Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
28/11/2001

Δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού για την υπόθεση της ΔΕΚΑ

Η διαιωνιζόμενη μετατροπή του Χρηματιστηρίου από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. σε πεδίο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και δικομματικής διαμάχης, επιτείνει την κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών, σε μια λεπτή και εύθραυστη συγκυρία.

Η αποστολή στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη, εγγράφου που αναφέρεται σε ενεργό προεκλογική εμπλοκή της ΔΕΚΑ για να στηριχτούν εκλογικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος, εγείρει μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, από στοιχειώδη σεβασμό προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη όφειλε να δώσει αμέσως πλήρεις εξηγήσεις και στοιχεία και να ενεργοποιήσει με δική της πρωτοβουλία και συμβολή όλων των κομμάτων, τόσο την προβλεπόμενη εξεταστική διαδικασία στο Κοινοβούλιο, όσο και την προώθηση θεσμικών μέτρων που να θωρακίζουν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, αξιοποιώντας και τη διεθνή εμπειρία.

Η μετατροπή του θέματος, για μια ακόμη φορά, σε νέα δικομματική διαμάχη βρίσκει αντίθετο το Συνασπισμό και αποδεικνύει έμπρακτα ότι το ισχύον σύστημα τόσο κρατικής εποπτείας, όσο και κρατικής παρέμβασης είναι ανεπαρκές. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την ελλιπή θεσμική θωράκιση του Χρηματιστηρίου και την προστασία των επενδυτών. Τα κενά αυτά δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με δικαστικές παρεμβάσεις, απαιτούν θεσμικές τομές.

Η διττή κρατική - κυβερνητική παρέμβαση και στο ρόλο του "ελεγκτή" και στο ρόλο του "παίκτη" αποτελεί διαρκή πηγή προβλημάτων και αμφισβητήσεων που επιτείνουν την κρίση εμπιστοσύνης και την καχεξία του Χρηματιστηρίου και επιβάλλουν εξυγιαντικές τομές τις οποίες επίμονα υποδεικνύει, εδώ και χρόνια ο ΣΥΝ, όπως:

1. Το μετασχηματισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε πραγματικά ανεξάρτητη αρχή, ευρύτερης εμπιστοσύνης, απαλλαγμένη από την κηδεμονία της εκάστοτε κυβέρνησης.

2. Την καθιέρωση μιας δέσμης ασυμβιβάστων για την πολιτική ηγεσία και ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους που να αποτρέπει την κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης και να ενισχύει τη διάκριση "ελεγκτή" και "επενδυτή".

3. Τη θέσπιση ειδικών περιοριστικών όρων στην ευρύτερη κρατική - κυβερνητική παρέμβαση στο χρηματιστήριο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, για τον περιορισμό χρηματιστηριακών παιγνίων με εκλογικές σκοπιμότητες.

4. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ΔΕΚΑ, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο καταστατικός της ρόλος. Η ΔΕΚΑ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο παρεμβατικού θεσμού στο Χρηματιστήριο.
Ένας τέτοιος θεσμός, παρεμβατικός, εφ' όσον κριθεί σκόπιμος, θα πρέπει να αποκτήσει αυτοτελή και ανεξάρτητη συγκρότηση.

5. Ο ΣΥΝ απευθύνεται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση και προτείνει την αποδοχή αυτών των θεσμικών προτάσεων και τη διαμόρφωση ενός νέου νόμου για την θεσμική θωράκιση του χρηματιστηρίου που θα ψηφιστεί απ' όλα τα κόμματα στη Βουλή. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη σοβαρή απάντηση στα μεγάλα ερωτηματικά που έχουν οι εκατοντάδες των πολιτών που έχουν υποστεί, με την αιμορραγία του εισοδήματός τους, τις συνέπειες από την μικροκομματική μεταχείριση του Χρηματιστηρίου.

Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των πολιτών - επενδυτών από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και από οποιαδήποτε παιχνίδια. Όπως και η λειτουργία του πολιτικού συστήματος ιδιαίτερα μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους με κανόνες και όρους που θα αποτρέπουν τη χρησιμοποίηση του Χρηματιστηρίου ως μέσου για την εκλογική επικράτηση του ενός από τους δύο εταίρους του δικομματισμού.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου