Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/08/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δ. Παπαδημούλη, στο ρ/σ Βήμα fm 99.5 (Α.Περδικάρης)

Η διαμάχη στο εσωτερικό της κυβέρνησης: οικογενειακά καβγαδάκια για επικοινωνιακές εντυπώσεις

Οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει για την εφαρμογή μιας σκληρής μνημονιακής πολιτικής. Οι δύο από τους τρεις, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ την έχουν συνδιαμορφώσει με το μνημόνιο νούμερο δύο, με τον κ.Βενιζέλο αρχιμάστορα αυτού.

Αντιλαμβάνονται και οι τρείς το βαρύ οικονομικό και  κοινωνικό κόστος, τα αδιέξοδα της εφαρμογής του μνημονίου.  Παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων γύρω από τον πολιτικό και κομματικό επιμερισμό του κόστους. Κανείς από τους τρεις εταίρους, που ενσυνείδητα μπήκαν στο κυβερνητικό σκάφος με αυτή τη πολιτική και παρέδωσαν το τιμόνι στον κ.Σαμαρά και το τιμόνι των οικονομικών στον κ.Στουρνάρα, κάνεις δεν έχει τη διάθεση να βουτήξει στα νερά εγκαταλείποντας το σκάφος.

Ο κ.Βενιζέλος, φαίνεται να σέρνει το χορό μιας προσπάθειας να εμφανιστεί ως ο πιο αντιμνημονιακός της τρικομματικής παρέας, ενώ είναι ο αρχιτέκτονας του δευτέρου μνημονίου.

Θεωρητικά θα μπορούσε ή να άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αν δεν υιοθετήσει τη φιλοσοφία της και τη γραμμή πλεύσης που διαρρέει ότι έχει, ή να διεκδίκηση ενεργότερο ρόλο στη κυβέρνηση, παύοντας να κρατάει τη μισή του ουρά απ’ έξω. Για παράδειγμα να ζητήσει να γίνει αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα τα οικονομικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι   τα περίφημα 11,5δις είναι κομμάτι των υποχρεώσεων της χώρας, με εισήγηση και υπογραφή Βενιζέλου και ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι η καρδιά του δευτέρου μνημονίου που ψηφίστηκε το Μάρτιο με υπουργό οικονομικών το κ.Βενιζέλο.

 

 

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ελληνικό στρατηγικό σχέδιο

Εμείς διεκδικήσαμε με το πρόγραμμα μας την ακύρωση του μνημονίου και την αντικατάσταση του με ένα διαφορετικό σχέδιο που να έχει στραμμένη την πυξίδα στην ανάπτυξη  και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Με τη ψήφο του λαού δεν έγινε κυβερνητική πρόταση. Δεν παύουμε όμως να θυμίζουμε στους κυβερνητικούς εταίρους με ποια σημαία εξελέγησαν. Εξελέγησαν με τη σημαία της αναδιαπραγμάτευσης, της αναθεώρησης, της σταδιακής απαγκίστρωσης. Ειδικά ο κ.Σαμαράς, είχε 18 σημεία εκ των οποίων τα 10 αφορούσαν την άμεση επαναδιαπραγμάτευση, τα οποία δεν είπε πως θα τα βάλλει στο ψυγείο σε βάθος τετραετίας, αν εκλεγεί πρωθυπουργός. Διαβεβαιώνει, όλους τους Έλληνες, ότι είναι προσμετρημένα, εφικτά, άμεσα υλοποιήσιμα και περίπου συμφωνημένα με την Τρόικα. 

Επαναλαμβάνεται μια κλασσική πρακτική. Άλλα να λέει κάποιος, για να γίνει κυβέρνηση και άλλα να εφαρμόζει μετά. Επέμενε ότι η συνταγή του μνημονίου είναι λάθος και τώρα που έγινε αρχιμάγειρας νομίζει ότι μπορεί να την εφαρμόσει με επιτυχία.

Κατά την άποψη μας, η Ελληνική κυβέρνηση επιλέγει εντελώς λάθος. Την ώρα που υπάρχει κινητικότητα στην Ευρώπη, επιλέγει την αυτοαπομόνωση και τη  καραντίνα, αντί να επιδιώξει συμμαχίες με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ώστε να οικοδομηθεί ένας άξονας που να αναγκάσει τη Μέρκελ να υιοθετήσει μια διαφορετική πολιτική . Χαρακτηριστικό σημάδι αυτής της λανθασμένης πολιτικής είναι στη σύνοδο κορυφής της 29ης Ιουνίου την ώρα που Μόντι και Ραχόι πέτυχαν η ανακεφαλοποίηση των δικών τραπεζών τους να μην προστεθεί στο δημόσιο χρέος τους, ο κ.Σαμαράς έστειλε τη περιβόητη επιστολή, με τη φράση «το μνημόνιο είναι ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης και δεσμευόμαστε και συμφωνούμε απολύτως ,όχι μόνο στους στόχους αλλά και σε όλες τις βασικές πολιτικές». Αυτό είναι η πλήρης εγκατάλειψη της επαναδιαπραγμάτευσης ή η μετάθεση της σε αόριστο βάθος χρόνου.

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο του διαφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τους άξονες του βασικού του σχεδίου. Από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων και από όλους μαζί και από το καθένα χωριστά, δυόμιση χρόνια τώρα δεν έχει εμφανιστεί κανένα απολύτως σχέδιο. Οι ίδιοι οι τροικανοί ομολογούν ότι δε παρουσιάστηκε ποτέ και σε καμία φάση των συζητήσεων , κανένα εναλλακτικό σχέδιο ελληνικό που να λέει εμείς μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, του  δημοσιονομικού νοικοκυρέματος με διαφορετικό τρόπο.

Επιπλέον ο κ.Ρουμελιώτης καρφώνει τον κ.Παπανδρέου λέγοντας ότι αρνήθηκε προτάσεις που του έκανε ο Ντομινίκ Στρος-Καν πριν το πρώτο μνημόνιο. Όπως να γίνει κούρεμα βαθύ  του ελληνικού δημόσιου χρέους,  να ζητήσει χαμηλότερο επιτόκιο από την Κομισιόν, που δάνεισε την Ελλάδα με τοκογλυφικό επιτόκιο, πολύ υψηλότερο από το διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να διεκδικήσει μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής.

Δεν υπάρχει ελληνικό στρατηγικό σχέδιο , μόνο κυβερνήσεις που προσυπογράφουν αυτά που τους φέρνει η τρόικα. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες οι τρεις αρχηγοί που συγκυβερνούν και συνεδριάζουν μέρα παρά μέρα, καταφεύγουν σε γενικόλογες δηλώσεις και τέλος υλοποιείται μια πολύ σκληρή μνημονιακή πολιτική από τον κ.Στουρνάρα και γίνεται ότι θέλει η τρόικα.

Το βέβαιο είναι ότι με το σχέδιο και τις προβλέψεις της τρόικας, αλλά και των ελλήνων κυβερνώντων, η ύφεση τρέχει με διπλάσιο ρυθμό από τις προβλέψεις. Η ανεργία έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία 2,5χρόνια. Καταστρέφεται ο παραγωγικό ιστός της οικονομίας με μία καλπάζουσα ύφεση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Οι προβλέψεις είναι ότι θα έχουμε ύφεση και το 2014 καθώς αυτή η συνταγή, ο τρόπος με τον οποίο περικόπτονται τα 11,5δις σύμφωνα με το σχέδιο Στουρνάρα, θα οδηγήσει σε πρόσθετη βαθιά ύφεση και θα συνεχίσει το φαύλο κύκλο ύφεση – ανεργία - δημοσιοοικονομικός εκτροχιασμός, ανατροφοδοτώντας και το δημόσιο χρέος το οποίο βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά και δεν είναι βιώσιμο.

Τώρα θα έπρεπε να διεκδικηθεί με ένα ελληνικό σχέδιο η ακύρωση του μνημονίου, η εξασφάλιση βαθύτερου κουρέματος, με τη συμμετοχή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα εντός Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μία στροφή στην ανάπτυξη με εγκατάλειψη του υφεσιακό πακέτου που είναι ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στη δραχμή.

Δεν απαιτούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτούμε σαν Έλληνες πολίτες να τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, να διεκδικήσει αναδιαπραγμάτευση, να οργανώσει συμμαχίες με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο.

 

 

Όχι εξεταστικές επιτροπές μηχανισμοί  κουκουλώματος σκανδάλων

Η παραχώρηση της Αγροτικής Τράπεζας, είναι σκανδαλώδης και επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και την οικονομία, έναντι ευτελούς τιμήματος 95 εκατ. ευρώ περίπου, σε ένα ιδιώτη τραπεζίτη. Απαιτούμε να γίνει συζήτηση στη βουλή. Δεσμευόμαστε ότι αν ο λαός μας δώσει τη δύναμη όχι μόνο θα ερευνήσουμε τις συνθήκες, αλλά και θα αντιστρέψουμε αυτή τη διαδικασία.

Σε ότι αφορά τις εξεταστικές επιτροπές δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τον κ. Σαμαρά να ξεχάσει τη δέσμευση που ο ίδιος  έδωσε στον ελληνικό λαό, αν γίνει πρωθυπουργός άμεσα θα συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή για να ερευνήσει πως η Ελλάδα οδηγήθηκε στο μνημόνιο.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Π.Ρουμελίωτη και η κόντρα του με το περιβάλλον Παπανδρέου ενισχύουν αυτή την αναγκαιότητα.

Ζούμε στην Ελλάδα της ατιμωρησίας και των σκανδάλων που κουκουλώνονται .Έχουμε πικρή πείρα από εξεταστικές επιτροπές που λειτούργησαν τελικά ως πλυντήριο. Θα διεκδικήσουμε με προτάσεις αλλαγών στον κανονισμό της βουλής, να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο συγκροτούνται και λειτουργούν οι εξεταστικές επιτροπές. Δηλαδή  να μην διορίζονται οι βουλευτές από τις ηγεσίες, αλλά από κληρωτίδα. Να μην αποτελούνται μόνο από βουλευτές, αλλά να συμπληρώνεται η δουλειά τους και από άλλους παράγοντες από τη δικαιοσύνη. Να έχουν ειδικά επιτελεία έτσι ώστε να μην είναι μηχανισμοί που οδηγούν τελικά στο κουκούλωμα και τον συμψηφισμό.

Στη πολιτική όλοι πρέπει να κρινόμαστε από τη συνέπεια λόγων και έργων  και θα κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Εμείς διδασκόμαστε από αυτά τα είπα ξείπα, των κομμάτων που μέχρι τώρα κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο. Όταν λέμε κάτι το ζυγίζουμε πολύ. Το λέμε μετά λόγου γνώσεως. Προτιμούμε να μην λέμε παχιές κουβέντες, προτιμούμε να λέμε πως θα κάνουμε τρία πράγματα και να κάνουμε και τα τρία, παρά να λέμε ότι θα κάνουμε είκοσι και να κάνουμε πέντε.

 

To Γραφείο Τύπου