Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/08/2012

Ανακοίνωση του γραφείου τύπου για τα 67 χρόνια απο το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα

Με αφορμή τη συμπλήρωση αύριο 67 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στις 6 Αυγούστου 1945 ο κόσμος εισήλθε στην πυρηνική εποχή μέσα από την κόλαση της Χιροσίμα την οποία έπληξαν οι Αμερικανοί μιλιταριστές με την πρώτη ατομική βόμβα,  διαπράττοντας ένα από τα φοβερότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Παρόμοιο έγκλημα επαναλήφθηκε, τρείς μέρες μετά, στο Ναγκασάκι.

67 χρόνια μετά, το σύνθημα «Όχι άλλη Χιροσίμα – Όχι άλλο Ναγκασάκι» κινητοποιεί ευρύ φάσμα δυνάμεων παγκοσμίως για την κατάργηση και την απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων. Είναι σύνθημα επιβίωσης της ανθρωπότητας απέναντι στην πυρηνική απειλή, η οποία όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου αλλά παίρνει νέες μορφές και διαστάσεις. Οι κίνδυνοι πηγάζουν τόσο από τα πυρηνικά οπλοστάσια που αριθμούν συνολικά πάνω από 20000 πυρηνικά όπλα, όσο και από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Πριν ένα χρόνο, ο κόσμος συγκλονίστηκε από τη νέα Ιαπωνική τραγωδία στη Φουκουσίμα, που επιβεβαίωσε τη θέση των αριστερών και οικολογικών κινημάτων ότι η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια είναι η κατάργησή τους.

Υποστηρίζουμε τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης μη Διασποράς των Πυρηνικών όπλων (NPT). 

Απαιτούμε την κύρωση από τις ΗΠΑ της Συμφωνίας για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, ώστε να τεθεί σε ισχύ η  συμφωνία αυτή, την οποία έχουν υπογράψει 181 χώρες.

Η μαύρη επέτειος του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα κλείνει μέσα της ισχυρά μηνύματα προειδοποίησης και εγρήγορσης και για την ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα για την πολύπαθη Μ.Ανατολή, όπου υπάρχουν πυρηνικά όπλα αλλά και νέα σχέδια πυρηνικών εργοστασίων, όπως στο Ακούγιου της Τουρκίας, που βρίσκεται στην υψηλής σεισμικότητας περιοχής των Αδάνων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μαζί με αριστερές δυνάμεις, οικολογικά και αντιπυρηνικά κινήματα χωρών της περιοχής (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Κύπρου, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αγωνίζεται για τη μετατροπή της Μ.Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, σύμφωνα και με αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτή είναι η απάντηση στις απειλές για νέο καταστροφικό πόλεμο στην περιοχή, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Είναι χρέος και της Ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει ενεργά στο σχέδιο αυτό, το οποίο πρέπει να τεθεί και κατά την εδώ επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

Λέμε ΝΑΙ σε ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία. Όχι στον μιλιταρισμό που έχει εκτοξεύσει τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες πάνω από τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου, με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να θυσιάζει στο μινώταυρο του πολέμου 4,6 δις δολάρια την ημέρα κατά μέσο όρο, σε μια περίοδο που εντείνεται η παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση. 

To Γραφείο Τύπου