Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/08/2012

Συνέντευξη του Χρ. Στάικου, γραφείο τύπου ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας)

- Έχουμε τις δύο συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών σήμερα και αύριο, είχαμε χθες τις συναντήσεις της τρόικας με τον κ. Στουρνάρα, το κλίμα απ΄ ότι λένε ήταν καλό.. θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο…

Και αυτός ο Αύγουστος, σε συνέχεια των δύο προηγούμενων, από τότε που έχει έρθει η τρόικα στην Ελλάδα, έχει ειδήσεις, και μάλιστα κακές, για την ελληνική κοινωνία. Οι χθεσινές συναντήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση, με το επιτελείο του Υπ. Οικονομικών και τον Υπ. Εργασίας, αποδεικνύει αυτό που είπατε, το «καλό κλίμα της συνάντησης», το οποίο δείχνει ότι αν υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την ελληνική κοινωνία..

- Γιατί να πάρουμε το κακό σενάριο και να μην πάρουμε το καλό σενάριο;.. 

Δεν είναι ζήτημα να επιλέξουμε εμείς ένα σενάριο. Υπάρχει ένα σενάριο. Κι αυτό το σενάριο είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα χθες. Βγήκαν και είπαν  –μένει μόνο η εξειδίκευση των μέτρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξει κάτι- ότι θα υπάρξει μείωση μισθών, συντάξεων, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, βασικό θύμα μάλιστα θα είναι η υγεία, και απ΄ότι φαίνεται ο κατάλογος των μέτρων δεν έχει τέλος. Άρα φαίνεται, ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν ποτέ. Δεν ήταν άλλωστε και στις προθέσεις της κυβέρνησης να κάνει  διαπραγματεύσεις. Έχουν πάρει απόφαση να πάρουν τα μέτρα των 11,5 δις συν τα 3 δις που προέκυψαν από την ύφεση που έχει υπάρξει και περιμένουμε και άλλα μέτρα,  λόγω της βαθύτερης ύφεσης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Άρα δεν είναι να επιλέξουμε εμείς το καλό ή το κακό σενάριο, το σενάριο είναι ένα και είναι αυτό που αποτυπώνεται από τις δηλώσεις και από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στη συνάντηση με την τρόικα.

- Πάντως θα πρέπει να διαπιστώνετε κι εσείς ότι το κλίμα δεν είναι καλό και στο εξωτερικό… Βλέπουμε και δηλώσεις που γίνονται από πολιτικούς παράγοντες στη Γερμανία. . Οπότε το επιχείρημα είναι ότι θα πρέπει να δείξει η χώρα μας ότι κάτι κάνει, γιατί μας περιμένουν στη γωνία…

Το ίδιο επιχείρημα παίζει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, από τις  κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, ως προς τις δηλώσεις κάποιων ευρωπαίων αξιωματούχων και ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει κάθε φορά η κάθε κυβέρνηση. Και η σημερινή τρικομματική συγκυβέρνηση είναι ακριβώς στην ίδια γραμμή της μνημονιακής πολιτικής και λέει ότι αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα δεν θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις και ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει. Απ΄ ότι φαίνεται πλέον, γιατί υπάρχει και η προηγούμενη εμπειρία, αυτή η πολιτική οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Μας οδηγεί εκτός ευρώ και όχι το αντίστροφο. Η εσωτερική υποτίμηση η οποία έχει αποφασιστεί συνεχίζεται. Τώρα, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν πολλές διεργασίες.  Κι εκεί είναι το θέμα, τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να μετέχει σ΄ αυτές τις διεργασίες, ούτως ώστε να κερδίσει κάτι για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κοινωνία και για την οικονομία. Αυτό δεν έχει γίνει σε καμία περίπτωση. Εκτός του ότι έχει μείνει παρατηρητής των εξελίξεων, δείχνει να είναι σε απόλυτη συνάρτηση και ταύτιση με τους ακραίους συντηρητικούς νεοφιλελεύθερους κύκλους στην Ευρώπη, οι οποίοι επιμένουν σε αυτή την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, χωρίς να υπάρχει κανένα καλό αποτέλεσμα για την ελληνική κοινωνία και όπως σας είπα,  διακυβεύεται ακόμη περισσότερο το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

