Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/11/2001

Βαμβάκι: Επικοινωνιακά κόλπα για συγκάλυψη ευθυνών

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα της πιθανολογούμενης τελικής τιμής στο βαμβάκι:

Η κυβέρνηση προσφεύγει και πάλι σε επικοινωνιακά κόλπα σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της για τη βαμβακοπαραγωγή.

Η κυβέρνηση αντί να απαιτήσει την αύξηση του πλαφόν, επεχείρησε να μειώσει την καλλιέργεια, ψήφισε και υπερασπίζεται δογματικά το νέο κανονισμό που αυξάνει την συνυπευθυνότητα και μειώνει το εισόδημα των μικρομεσαίων ιδιαίτερα παραγωγών.

Σήμερα, μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της και με προφανή στόχο να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις και να μειώσει το πολιτικό κόστος, προσφεύγει σε διακηρύξεις για την τιμή του βαμβακιού που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, προπαγανδίζει ότι η τιμή του βαμβακιού θα φθάσει τις 276-283 δραχμές το κιλό.

Αλλά και αν ακόμα δεχθούμε τις ποσότητες που υπολογίζει για την παραγωγή ο αρμόδιος Υπουργός, πάλι το 70% της παραγωγής που παραδόθηκε ήδη στα εκκοκκιστήρια πληρώθηκε με 210 δραχμές το κιλό (εμπορική τιμή + επιδότηση + ποιοτικά χαρακτηριστικά).

Αν στις 210 δραχμές προσθέσουμε τις 43 δραχμές που είναι η μέγιστη επιστροφή συνυπευθυνότητας, τότε προκύπτει ότι η τελική τιμή του βαμβακιού δεν θα ξεπεράσει τις 255 δραχμές. Έχουμε, δηλαδή, μείωση της τιμής κατά 55 δραχμές το κιλό σε σχέση με την μέση περσινή τιμή που ήταν 311 δραχμές.

Παράλληλα, με τη μέθοδο των «επιλέξιμων στρεμμάτων» σημαντικές ποσότητες βαμβακιού αποκλείονται από τις επιδοτήσεις και θα πληρωθούν μόνο με την εμπορική τιμή.

Αυτή είναι η αλήθεια και κανένα επικοινωνιακό κόλπο δεν μπορεί να κάνει το μαύρο άσπρο.

Οι αγρότες με τις μαζικές-ενωτικές και μαχητικές κινητοποιήσεις τους δίνουν την καλύτερη απάντηση στην Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, αξιώνουν να χαραχθεί μια νέα αγροτική πολιτική με γνώμονα και κανόνα τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς και της εθνικής οικονομίας.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής