Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/08/2012

Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την απαγόρευση και την καταστολή της πορείας στις Σκουριές Χαλκιδικής

Με αφορμή τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  Κατερίνα Ιγγλέζη ( Χαλκιδικής), Αφροδίτη Σταμπουλή (Σερρών), Ειρήνη Αγαθοπούλου ( Κιλκίς)  Γιάννης Αμανατίδης (Α΄ Θεσσαλονίκης), Γιάννης Σταθάς (Βοιωτίας), Αϊχάν  Καραγιουσούφ ( Ροδόπης), που ήταν παρόντες στην κινητοποίηση, δήλωσαν τα εξής:

    Την Κυριακή 5 Αυγούστου, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν ειρηνική  πορεία προς το βουνό Κάκαβος προκειμένου να υπερασπιστούν το δάσος των Σκουριών από τα συμφέροντα των χρυσοθήρων. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στην περιοχή Χονδρό Δένδρο και χωρίς να υπάρχει  έγγραφη εντολή εισαγγελέα , εντελώς παράνομα, η αστυνομία  απαγόρευσε στους  κατοίκους της Χαλκιδικής, στις επιτροπές και στους βουλευτές την πρόσβαση  στο δάσος. Στη συνέχεια- κάνοντας χρήση χημικών, κροτίδων κρότου λάμψης, ακόμη και πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν διαδηλωτές – τούς επιτέθηκε ενώ ασκούσαν το αυτονόητο δικαίωμα τους να έχουν πρόσβαση σε έναν δημόσιο χώρο, όπως είναι το δάσος στις Σκουριές.  Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της χρήσης δακρυγόνων  εκδηλώθηκαν φωτιές  σε πολλά σημεία του δάσους, τις οποίες κατέσβησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη βοήθεια των διαδηλωτών, όπως και ότι  άτομο από το μπλοκ της αστυνομίας -μπροστά στα μάτια των διαδηλωτών- δημιούργησε μόνος του εστία φωτιάς  προκαλώντας ξανά την εσπευσμένη παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Ιδιαίτερη  όμως ανησυχία προκαλεί η απρόκλητη χρήση βίας από τα ΜΑΤ, που με πρόσχημα δήθεν καταστροφές στο δημαρχείο Ιερισσού, μετέτρεψαν την πόλη  σε θάλαμο αερίων, τρομοκρατώντας τους κατοίκους αλλά και τους παραθεριστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το αρχέγονο δάσος των Σκουριών να ξεπουληθεί στα συμφέροντα της Eldorado Gold και  της  ΑΚΤΩΡ, που με  τις ευλογίες αλλά και τα «ρόπαλα» της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, επιδιώκουν να  μετατρέψουν την περιοχή σε ένα τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο.

 Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι  πλήθος ανεξάρτητων φορέων (Πρυτανικό Συμβούλιο Α.Π.Θ., Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΤΕΙ Θεσ/νίκης) έχουν επισημάνει τη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής που συνεπάγεται η επένδυση αυτή και τις ανεπανόρθωτες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των κατοίκων. 

Το σχέδιο καταστροφής της Χαλκιδικής δεν θα περάσει!

To Γραφείο Τύπου