Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/11/2001

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την ίδρυση Ευρωστρατού και Ευρωαστυνομίας

Ο ΣΥΝ έχει με σαφήνεια ταχθεί υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε. και υπέρ της διαμόρφωσης Κοινής Εξωτερικής και Πολιτικής Αμυνας. Από τη σκοπιά αυτή έχει ασκήσει κριτική για τη μονομερή οικονομική ενοποίηση και την απουσία της Ε.Ε. από τις διεθνείς εξελίξεις ως αυτόνομης πολιτικής δύναμης χειραφετημένης από τις επιλογές των ΗΠΑ.

Η δημιουργία Ευρωστρατού έχει νόημα μόνον εάν εντάσσεται στην προοπτική της πολιτικής ενοποίησης και αυτονόμησης της Ευρώπης. Σε αυτήν την περίπτωση όμως πρέπει να συνοδεύεται και από την δημιουργία των πολιτικών θεσμών που θα εξασφαλίζουν τόσο τη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής σε φιλειρηνική κατεύθυνση, όσο και τον έλεγχο των ευρωπαϊκών κοινωνιών στις επιλογές που αυτός ο στρατός θα καλείται να υπηρετήσει. Διαφορετικά, εάν δηλαδή αυτά τα στοιχεία δεν υπάρξουν και εάν ο υπό ίδρυση Ευρωστρατός αποτελέσει έναν ακόμα στρατιωτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των Νατοϊκών και αμερικανικών στρατιωτικών και πολιτικών επιτελείων, τότε δεν θα αποτελεί στοιχείο ανεξαρτησίας της Ευρώπης, αλλά ακόμα έναν μηχανισμό εξάρτησης. Και έτσι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αποτελέσει παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο

Σε ό, τι αφορά τη συγκρότηση σώματος ευρωαστυνομίας ο ΣΥΝ είναι σήμερα ριζικός αντίθετος.

Χωρίς την ύπαρξη ευρωπαϊκού Συντάγματος και χωρίς την ύπαρξη απολύτως σαφούς νομικού πλαισίου εντός του οποίου θα δρα η όποια ευρωπαϊκή αστυνομία και κυρίως χωρίς όργανο που να εξασφαλίζει τον πολιτικό έλεγχο, ένας ευρωπαϊκός αστυνομικός μηχανισμός που θα υπερβαίνει ουσιαστικά την εξουσία των εθνικών πολιτικών οργάνων, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μηχανισμό καταστρατήγησης και καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα οξυμένος σήμερα με καταγεγραμμένη την πολιτική βούληση ισχυρών κύκλων να επιχειρήσουν την ποινικοποίηση της δράσης των κοινωνικών κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και βεβαίως και μέσα στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία της Ευρωαστυνομίας και θεωρεί ότι αυτή η στάση συνιστά μια πολύ σοβαρή υποχώρηση από τις φραστικές διακηρύξεις περί σεβασμού των δικαιωμάτων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου