Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/12/2001

Ημερίδα ΣΥΝ για την Αγροτική Πολιτική και Ανάπτυξη της Υπαίθρου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας σήμερα στην ημερίδα του κόμματος για την Αγροτική Πολιτική και την ανάπτυξη της υπαίθρου, στη Θεσσαλονίκη, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τα τελευταία οικονομικά γεγονότα

Είναι φανερό ότι η κυβερνητική πολιτική πορεύεται χωρίς να βάζει σε προτεραιότητα την εξυγίανση της αγοράς και τις ρυθμίσεις του υγιούς ανταγωνισμού, ταυτίζοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές με τις εκποιήσεις, την ρευστοποίηση του δημόσιου πλούτου συλλογικών αγαθών για εισπρακτικούς και μόνο λόγους.

΄Οσα συνέβησαν και συμβαίνουν με το Χρηματιστήριο, τη συγχώνευση της Εθνικής και της ΑLPHA, όσα συμβαίνουν στην Ολυμπιακή και σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και οι επικοινωνίες αποκαλύπτουν ότι τώρα παίζεται το χοντρό παιχνίδι σε βάρος της κοινωνίας, της εθνικής οικονομίας και του δημοσίου συμφέροντος.

Τα όσα συμβαίνουν με την ΑΧΟΝ γελοιοποιούν και ευτελίζουν τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για αξιόπιστους χειρισμούς, φερέγγυους διαγωνισμούς και διαφάνεια υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Ο μέχρι πριν από λίγο καιρό προτιμητέος αγοραστής, που εμφανιζόταν ως "νέος Ωνάσης", αποδείχθηκε χρεωκόπος που έβλεπε στην απόκτηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας τη δική του σωτηρία.

Η καθήλωση της ΑΧΟΝ και η προθυμία της ΙΝΤΡΑΚΟΜ να μετατρέψει τον ΟΤΕ σε θυγατρική της αποδεικνύουν ότι οι μηχανισμοί των προμηθειών και της διαπλοκής θεωρούν πως καίριοι τομείς της δημόσιας περιουσίας είναι κυβερνητικά τιμάρια για διανομή ότι κομμάτια της εθνικής περιουσίας προσφέρονται για απόκτηση κοψοχρονής.

Για την κυβερνητική πολιτική

΄Οσα συμβαίνουν σε όλους τους τομείς του δημόσιου β ίου της χώρας αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι από το οποίο ο καθένας τραβάει τα ξέφτια και τις κλωστές που κρέμονται για λογαριασμό του.

Και μετά το συνέδριο και μετά τον ανασχηματισμό, ο κύριος Σημίτης και η πολιτική του εξακολουθούν να κόβουν φέτες-φέτες την ελληνική κοινωνία, τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους ασφαλισμένους, τους αγρότες, τους νέους. Αυτή η πολιτική απογοητεύει ακόμα και όσους με προσδοκία καλόπιστη ψήφισαν υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι καταστρέφεται η προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και ενισχύεται η προοπτική της Ν.Δ. και η συντηρητική μετατόπιση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Για τα προβλήματα των αγροτών

Η κυβέρνηση προεκλογικά μοιράζει τρισεκατομμύρια στους αγρότες και τους υπόσχεται τη γη της επαγγελίας. Μετεκλογικά τους γυρίζει την πλάτη και θεωρεί τα προβλήματά τους χαμένη υπόθεση.

Σε βάρος των αγροτών συντελείται όλη την τελευταία 20ετία ένα διαρκές έγκλημα από την έλλειψη αγροτικής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας και από την ανικανότητα σωστής διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ των ελληνικών προϊόντων στα πλαίσια της Ε.Ε.

Τα σημερινά εκρηκτικά προβλήματα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, γεωργικά και κτηνοτροφικά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναπαράσταση του ίδιου εγκλήματος. Η κυβέρνηση παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο ενώ και εγνώριζε και συνήργησε στη σημερινή υποτροπή. Ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι συνέπειες της διεύρυνσης της Ε.Ε. θα δημιουργήσουν περισσότερο ασφυκτικές και συντριπτικές συνθήκες, αδρανεί και ψελλίζει πολιτικές δικαιολογίες, πολιτικές παραμυθίες και θα έλεγα ορισμένες φορές ψελλίζει και πολιτικές ασυναρτησίες.

Στον αγροτικό τομέα σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι ο ιδιότυπος πολιτικός δικομματικός ανταγωνισμός αποδείχθηκε ότι έβλαψε, βλάπτει και την εθνική οικονομία και τους αγρότες και την περιφέρεια και την ύπαιθρο.

Γι αυτό και σήμερα γίνεται περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη η εναλλακτική πρόταση για την αγροτική πολιτική ως μέρος μιας σχεδιασμένης πολιτικής για την αναδιοργάνωση και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, προκειμένου να μην συντελεστούν δυσάρεστες για την κοινωνική συνοχή και την ισόρροπη ανάπτυξη συνέπειες.

To Γραφείο Τύπου