Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/08/2012

Υποβάθμιση δομικών στοιχείων της Ολυμπιακής Ιδέας - Επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Μητρόπουλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στην προ ημερών τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 στο Λονδίνο, πλην της υποβάθμισης/αποσιώπησης πολλών στοιχείων της ελληνικής τους καταγωγής (Ολυμπιακός Ύμνος, χρόνος παρουσίασης της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, θεμελιωτικά γεγονότα, ιστορικό επαναβίωσής τους κ.λπ.), αγνοήθηκε παντελώς και ο Δήμος, ως συνέλευσης του Δημιουργού Λαού της Αρχαίας Ολυμπίας.

Για πρώτη φορά δεν προσκλήθηκε σε τελετή έναρξης ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, ως εκπρόσωπος των κληρονόμων των πρωτοποριακών αυτών πολιτών της οικουμένης, που είναι και θεματοφύλακες των συστατικών στοιχείων του Ολυμπισμού, δηλαδή της εκεχειρίας, της ειρήνης, της ευγενούς και ανιδιοτελούς άμιλλας, της ισότητας και της συναδέλφωσης των λαών όλου του πλανήτη. Τα στοιχεία αυτά έχουν αποβληθεί από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες  του dopping, της εμπορευματοποίησης, της διαφήμισης των μεγάλων πολυεθνικών, της ολιγαρχικής διαχείρισης από τους «Αθανάτους», που κινούνται υπεράνω των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου. Την ίδια δυστυχώς τακτική με την απεμπόλιση του διαχρονικού Ολυμπιακού νοήματος είχε ακολουθήσει και η χώρα μας το 2004 με τους υπερφίαλους και δαπανηρούς Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλά επιλήψιμα (από πλευράς αθλητικής ηθικής) στοιχεία, που –συν τοις άλλοις- οδήγησαν και στη διόγκωση των βαρών του λαού μας, επʼωφελεία μεγάλων εσωτερικών και διεθνών συμφερόντων.

Επειδή η τελετή έναρξης αποτελεί παγκόσμιο επικοινωνιακό γεγονός με τηλεθέαση δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, των οποίων το φαντασιακό (και όχι μόνον) διαμορφώνει, με την απλοποιημένη εκδοχή της ιστορικής διαδρομής.

Επειδή κάθε διοργανώτρια χώρα δικαιούται να προβάλλει τις βασικές πτυχές της ιστορίας της, αλλά όχι εις βάρος κεντρικών υλικών και άυλων στοιχείων της Ολυμπιακής Ιδέας και διαδρομής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο  ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σε ποιες ενέργειες προέβη ή θα προβεί, προκειμένου να αποκατασταθεί και να μην επαναληφθεί η υποβάθμιση αυτή των συνδεδεμένων με την πατρίδα μας κεντρικών στοιχείων του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξης Μητρόπουλος