Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/08/2012

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ, Δημ. Βίτσα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

- Έχω παρατηρήσει δυο μέρες τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από τις επιλογές της κυβέρνησης. Μιλάτε για πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών που προσβάλει κάθε κράτος δικαίου και ανθρωπισμού, διαβάζω στην ανακοίνωσή σας…

Τρία πράγματα κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Ξεπουλάει, λεηλατεί εισοδήματα και συλλαμβάνει. Και γι αυτό έχουμε μιλήσει και για πογκρόμ και για επικοινωνιακό τέχνασμα. Τι κάνει; Λύνει κανένα πρόβλημα; Συλλαμβάνει στην Αθήνα, μεταφέρει στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, σταματάει τη λειτουργία λόγω καλοκαιριού, της σχολής της αστυνομίας, διαλύει τη ζωή 1880 και περισσότερων αστυνομικών και συνοριοφυλάκων, που τους μεταφέρει εσπευσμένα λες και έχουμε επιστράτευση και τους βάζει να κοιμούνται σε πλατείες, διαλύει τη ζωή των οικογενειών τους και θέλει να δείξει ότι λύνει το πρόβλημα. Και το πρόβλημα δεν λύνει και πρόβλημα δημιουργεί. Στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη και σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συγχρόνως όλα αυτά είναι ψέματα με  κοντά ποδάρια και αυτό θα αποδειχθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί το χρησιμοποιεί για να κρύψει ότι αυτή τη στιγμή ξεπουλάει δημόσια γη και δημόσιες επιχειρήσεις.

- Γιατί βιάζεστε να προεξοφλήσετε, πέραν από τη σύλληψη και την προώθησή τους σε Κομοτηνή και Θράκη επί παραδείγματι, δεν θα προχωρήσει και στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι η προώθησή τους στις χώρες από τις οποίες προήλθαν…

Κατ΄ αρχήν έχει ξεκινήσει αυτή η προώθηση. Προωθήσαμε 88 παράνομους μετανάστες με συνοδεία 51 αστυνομικών. Ήδη αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει και συγχρόνως μας λένε ότι αυτά τα πληρώνει η Ε.Ε. Το ότι η λύση του μεταναστευτικού προβλήματος έχει να κάνει πρώτον με το γεγονός ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μεταναστευτική πολιτική, δεύτερον ότι πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της σαν ακροτελεύτια –επιτρέψτε μου την έκφραση- προς τα ανατολικά χώρα, η οποία δεν μπορεί να υφίσταται την πίεση που το διεθνές κεφάλαιο δημιουργεί, δια της στοχοποίησης σε άλλες χώρες που εξαθλιώνει τους ανθρώπους. Τρίτον, χτυπώντας την λαθρεμπορία ανθρώπων απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Τέταρτον, διαμορφώνοντας μια σειρά πολιτικές οι οποίες να έχουν να κάνουν και με τους πολιτικούς πρόσφυγες και με τους οικονομικούς μετανάστες, ώστε στο χρονικό διάστημα που διαμένουν στη χώρα μας  να μην γίνονται έρμαια και να μην χρησιμοποιούνται από γνωστές δυνάμεις, είτε πολιτικά, είτε οικονομικά, αλλά να ισχύουν ανθρωπιστικά κριτήρια έως ότου βρεθεί λύση.

Και ποια μπορεί να είναι η λύση; Μπορεί να είναι η κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ, η διαμόρφωση μεταναστευτικής πολιτικής, η δημιουργία διαδικασιών ανάμεσα στα κράτη, ώστε να μπορούν να προωθούνται σε άλλες χώρες και βεβαίως το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έχει έναν επισπεύδοντα ρόλο στην Ε.Ε. και να ενισχυθεί από την Ε.Ε.

- Από τα τέσσερα που αναφέρατε, το ένα, το δύο και το τέσσερα προσκρούουν στο Δουβλίνο ΙΙ και στην Σένγκεν. Το τρία προσκρούει στο γεγονός ότι είναι τέτοια η μορφολογία της χώρας που είναι εξ αντικειμένου αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς πλήρως σπιθαμή προς σπιθαμή όλα του τα σύνορα. Το ερώτημα είναι το εξής.. Στην παρούσα φάση, που η χώρα έχει περί τα 2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, θα επιμείνει στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά… Θα επιμείνω στο λαθρο…

Να μην επιμείνετε στα δύο εκατομμύρια. .. Δεν προκύπτει από πουθενά….

- Πόσο; Ενάμισι;…. Δεκτό…. Το θέμα είναι το εξής. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών αυτή τη στιγμή στη χώρα  οι οποίοι– δεν λέω ότι ευθύνονται μόνον αυτοί- αλλά προκαλούν μια σειρά προβλημάτων. Ως άμεσο μέτρο, δεδομένου ότι το ζήτημα των συνόρων δεν μπορεί να αστυνομευθεί πληρέστατα και το ζήτημα και του Δουβλίνο ΙΙ και της Συνθήκης του Σένγκεν που δίνει τη δυνατότητα σε κάποια κράτη να κλείσουν και μονομερώς τα σύνορά τους,  δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να αναθεωρηθούν άμεσα. Δεν θα πρέπει λοιπόν η ελληνική πολιτεία  να προστατεύσει κατ΄ αρχήν τους Έλληνες πολίτες; Γιατί θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η προσβολή κάθε έννοιας κράτους δικαίου και ανθρωπισμού δεν αφορά μονάχα στους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, αφορά κυρίως και πρωτίστως τους πολίτες αυτής της χώρας…

Αφορά και τους κατοίκους της Χαλκιδικής οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση με επιλογή του κ. Δένδια. Αφορά και τους ανθρώπους οι οποίοι εξαθλιώνονται γιατί δεν έχουν να πληρώσουν την εφορία και τους περικόπτονται τα εισοδήματα…

- Θα πάμε κι εκεί.. Απλώς πείτε μου τι μπορούσε να γίνει άμεσα από πλευράς ελληνικής πολιτείας για την προστασία των Ελλήνων πολιτών από όσα μπορεί να προκαλέσουν οι παράνομοι μετανάστες….

Κατ΄ αρχήν η προστασία και η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι κάτι το οποίο δεν μπαίνει στη συζήτηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο. Και είμαστε οι μόνοι που την εγγυόμαστε, γιατί δεν λύνεται το ζήτημα με αστυνομικά μέτρα και με βία. Λύνεται πολιτικά, λύνεται με αναδιαμόρφωση των περιοχών, λύνεται με παρεμβάσεις και λύνεται και με μεταναστευτική πολιτική. Αυτή η πολιτική του να κάνουμε μια επιχείρηση σκούπα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα με δικαιολογία τους ίδιους μετανάστες που έρχονται από έναν εμφύλιο πόλεμο και να μεταφέρουμε το πρόβλημα από το κέντρο της Αθήνας μερικώς στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δηλαδή να κρύψουμε το ζήτημα αντί να το αντιμετωπίσουμε, αυτή η πολιτική θα φέρει δεινά, όχι στους μετανάστες, αυτοί είναι εξαθλιωμένοι άνθρωποι, θα φέρει δεινά στους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι το βασικό το οποίο αντιπαλεύουμε εμείς χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ..

- Έχετε δίκιο. Μαζί σας. Ποια είναι η λύση;  Η διαπίστωση δεν φτάνει. Η λύση ποια είναι;  Γιατί αν επανέλθουμε στη λύση που προεκλογικά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ περί χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων αφειδώς σε όλους τους μετανάστες, υποψιάζομαι ότι αυτό δεν είναι…..

Η Ελλάδα ως επισπεύδουσα χώρα έχει κάθε δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση του Δουβλίνο ΙΙ που μας στερεί τη δυνατότητα της διέλευσης προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερον, έλεγε ότι η Ελλάδα πρέπει να ενδιαφέρεται μέσα σ΄ αυτή τη διαδικασία να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Τρίτον, ότι η Ελλάδα πρέπει να ενδιαφέρεται ώστε να φυλαχθούν τα σύνορα και να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο ανθρώπων και, τέταρτον, έλεγε ότι γι αυτούς που διαμένουν στην Ελλάδα θα πρέπει να ισχύουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και τα κοινωνικά δικαιώματα μέχρι τη διαδικασία που έχει να κάνει με την επαναπροώθησή τους ή με τη διαμονή τους σε άλλες χώρες ή με τη διαμονή τους στην Ελλάδα. Χωρίζουμε κάθε φορά τους πολιτικούς πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες

Το ότι πάει να λυθεί αυτό με τον ίδιο τρόπο που πήγαν να λύσουν κάποτε η Ν.Δ. –με συγχωρείτε που το βάζω- το ζήτημα των αδέσποτων σκύλων της Αθήνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι απλώς δεν θα είναι λύση, θα δημιουργήσει προβλήματα. Κι όταν μετά από δύο ή τρεις μήνες ή θα καταργηθούν οι αστυνομικές σχολές σε Κομοτηνή και Ξάνθη ή θα δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα εκεί στις περιοχές, είτε θα αφήσουν αυτούς που σήμερα επικοινωνιακά συλλαμβάνουν να επιστρέψουν στην Αθήνα ή στις μεγάλες πόλεις, τότε να έρθουν ξανά να το συζητήσουν.

- Επειδή έχει ακουστεί από διάφορα και πολιτικές πλευρές.. Θεωρείτε ως ένα μέσο και τη ναρκοθέτηση του Έβρου;

Όχι βέβαια. Δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση.

- Ως αποτρεπτικό μέτρο το λέω…

Το καταλαβαίνω, αλλά δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και είμαστε μια χώρα με μια κουλτούρα και με μια ιστορία. Δεν είμαστε εμείς όπως άλλες χώρες όπου δεν ανοίγουν τα κοντέινερ για να βγάλουν τους μετανάστες έξω, αλλά τους περνάνε με ηλεκτρικό ρεύμα και τους καίνε. Είναι δυνατόν τώρα να συζητάμε για πράγματα που έχουν να κάνουν με τον θάνατο ανθρώπων; 

- Η αστυνόμευση λοιπόν δεν μπορεί να αποτελέσει λύση…

Όχι, μην κάνετε λάθος. Η αστυνόμευση είναι ένα από τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας. Η παιδεία είναι ένα άλλο υπεραναγκαίο μέτρο ασφάλειας. Η κοινωνική συνοχή είναι ένα άλλο αναγκαίο μέτρο ασφάλειας. Η καταστολή και η επικοινωνιακή τακτική , όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα ασφάλειας του πολίτη, αλλά δημιουργούν προβλήματα ανασφάλειας του πολίτη.

- Να κάνουμε και μια κουβέντα για τα οικονομικά, γιατί καταλαβαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να ανεβάσει έτσι κι αλλιώς τους τόνους τις επόμενες ημέρες επ΄ αφορμής των ανακοινώσεων της κυβέρνησης και μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτά τα οποία ακούγονται..  τα κρατικά λαχεία, η Κασσιόπη,, Golden Hall …ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ.. Ελληνικό… Ιπποδρομίες κ.λπ. δεν σας βρίσκουν πολύ σύμφωνους…

Είπα προηγουμένως ότι ξεπουλιούνται και τα ασημικά. Και μάλιστα δεν είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης η ιδιοκτησία του ελληνικού λαού. Χωρίς καμία, μα καμία προετοιμασία ξεπουλούν –αλλά δεν είναι θέμα της προετοιμασίας- ξεπουλούν τις δυνατότητες ανάπτυξης ή σχεδιασμού της χώρας από μια άλλη κυβέρνηση. Το μοναδικό που τους ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσουν την κα Μέρκελ και τους κατά καιρούς δανειστές μας. Κι αυτό το κάνουν με δύο βασικούς τρόπους. Ο ένας, ξεπουλάνε οτιδήποτε έχει παραμείνει δημόσιο. Το ξεπουλάνε γρήγορα. Πού ακούστηκε να πουλήσουν δύο χιλιάδες στρέμματα στο Αφάντου με 15 ευρώ το τ.μ., μια από τις καλύτερες παραλίες; Πού ακούστηκε να χωρίσουν την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας σε καλή και κακή και να πουλήσουν με 95 εκ. ευρώ, τη στιγμή που μόνο η συμμετοχή της ΑΤΕ στα Follie-Follie και σε άλλες εταιρείες είναι 57 εκ. χρηματιστηριακή αξία και συγχρόνως να λένε ότι αυτά είναι μέτρα ανάπτυξης; Αυτά όχι απλώς  δεν είναι μέτρα ανάπτυξης, είναι μέτρα διάλυσης της ελληνικής κοινωνίας. Και λέμε ότι θα έχουν και ευθύνες. Ευθύνες που ξεπερνάνε τις πολιτικές ευθύνες αυτοί που θα επιχειρήσουν παράνομα και αντισυνταγματικά να ξεπουλήσουν δημόσια περιουσία.

- Που σημαίνει πρακτικά δηλαδή αν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει εντολή…

Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν μεγαλοστελέχη, είτε του τραπεζικού συστήματος, είτε της κυβέρνησης, και να καταγγέλλουν αυτά που οι ίδιοι έκαναν ή αυτά που όφειλαν οι ίδιοι να ελέγξουν. Σας λέω ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κατήγγειλε μεγαλοστέλεχος της ΑΤΕ ότι έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό. Ποιος είχε την ευθύνη για τον έλεγχο όταν γινόταν αυτό; Η Τράπεζα της Ελλάδας. Άρα είχε τη δυνατότητα να ελέγξει. Δεύτερο, για ποιο λόγο να υπερασπιστώ τον τρόπο που η ΑΤΕ..

- Μια διακοπή.. Αν τα χρήματα βγουν νόμιμα έξω είναι παράνομο;… 

Τίποτα δεν είναι καλό, τίποτα δεν είναι κακό. Σημασία έχει πώς και πότε γίνεται….

- Αν είναι επιλήψιμο λέτε…

Λέω ότι υπάρχει μέχρι και ηθική αυτουργία τη στιγμή που μια χώρα βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, όπως λένε όλοι,  δισεκατομμύρια ευρώ φεύγουν απ΄ αυτούς που τα έχουν στο εξωτερικό και οι αρμόδιοι δεν ελέγχουν τίποτα.

To Γραφείο Τύπου