Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/07/2012

Συμπληρωματικό κούρεμα του ελληνικού χρέους στα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; - Πως τοποθετούνται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε αυτό το ενδεχόμενο- απαντήσεις σε Ν. Χουντή

Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες (Wall Street Journal) ότι το ΔΝΤ πιέζει την ΕΚΤ να αποδεχθεί κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, δίνουμε στη δημοσιότητα τις επίσημες τοποθετήσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Επιτροπή, Συμβούλιο, ΕΚΤ) σχετικά με την πιθανότητα κουρέματος των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Οι επίσημες αυτές τοποθετήσεις προκύπτουν από απαντήσεις (Μάρτιος και Απρίλιος 2012) μετά από σχετικές ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή προς την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ.

Στις ερωτήσεις του ο Ν. Χουντής, εστρέφετο κατά της απόφασης να εξαιρεθεί η ΕΚΤ από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που είχε στην κατοχή της και τόνιζε ότι «Είναι πράγματι οξύμωρο να ζητείται σήμερα ένα κούρεμα 50 % από τους ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία και να εξαιρείται η ΕΚΤ, η οποία μάλιστα αν εισπράξει το 100 % της αξίας των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά σε τιμές μάλιστα πολύ χαμηλές, θα αποκομίσει υπεραξίες σκανδαλώδους ύψους».

Οι απαντήσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ έχουν ως εξής:

Α) Ο κ. Όλι Ρεν, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει επικαλούμενος την ανεξαρτησία της ΕΚΤ λέγοντας επί λέξει «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων ομολόγων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σεβόμενη την ανεξαρτησία της ΕΚΤ όπως κατοχυρώνεται στη Συνθήκη»

Β) Το Συμβούλιο της ΕΕ, απαντώντας στον Ν. Χουντή πετάει κι αυτό το «μπαλάκι» στην ΕΚΤ δηλώνοντας ότι «Σύμφωνα με το άρθρο 130 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, η ΕΚΤ… δεν ζητάει ούτε δέχεται υποδείξεις … Δεν είναι επομένως αρμόδιο το Συμβούλιο να καθορίσει ειδική αντιμετώπιση για τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ στην κατοχή της, αν δε το Συμβούλιο ή άλλο θεσμικό όργανο της Ένωσης επεδίωκε να επηρεάσει τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαμόρφωση της στρατηγικής ή πολιτικής της σε σχέση με πράξεις αγοράς, αυτό θα αποτελούσε σαφή και άμεση παράβαση της ΣΛΕΕ».

Γ) Ο κ. Ντράγκι, Πρόεδρος της ΕΚΤ, στην γραπτή απάντησή του,  μνημονεύει τις συμφωνίες που συνήφθησαν στο Eurogroup, στις 24 Ιανουαρίου 2012 και οι οποίες αποκλείουν ενδεχόμενο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Στην απάντησή του μάλιστα ο κ. Ντράγκι φροντίζει να τονίσει ότι πρωταρχικός στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών  λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «θα ήθελα να σας επισημάνω τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup) στις 21 Φεβρουαρίου 2012, καθώς και τη σχετική δήλωση η οποία δημοσιεύθηκε αμέσως μετά.

Στη δήλωση αυτή αναφέρεται ότι το Ευρωσύστημα (η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ)) διακρατεί τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος που ανάγονται στην αποκατάσταση της λειτουργίας του κατάλληλου μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής· ο εν λόγω μηχανισμός είναι ουσιώδης για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών, η οποία αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του ΕΣΚΤ»

Τα πλήρη κείμενα των απαντήσεων είναι διαθέσιμα στους ακόλουθους συνδέσμους:

To Γραφείο Τύπου