Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/12/2001

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού για τη Σύνοδο Κορυφής του Λαακεν (Βρυξέλλες)

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στο Λάακεν (Βρυξέλλες) θα πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ένωσης αλλά και όλης της ηπείρου.

Η επικείμενη διεύρυνση βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέτοιμη θεσμικά και δημοσιονομικά με μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και δημοκρατικά προβλήματα.

Η πολιτική ενοποίησή της σήμερα παίρνει ευρύτερο περιεχόμενο και η νέα διακυβερνητική που δρομολογείται για το 2004 καλείται να δώσει απάντηση στα προβλήματα αυτά.

Η διαδικασία προετοιμασίας των προτάσεων για τη διακυβερνητική, ενώ παίρνει διαφορετικό χαρακτήρα με τη συγκρότηση συνέλευσης όπου θα υπάρχει ευρύτερη συμμετοχή, αποκλείει την αντιπροσώπευση τόσο των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Οικολογίας, όσο και των Κοινωνικών Κινημάτων που αμφισβητούν τη σημερινή μονόπλευρη οικονομική πορεία της ολοκλήρωσης.

Την ίδια ώρα το σχέδιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας περιλαμβάνει Ευρωτρομονόμο που απειλεί με συρρίκνωση τις δημοκρατικές ελευθερίες και ίδρυση Ευρωαστυνομίας για την καταστολή των ευρωδιαδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

Η επιτάχυνση της συγκρότησης του Ευρωστρατού, χωρίς να έχει προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση, επομένως χωρίς πολιτικό έλεγχο και με πλήρη αλληλεξάρτηση με το ΝΑΤΟ, θα οδηγήσει στην ενίσχυση των στρατηγικών σχεδίων των ΗΠΑ και θα απομακρύνει την προοπτική μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής σε φιλειρηνική κατεύθυνση.

Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσέρχεται σε Σύνοδο Κορυφής έτοιμη να υπογράψει συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα χωρίς να έχει συζητήσει με τα άλλα κόμματα και χωρίς επαρκή ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Ο Συνασπισμός πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει:

Η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στις δυσμενείς προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να αγωνιστεί για:

Ο Συνασπισμός θάναι και πάλι παρών στις εκδηλώσεις των Βρυξελλών. Ενισχύει και συμμετέχει στις διαδηλώσεις που ζητούν μια άλλη πορεία της Ευρώπης.

Αποτελούν την ελπίδα για την αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού οράματος σε δημοκρατική κατεύθυνση με όρους κοινωνικής συνοχής και πραγματικής σύγκλισης.

Το κύριο ζήτημα για την Ε.Ε. είναι αν θα προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση που θα της δίνει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στον κόσμο και άσκησης ισχυρής κοινωνικής και οικολογικής πολιτικής εντός της, πάντα υπό τους κανόνες του κράτους δικαίου, του δημοκρατικού λαϊκού ελέγχου, της ενεργού συμμετοχής των πολιτών. Η διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ των οργάνων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και εξουσιών ανάμεσα στην ΄Ενωση και τις εθνικές και τοπικές εξουσίες καθώς και τα δικαιώματα των πολιτών θα πρέπει να αποτυπωθούν σε ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ο ΣΥΝ θα μετάσχει ενεργά σε όλες τις μορφές διαλόγου πάνω στα θέματα αναθεώρησης και της πολιτικής ενοποίησης που προβλέπονται από τα όργανα της Ένωσης ή που θα αναπτυχθούν έτσι κι αλλιώς από τις ανάγκες συμμετοχής των πολιτών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, περιλαμβανομένων και πρωτοβουλιών του ίδιου του ΣΥΝ με την ευκαιρία του επικείμενου προγραμματικού συνεδρίου του και μετά από αυτό.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου