Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/08/2012

Προβληματική η λειτουργία του Βρεφοκομείου Αθηνών - Ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Σ. Σακοράφα, προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Στο Δήμο της Αθήνας σε μια πόλη που δοκιμάζεται έντονα από φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης, και που θα ενταθούν από το Σεπτέμβριο  σύμφωνα με τα λεγόμενα  του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη,  το βρεφοκομείο Αθηνών που εξυπηρετεί 5.500 παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας - μια  σημαντική κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων - βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Το Βρεφοκομείο Αθηνών εκτός από το παιδαγωγικό του έργο,   σιτίζει  τους παιδικούς σταθμούς του οργανισμού του, το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με προβλήματα σίτισης, παιδικούς σταθμούς από αλλοδαπές  κοινότητες, καθώς και τον παιδικό σταθμό των εργαζομένων της Βουλής.

Για  την εξυπηρέτηση των παραπάνω αναγκών εργάζονται  πέραν των μονίμων και αόριστου χρόνου 860 ατόμων  και ένα δυναμικό 420 συμβασιούχων με συνεχείς ανανεούμενες  συμβάσεις εδώ και 9, 10 χρόνια. Το υπάρχον  προσωπικό είναι  ήδη ελλιπές σύμφωνα με τις υπάρχουσες  ανάγκες του οργανισμού, που μεγεθύνεται συνεχώς  από τις  αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω  συνταξιοδότησης.

Με δεδομένο ότι οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται και  ήδη 272 συμβασιούχοι από το σύνολο τους   μετά από δικαστική απόφαση βρίσκονται εκτός εργασίας ο  οργανισμός  από το Σεπτέμβρη  θα αναγκαστεί να προχωρήσει υποχρεωτικά σε   μείωση  εξυπηρέτησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι σταδιακά με τη μείωση των εργαζομένων, ο αριθμός παιδιών που θα εξυπηρετεί θα μειωθεί από τις 5.500 μόλις στις  2.000 παιδιά!!!

Οι διαβεβαιώσεις από την Δημοτική αρχή για πρόσληψη 100 εργαζομένων  από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και  158 μετά από αίτημα του  Βρεφοκομείο μέσω ΑΣΕΠ,  ακόμα και αν εγκριθούν -και όταν θα συμβεί αυτό- δεν λύνουν το πρόβλημα, αφού αποτελούν σταγόνα στις ανάγκες του Οργανισμού .

 

Ερωτάτε ο κ. Υπουργός :

  1. Προτίθεστε και πότε να εκδώσετε εγκύκλιογια άμεση δίμηνη επαναπρόσληψη των ήδη απολυμένων;
  2. Προτίθεστε και πότε να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει   μόνιμη και σταθερή εργασία των συμβασιούχων στους ΟΤΑ όπου  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σοφία Σακοράφα