Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/07/2012

Κατάργηση του άρθρου 32 παρ.2, N.4075/2012 για το Ασφαλιστικό των Τουριστικών Καταλυμάτων - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Σύμφωνα με τις διατάξεις Νόμου 4075/2012 άρθρο 32 παρ.2: «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις» καταργείται η ασφάλιση στον ΟΓΑ για τους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων που έχουν έως και δέκα (10) δωμάτια και στο εξής επιχειρηματίες με καταλύματα από έξι  (6) δωμάτια και άνω θα υπόκεινται στην υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ .

Επίσης αλλάζει η ασφάλιση στον ΟΓΑ για μεγάλο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων, η οποία ίσχυε για μονάδες που, είτε ήταν εγκαταστημένες σε οικισμούς έως 2000 κατοίκους ή έως 1000 σε 6 Νομούς ή έως 3100 σε νησιά, και οι οποίες στο εξής υπόκεινται στην υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ.

Οι ιδιοκτήτες των  ενοικιαζόμενων δωματίων  προτείνουν να διαμορφωθούν οι ρυθμίσεις που θα διέπουν όλες τις μορφές τουριστικών καταλυμάτων ώστε:

·         Να εξαιρούνται της ασφάλισης του ΟΑΕΕ ιδιοκτήτες έως 10 δωμάτια, όλων των μορφών καταλυμάτων και να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ εφόσον δεν εργάζονται δεν   συνταξιοδοτούνται από άλλο φορέα ή το Δημόσιο και εφόσον  ο μέσος όρος των εισοδημάτων τους  των τριών τελευταίων ετών (2009,2010,2011) δεν   υπερβαίνει το 500πλάσιο του ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (όπως ίσχυε με το νόμο  Ν. 3518/2006, άρθρο 46 για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και     διαμερίσματα)

·         Οι ασφαλισμένοι σε κύριο ασφαλιστικό φορέα πλην του ΟΑΕΕ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα,  ή και αυτοαπασχολούμενοι) να παραμένουν ασφαλισμένοι στον κύριο ασφαλιστικό φορέα τους χωρίς την υποχρέωση υπαγωγής σε δεύτερο κύριο ασφαλιστικό φορέα.

Επειδή σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από έξι (6) έως και δέκα (10) δωμάτια υποχρεώνονται στην δωδεκάμηνη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ παρόλο που η λειτουργία τους δεν ξεπερνά κατά μέσον όρο τις 50 ημέρες ετησίως και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Είναι γνωστό ότι οι μικρές και εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις  αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για δώδεκα (12) μήνες το έτος.

Επειδή  η εφαρμογή του ως άνω νόμου, θα οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις είτε σε κλείσιμο είτε σε παράνομη λειτουργία, δημιουργώντας χαοτικές συνθήκες για την τουριστική διαμονή και κάθετη μείωση των εσόδων του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.

Επειδήτουριστική ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει  όταν  επικεντρώνεται αποκλειστικά στις μεγάλες τουριστικές μονάδες παραβλέποντας τον ουσιαστικό ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σʼ ένα κλάδο με συνεχώς διογκούμενη ανεργία.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ: 

1.   Προτίθεσθε να καταργήσετε το άρθρο 32 του Ν.4075, που δυσχεραίνει το ασφαλιστικό καθεστώς του επιχειρηματικού κόσμου των τουριστικών καταλυμάτων, σύμφωνα άλλωστε και με τη δέσμευση που ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κατά τη συζήτηση στη βουλή του νόμου 4075/άρθρου 32 για κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου με την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Ν.Δ.;

2.   Θα λάβετε υπόψη τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων προκειμένου να δοθεί μια ικανοποιητική λύση για όλους τους ιδιοκτήτες των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων;

                                                                                     

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κριτσωτάκης  Μιχάλης

Γάκης Δημήτριος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Κοντόνης Σταύρος

Σαμοΐλης Στέφανος

Συρμαλένιος Νίκος