αρχιτεκτονικής της ΕΖ, η Ελλάδα θα παύσει να είναι «τελειωμένη περίπτωση» και θα αρχίσουν να σβήνουν οι φωτιές και σε Ισπανία και Ιταλία».

 

Άμεση διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής

«Εκείνο που χρειάζεται σήμερα η Ευρωζώνη είναι ένα ηλεκτροσόκ. Το ηλεκτροσόκ που θα είχε συμβεί αν τον Ιούνιο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είχε κερδίσει τις εκλογές! Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Τούτο πάντως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει η πολιτική. Όχι για δογματικούς λόγους αλλά για λόγους αποτελεσματικότητας. Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι καταστροφική και οδηγεί στη διάλυση της ΕΖ. Για παράδειγμα, θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας καθώς πρόκειται περί εντεταλμένων υπαλλήλων, που δεν λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις ώστε να τίθεται ζήτημα «διαπραγμάτευσης», με πολλά εισαγωγικά η λέξη γιατί έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο μετά από την 17η Ιουνίου. Γιʼ αυτό και αρνηθήκαμε να τους συναντήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει ζητήσει δια στόματος Αλέξη Τσίπρα την άμεση διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής προκειμένου να αναζητηθεί μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους νέα στρατηγική για τη χώρα μας γιατί απλά το πρόγραμμα που μας έχουν επιβάλλει δεν βγαίνει. Εξουθενώνει τους έλληνες και τις ελληνίδες και οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ».

    

Πρόκειται για κυβέρνηση αποφασισμένη να περάσει πάση θυσία το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής

«Όλα δείχνουν ότι η σημερινή, τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενότητας. Έρχονται νέα μέτρα, νέες οριζόντιες περικοπές, δηλαδή περισσότερη λιτότητα και πιο βαθιά ύφεση – παρόλα αυτά κανείς από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν προβληματίζεται για τον αντίκτυπο που έχουν όλα αυτά σε μια ήδη κατεστραμμένη οικονομία, σε μια κοινωνία που χάνει την συνοχή της. Ακούσατε εσείς καμία αντίδραση από τη ΔΗΜΑΡ ή το ΠΑΣΟΚ για το διορισμό στη θέση του γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης του κ. Αθανάσιου Ανδρεουλάκου με το χουντικό παρελθόν, όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ; Ακούσατε κάποια αντίδραση για το ότι θα παραμείνει στο λογαριασμό της ΔΕΗ το χαράτσι για τα ακίνητα και μάλιστα με αυστηροποιημένες κυρώσεις ύστερα από την αντίδραση της Τρόικας; Σας θυμίζω ότι στη συμφωνία που υπέγραψαν τα τρία κόμματα, υπήρχε η δέσμευση για αντικατάσταση του χαρατσιού με νέο νόμο, επί λέξει «πιο δίκαιο για την ακίνητη περιουσία». Αλλά ακόμη κι αν πάρουμε και τα οριζόντια μέτρα που οι κυβερνώντες έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα λάβουν, πάλι δεν βλέπουμε καμία αντίδραση ενώ το πετσόκομμα του εφάπαξ τους διαψεύδει… Άρα, νομίζω, ότι δεν θα υπερβάλλουμε αν θεωρήσουμε ότι πρόκειται για κυβέρνηση αποφασισμένη να περάσει πάση θυσία το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής που μας ισοπεδώνει όλους. Και προσέξτε θα το κάνει αυτό μάλιστα στο όνομα δήθεν της «αξιοπιστίας» της χώρας προς τα έξω. Για την αξιοπιστία προς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που είτε λόγω εκφοβισμού είτε, θα έλεγα εγώ, λόγω εξαπάτησης, πίστεψαν και ψήφισαν ως πρώτο κόμμα τη ΝΔ, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρονται καθόλου».

  

Δεν θα επιτρέψουμε τούτη η κυβέρνηση να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών

«Σε καμία στιγμή των 24 μηνών πρωτοφανούς κρίσης δεν ισχυριστήκαμε ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δεν έχει υποστηρίξει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια ή κάποιες θαυματουργικές λύσεις σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας, τους αντιπάλους των πολιτών. Ωστόσο πιστεύουμε και για αυτό αγωνιζόμαστε ότι μόνο με μια συνολική αλλαγή πορείας της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να υπάρξουν ελπίδες διάσωσης της χώρας. Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα, κι έχουμε ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για το είδος της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί εντός της ελληνικής Βουλής, στο Στρασβούργο, στις Βρυξέλλες, αλλά και στις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα να θυμίσω ότιη πρώτη πρόταση νόμου αφορούσεστη μετενέργεια, στον κατώτατο μισθό, στην Εργατική Εστία και στην Εργατική Κατοικία. Χθες ο παρουσιάσαμε πρόταση νόμου για τηνέα σεισάχθεια, δηλαδή την ολική ή μερική διαγραφή των χρεών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν αποδεδειγμένα να τα βγάλουν πέρα. Και είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τούτη η κυβέρνηση να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Οι πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν είναι φανερό ότι στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, ζητώντας αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη. Και όλοι και όλες, τα στελέχη, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό».

 

Αποκαλυπτικό του βαθμού της διάδοσης ρατσιστικών, φασιστικών ιδεών το θέμα της αθλήτριας  

«Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, δεν αφορά αποκλειστικά την αθλήτρια. Αλλά είναι αποκαλυπτικό του βαθμού της διάδοσης ρατσιστικών, φασιστικών ιδεών, με τη δήθεν αθώα μορφή αστεϊσμών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στους κύκλους των νέων. Ο Αριστοτέλης στο Περί Νέων έλεγε «Η γάρ ευτραπελία πεπαιδευμένη ύβρις εστίν»… Το ζήτημα πήρε έκταση λόγω της ιδιότητας της κοπέλας ως μέλους της Ολυμπιακής ομάδας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Διαφορετικά δεν θα είχε υπάρξει καμία αντίδραση. Ωστόσο το πρόβλημα της διάδοσης τέτοιου είδους ιδεών έχει βάθος, υπερβαίνει τη συγκεκριμένη ιστορία και πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα με τη δέουσα σοβαρότητα».

 

To Γραφείο Τύπου