Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/11/2001

Κρατικός προϋπολογισμός 2002 | Δήλωση του Δ.Παπαδημούλη, μέλους της Π.Γ. και υπεύθ. Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Κρατικόςπροϋπολογισμός 2002 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην κυβερνητική έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, έκανε την εξής δήλωση:

Το τεχνητό πλεόνασμα κυβερνητικής ωραιολογίας είναι αδύνατον να κρύψει τα πραγματικά ελλείμματα κοινωνικής ευαισθησίας και αξιοπιστίας που χαρακτηρίζουν και τον φετινό προϋπολογισμό.

Κάτω από το επίχρισμα ορισμένων ανεπαρκών εξαγγελιών, βρίσκεται η ίδια μονόπλευρη πολιτική που ρίχνει τα βάρη στους ασθενέστερους, την ώρα που καλπάζουν τα κέρδη των ισχυρών.

Και ο φετινός προϋπολογισμός, παρά τις τυμπανοκρουσίες, στηρίζεται στην πεπατημένη των μονόπλευρων θυσιών και σε ισχυρές δόσεις "δημιουργικής λογιστικής".

Προβλέπει εισοδηματική πολιτική κάτω από τον πληθωρισμό, διαιωνίζει την φορολογική αδικία, επιδεινώνοντας την αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων και συντηρεί υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς. Θυσιάζει βασικές κοινωνικές ανάγκες και αναπτυξιακούς στόχους στον βωμό της "μαύρης τρύπας" του διαρκώς διευρυνόμενου "Ολυμπιακού ελλείμματος" και των μεγάλων καθυστερήσεων και εμπλοκών στην υλοποίηση του Γ΄ Κ.Π.Σ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε μια δυσμενή συγκυρία για τον αγροτικό κόσμο της χώρας προβλέπεται μείωση για πρώτη φορά ακόμη και σε απόλυτες τιμές των εισοδηματικών ενισχύσεων από το FEOGAL.

Η πολιτική αυτή διαιωνίζει τα κοινωνικά ελλείμματα που πλήττουν την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία και το περιβάλλον.

Τα κέρδη των ωφελημένων από τις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας καθώς και η διάχυτη παραοικονομία, μένουν στο απυρόβλητο.

Και με τον φετινό Προϋπολογισμό, το θεσμικό πλαίσιο παραμένει παγιδευμένο στο παρελθόν της αδιαφάνειας, μη επιτρέποντας στην Βουλή την ουσιαστική συζήτηση και την οποιαδήποτε αλλαγή στις κατανομές των κονδυλίων του.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου