Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/08/2012

Συνάντηση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντ. Ρουπακιώτη, για το θέμα των οροθετικών γυναικών

Συνάντηση, σε θετικό κλίμα, είχε χθες με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνη Ρουπακιώτη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Την αντιπροσωπεία συνόδευαν εκπρόσωποι της Πρωτουβουλίας Γυναικών για την Αλληλεγγύη στις Οροθετικές και του ΚΕΔΕ.

Η συνάντηση έγινε λίγες μέρες μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, και μετά τη μήνυση που κατέθεσαν κρατούμενες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά παντός υπευθύνου για τις συνθήκες σύλληψης, δίωξης και κράτησης των οροθετικών γυναικών.

Η αντιπροσωπεία επεσήμανε την κραυγαλέα διάσταση ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης για το σύννομο των διαδικασιών σύλληψης και δίωξης των 26 γυναικών, και των δριμύτατων καταγγελιών που διατύπωσαν διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί, ανάμεσά τους και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επιπλέον, έθεσε υπ' όψιν του υπουργού καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες από τις κρατούμενες δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή ενώ είναι φορείς του HIV.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους μέχρι τώρα χειρισμούς των αρμοδίων υπουργείων που, διακρίνοντας την προστασία της δημόσιας υγείας από την προστασία των δικαιωμάτων των οροθετικών κρατουμένων, διέρρηξαν τους δεσμούς εμπιστοσύνης των νοσούντων με τους φορείς δημόσιας υγείας - με αποτέλεσμα, και τα δικαιώματα των κρατουμένων να παραβιάζονται, και η δημόσια υγεία να τίθεται σε πραγματικό κίνδυνο, καθώς η απειλή της διαπόμπευσης ενδέχεται να αποθαρρύνει στο μέλλον τους/τις πάσχοντες/ουσες να καταφύγουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Απαιτώντας τέλος την παύση της διαπόμπευσης των κρατουμένων, η αντιπροσωπεία ζήτησε την άμεση απόσυρση των φωτογραφιών τους από τις ιστοσελίδες κρατικών οργανισμών, αίτημα για το οποίο έχουν γίνει ήδη ενέργειες από πλευράς υπουργείου.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει περαιτέρω τις καταγγελίες και ότι θα ενεργήσει σε ό,τι αφορά τα καταγγελλόμενα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με σεβασμό στο έργο της δικαιοσύνης.

To Γραφείο Τύπου