- Η μία πλευρά είναι ότι πράγματι γίνονται διάφορες διεργασίες στην Ευρώπη, βλέπουμε και τις δηλώσεις του Μόντι, του Ντράγκι ή τις δηλώσεις από τη Γαλλία, αλλά από την άλλη βλέπουμε ότι ο κ. Σαμαράς ήδη έχει προγραμματίσει ταξίδι στη Γαλλία όπου θα συναντηθεί με τον κ. Ολάντ και με την κα Μέρκελ στο Βερολίνο εν όψει της συνόδου Κορυφής. Δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν κάνει καμία κίνηση…

Ότι θα γίνονταν συναντήσεις ήταν δεδομένο. Δεν μιλάμε γι αυτό. Μιλάμε για το κατά πόσον μπορείς να επέμβεις, όπως στην κρίσιμη σύνοδος Κορυφής πριν λίγο καιρό, ούτως ώστε να κερδίσεις ή να μπεις στο κάδρο και στην ατζέντα των διεκδικήσεων προς μια κατεύθυνση. Να πάρεις τουλάχιστον ότι πήρε η Ισπανία και η Ιταλία ως προς το θέμα του δημόσιου χρέους. Φάνηκε όμως –κι αυτό θα φανεί και στην επόμενη συνάντηση του κ. Σαμαρά- ότι δεν ήθελε από  να μπει καθόλου στις διαπραγματεύσεις και επιλέγει να κάνει το καλό παιδί στην τρόικα. Για να πάει σε αυτή τη συνάντηση στα τέλη του μήνα, από τη στιγμή που έχει πει ότι σέβεται απολύτως την υπογραφή του και όλα τα μέτρα που είναι  θα τα πάρουν, δίνει ως «πρώτο πιάτο» σε αυτές τις συναντήσεις, από τη μία τα 15 δις μέτρα και από την άλλη το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Πηγαίνει δηλαδή, στις συναντήσεις με τους ηγέτες, ιδιαίτερα με την κα Μέρκελ, για να δείξει ότι είναι το καλό παιδί  κι ότι μπορεί, μ΄ αυτά που έκανε, να πάρει μια παράταση, η οποία δεν πρόκειται –αν αυτή η επιμήκυνση επιτευχθεί- να φέρει καμία αλλαγή στην ήδη υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

- Η κριτική που ασκείται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «επιχαίρει» ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι τα μέτρα αυτά δεν βγαίνουν και θα έρθει μετά να κυβερνήσει τη χώρα..

Αυτή η κριτική η οποία ακούγεται –και μάλιστα ακούγεται απ΄ όλες τις πλευρές της κυβέρνησης, δεν ισχύει γιατί έχουν υπάρξει δείγματα από τη δική μας πλευρά. Πρώτον, εμείς έχουμε μιλήσει από την πρώτη στιγμή και προεκλογικά, ότι εμείς θέλουμε την κοινωνία όρθια και γι αυτό παλεύουμε να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, να μην υλοποιείται αυτή η πολιτική του μνημονίου, γιατί οδηγεί σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση. Εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση, δεν επιχαίρουμε. Και για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχίζει να ισχύει  η πολιτική του μνημονίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, φέρνουμε προτάσεις νόμου –το είπαμε και προεκλογικά και το κάναμε ήδη από την πρώτη μέρα της νέας Βουλής. Έχουμε ήδη φέρει τρεις προτάσεις νόμου και για την Παιδεία,  και για το ασφαλιστικό και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θέλοντας να δείξουμε ότι έχουμε λύσεις και εναλλακτικές προτάσεις και θα παλέψουμε να υπάρχει μια καλύτερη μέρα για τους συμπολίτες μας οι οποίοι ζουν δύσκολα. Κάθε μέρα κλείνουν επιχειρήσεις, κόσμος χάνει τη δουλειά του, έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Άρα, όχι απλά δεν επιχαίρουμε, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση και προσπαθούμε σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους να δημιουργήσουμε συμμαχίες για να κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Συνεργαζόμαστε μαζί τους και για να καταθέτουμε προτάσεις νόμου και για να κάνουμε την αντιπολίτευση που θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε και μέσα και έξω από τη Βουλή, για να είμαστε αξιόπιστοι στον κόσμο που πλήττεται και ταυτόχρονα να παλέψουμε μαζί τους για να έχουμε όσο δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

To Γραφείο Τύπου