Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/03/2005

Πρωτοβουλία Πολιτικού Διαλόγου

Το 4ο Τακτικό Συνέδριο εγκαινίασε μια νέα περίοδο για τον ΣΥΝ.

Η νέα ηγεσία είναι εξοπλισμένη με αποφάσεις που συγκεντρώνουν ευρύτατη συναίνεση και ταυτόχρονα διαθέτει ισχυρή στήριξη σε όλα τα κομματικά όργανα.

Αυτή η εικόνα καθιστά την ευθύνη της νέας ηγεσίας για την πορεία του κόμματος πολύ μεγάλη. Δεν απαλλάσσει όμως από την ευθύνη και όλους όσους στο συνέδριο υποστήριξαν διαφορετικές επιλογές. Απεναντίας, ο δικός τους ρόλος είναι ίσως πιο κρίσιμος. Διότι, ανεξάρτητα από την έκβαση των εσωκομματικών αναμετρήσεων, ο ΣΥΝ, όπως και ολόκληρη η Αριστερά, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις. Η κρίση ταυτότητας της σύγχρονης Αριστεράς δεν αντιμετωπίζεται με ψηφοφορίες ούτε με την απλή διεκπεραίωση της κομματικής και πολιτικής καθημερινότητας.

Απαιτεί τεράστια διανοητική, θεωρητική και βεβαίως πρακτική πολιτική προσπάθεια. Απαιτεί πάνω απ΄ όλα νέες ιδέες.

Για την παραγωγή νέων ιδεών απαραίτητη είναι η εσωκομματική δημοκρατία και κυρίως ένα κλίμα σοβαρού προβληματισμού και διαλόγου, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Στη δημιουργία δε αυτού του κλίματος καθοριστικός είναι ο ρόλος της ηγεσίας του κόμματος, αλλά εξίσου καθοριστικός είναι και ο ρόλος των τάσεων. Τελικά βέβαια είναι θέμα συνολικά του κόμματος.

Εμείς που αναλαμβάνουμε την «Πρωτοβουλία Πολιτικού Διαλόγου» στον χώρο του ΣΥΝ πιστεύουμε ότι οι τάσεις με την μέχρι σήμερα λειτουργία τους δεν ανταποκρίνονται σ΄ αυτόν το ρόλο. Αποτελούν κυρίως μηχανισμούς διεκδίκησης τμημάτων της διεύθυνσης και της τρέχουσας διαχείρισης του κόμματος. Και ως τέτοιοι πρέπει να ξεπεραστούν.

Φιλοδοξούμε λοιπόν ως «Πρωτοβουλία Πολιτικού Διαλόγου» να συμβάλουμε στην υπέρβαση του σημερινού ρόλου των τάσεων, ώστε, απαλλαγμένες από την λειτουργία τους ως μηχανισμών, θα αναδιαμορφώνονταν στη βάση των ιδεών. Έτσι θα συνέβαλαν στη ζωογόνηση του θεωρητικού και πολιτικού διαλόγου στον ευρύτερο χώρο που εκφράζει ο ΣΥΝ στην πολιτική ζωή του τόπου.

Οι συμμετέχοντες στην Πρωτοβουλία, νυν και πρώην μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ:

ΒΕΛΙΚΗΣ ΦΙΝΤΙΑΣ, ΓΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΣΑ, ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΞΕΝΟΣ, ΚΟΨΙΔΗΣ ΜΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ΜΠΟΥΡΝΟΥ- ΦΡΑΓΓΕΔΑΚΗ ΜΑΡΩ, ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΣΗΜΙΝΑ, ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΣΟΥΛΑ, ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ, ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΦΩΤΗΣ, ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ, ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ, ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ.


Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί την ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005, ώρα 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με θέμα:

Η κρίση ταυτότητας των κομμάτων της Αριστεράς
Εσωκομματική δημοκρατία - τάσεις - πολιτική αποτελεσματικότητα

Ομιλητές:

ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ - πολιτ. επιστήμονας
ΓΙΑΛΚΕΤΣΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ -πολιτ. επιστήμονας
ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΗΣ - μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ
ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ - δημ. σύμβουλος Πειραιά
ΘΕΟΤΟΚΑΣ ΝΙΚΟΣ - πολιτ. επιστήμονας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ - δημοσιογράφος
ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ - καθηγητής ΕΜΠ , μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ
ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΣΟΥΛΑ - μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ - μέλος της ΠΓ, τ. ευρωβουλευτής του ΣΥΝ
ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ - μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ
ΡΗΓΟΣ ΑΛΚΗΣ - πολιτ. επιστήμονας
ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ - πολιτ. επιστήμονας
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ - δημοσιογράφος

To Γραφείο Τύπου