Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/08/2012

Επίσκεψη βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου

Αντιπροσωπεία μελών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Περιστερίου μαζί με τους βουλευτές Ξανθό Ανδρέα, Ζερδελή Γιάννη, Μιχαλάκη Νίκο και Ζαχαριά Κώστα, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 2 Αυγούστου το Κέντρο Υγείας της περιοχής, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και συζήτησαν με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 

Το αστικού τύπου Κέντρο Υγείας, λειτουργεί στο Περιστέρι περίπου ενάμιση χρόνο, με συνεχή αύξηση των προσερχόμενων ασθενών, στην πλειονότητά τους εργαζομένων και συνταξιούχων χαμηλών εισοδημάτων, που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Το προσωπικό είναι ελλιπές και οι εργαζόμενοι έχουν διετή σύμβαση εργασίας με το ΚΕΕΛΠΝΟ και υπάγονται διοικητικά στο "Αττικό" νοσοκομείο. Οι ελλείψεις προσωπικού και ιατρικών εξειδικεύσεων, δεν επιτρέπουν την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου. Ελλείψεις παρουσιάζονται στα αναλώσιμα υλικά και στον απαραίτητο για ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξοπλισμό. Πρόσφατα έπαψε να λειτουργεί το Μικροβιολογικό εργαστήριο που παρείχε σημαντικές υπηρεσίες στους ασθενείς, με ανάλογες επιπτώσεις στη δυνατότητα πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει ότι σε μια περίοδο αυξημένων υγειονομικών αναγκών και έκρηξης της ζήτησης δημόσιων υπηρεσιών υγείας η πλήρης και απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, αστικών και αποκεντρωμένων, μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες. Το Κέντρο Υγείας στο Περιστέρι, εξυπηρετεί τους εργαζόμενους που αναζητούν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κοντά στον τόπο εργασίας και κατοικίας τους. 

Πρωταρχικό αίτημα των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας αλλά και των κατοίκων της περιοχής είναι να διατηρηθεί η λειτουργία του, να προχωρήσουν άμεσα με έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων οι απαραίτητες για την πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να επαναλειτουργήσει το Μικροβιολογικό εργαστήριο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πιστεύει ότι πρέπει να στηριχθούν αποτελεσματικά και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς όλες οι δημόσιες δομές υγείας. Ακόμα και στη σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί οι οικονομικοί δείκτες να προτάσσονται των υγειονομικών αναγκών του λαού. Σήμερα που η Κυβέρνηση διαλύει τα ψήγματα του εθνικού συστήματος υγείας, που κάθε έννοια ποιοτικής παροχής δημόσιας και δωρεάν φροντίδας υγείας καταρρέει, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύ, μαζικό μέτωπο αντίστασης και αλληλεγγύης των εργαζόμενων, μέτωπο για την κατάργηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην υγεία, συνθήκη απαραίτητη για την επιβίωση του λαού. 

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με πρόσχημα την ανάγκη «εξορθολογισμού των δαπανών», επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή και ζήλο για την εφαρμογή των λογιστικών κριτηρίων της Τρόικας για την «αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων», προτάσσοντας τους οικονομικούς δείκτες πάνω από τους δείκτες υγείας και αδιαφορώντας προκλητικά για τις υγειονομικές ανάγκες του λαού. Η πολιτική των συγχωνεύσεων-καταργήσεων χωρίς Υγειονομικό Χάρτη με καταγεγραμμένες τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης,  χωρίς στήριξη  των νοσοκομείων με πόρους, προσωπικό και μέσα συνιστά μια εγκληματικά «ανθυγιεινή» πολιτική που μαζί με την αυξανόμενη φτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού οδηγεί σε κοινωνική γενοκτονία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα συνδικάτα, τους  κοινωνικούς φορείς, κοινωνικές συλλογικότητες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα επιτρέψουν να περάσουν οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις νοσοκομείων, θα αντισταθούν στην καταστροφή  της Δημόσιας Υγείας  και την κοινωνική βαρβαρότητα.

Σήμερα προβάλλει ως όρος επιβίωσης της κοινωνίας η κατάργηση των μνημονίων και κάθε νεοφιλελεύθερης πολιτικής και στην Υγεία και η δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου συστήματος Υγείας που θα εξασφαλίζει δωρεάν, υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε όλους όσοι ζουν στη χώρα μας.

To Γραφείο Τύπου