Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/08/2012

Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν ότι οι ρίζες της Ολυμπιακής φλόγας βρίσκονται στην Ανατολία της Τουρκίας!!

Κάθε  προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του, μπορεί να θεωρείται λογική από την σκοπιά των ισχυρών κύκλων της χώρας του. Όμως και λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει,  όταν πρόκειται μάλιστα και για ηγέτη κράτους.  

Η αναβάθμιση της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη στην περιοχή μας ενδέχεται να δημιουργεί, σε ισχυρούς κύκλους της Τουρκίας την αντίληψη, ότι με μια δήλωση αρκεί να γίνει η χώρα «υπερδύναμη».

Ο ρόλος των χωρών μας, σε μια εκρηκτική περιοχή με τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα, την ειρήνη. Κάθε τι που λέγεται από επίσημα χείλη καταγράφετε και εκτιμιέται αναλόγως. 

Αντίθετα, «μυθοπλασίες» που αναπαράγονται, όπως στην περίπτωση της Ολυμπιακής φλόγας, αγγίζουν την αυτογελιοποιήση, κάτι που δεν ταιριάζει στον ρόλο που πρέπει να διεκδικούν χώρες που ενδιαφέρονται για την ομαλότητα, την σταθερότητα αλλά και τη σοβαρότητα σε ότι λέγεται και πράττετε.

Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας