Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/08/2012

Αποσπάσματα ομιλίας του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

Για την κυβέρνηση και την πολιτική της

Η κυβέρνηση των τριών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) λειτουργεί πάνω στο τρίπτυχο «ξεπουλάμε δημόσιο και δημόσια γη, λεηλατούμε μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα, συλλαμβάνουμε και καταστέλλουμε πολίτες, Έλληνες και μετανάστες». Όποιος δεν πείθεται, ας σκεφτεί το σκάνδαλο της ΑΤΕ, το Ελληνικό, τη Ρόδο και ας περιμένει Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, αεροδρόμια και λιμάνια. Ας ρίξει μια ματιά στο εκκαθαριστικό της εφορίας και ας περιμένει το  ΕΤΑΚ 2010, 2011 κ.λπ. Ας κοιτάξει τον «άδειο» μισθό του και την άδεια είσπραξή του. Ας μιλήσει με τους κατοίκους της Χαλκιδικής, τους αστυνομικούς που μεταφέρθηκαν άρον-άρον σε Κομοτηνή και Ξάνθη, στους μικρομέτοχους και εργαζόμενους της ΑΤΕ, στους χαλυβουργούς, τους απεργούς και τους άστεγους. Έχουμε μια καθαρή μνημονιακή κυβέρνηση, σύμμαχο των τοκογλύφων τραπεζιτών και της πολιτικής που έχει κορυφαίο στέλεχος τη Μέρκελ. Είναι κοινωνικό και πολιτικό μας καθήκον να τους σταματήσουμε. Αφορά τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, το μέλλον της χώρας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αφορά την ίδια την πορεία της Ευρώπης και την ανάγκη επαναθεμελίωσής της. Αφορά την ειρήνη στην περιοχή.

Για τον ενιαίο πολιτικό φορά και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Από το τέλος Αυγούστου ξεκινούν οι ανοιχτές συνελεύσεις ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που θα οδηγήσουν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Είναι συνελεύσεις οργάνωσης και δράσης. Στοχεύουμε στη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών, με ισχυρή παρουσία της νέας γενιάς. Επιθυμούμε να συζητήσουμε, όχι μόνο την πολιτική κατάσταση, αλλά και πώς θα αναπτύξουμε παραπέρα τα φυσιογνωμικά μας χαρακτηριστικά στη βάση της διακήρυξης αρχών. «Τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ». Συγχρόνως θα στήσουμε οργανώσεις παντού, στη γειτονιά, το χώρο εργασίας, τον κλάδο. Οργανώσεις που θα αποφασίζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Θέλουμε όλη αυτή η διαδικασία να είναι ένα δημοκρατικό πανηγύρι συμμετοχής, αντίστασης και αλληλεγγύης. Σ΄ αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείεται εκ των προτέρων κανείς και καμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ των εκατοντάδων οργανώσεων και των δεκάδων χιλιάδων μελών νάναι σε πλήρη αντιστοίχιση με τα προβλήματα της κοινωνίας. Η λαϊκότητα των συνελεύσεων και η δημοκρατικότητα των διαδικασιών το εγγυάται. Ήδη οι τρεις επιτροπές (Οργανωτική, Διακήρυξης, Προγράμματος) εργάζονται πυρετωδώς. Ιδιαίτερα συνεχίζουμε τη συγκεκριμενοποίηση και επικαιροποίηση του προγράμματος.

Συζητάμε για ένα πρόγραμμα κυβερνητικής εξουσίας που θα αξιοποιήσουμε ως μοχλό ώστε νάχει η κοινωνία την πραγματική εξουσία. Παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα εφαρμόσιμων πολιτικών ώστε ό,τι λέμε να το κάνουμε. Ένα πρόγραμμα που απαιτεί πολιτική βούληση και ένα γιγάντιο κίνημα που θα στηρίζει, θα ελέγχει, θα αποφασίζει, θα κάνει κριτική. Στο μυαλό μας δεν είναι κάποια κυβέρνηση ειδικού τάχα σκοπού, αλλά η αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης της αριστεράς που θα αντιστοιχεί τη δράση της και το πρόγραμμά της με τη στρατηγική μας προς το σοσιαλισμό. Δεν θέλουμε τίποτε να είναι αναπάντητο, αντιλαμβανόμαστε συγχρόνως πως οι συνθήκες σε Ελλάδα, Ευρώπη και τον κόσμο αλλάζουν και το πεδίο είναι δυναμικό, άρα και εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Θέλουμε σε κάθε όχι μας να αντιστοιχεί μια θετική πρόταση υπέρ της κοινωνίας, και στο γενικό επίπεδο και στο ειδικό.

Περί ανάπτυξης

Αυτή η κυβέρνηση παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ευφημισμού. Μιλά για ανάπτυξη και πρώτο μέτρο είναι η μείωση των κατώτερων μισθών, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η διάλυση των εργαλείων ανάπτυξης του δημοσίου. Δείτε το κεφάλαιο 4 του μνημονίου, όπου το βασικό μέσο ανάπτυξης ορίζεται η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η κοινωνική εξαθλίωση. Για την κυβέρνηση ανάπτυξη είναι η χαριστική πώληση ΑΤΕ και Τ.Τ.,, οι «ελεύθερες ζώνες», οι περικοπές, τα χαράτσια. Σήμερα και κάθε μέρα η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα γίνεται  όλο πιο αναγκαία.

Με ακρογωνιαίους λίθους την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζικό σύστημα, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, την ενίσχυση μισθών και συντάξεων, τα μέτρα προστασίας των ανέργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κ.ά. Οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος το δείχνουν. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαδί μέσα και έξω από τη Βουλή.

Για το παλαιστινιακό

Κατανοώ πως η ερώτηση έχει σχέση και με την επίσκεψη Πέρες. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, όσον αφορά το παλαιστινιακό, είναι πεντακάθαρη. Συγχρόνως θέλω να τονίσω πως οι ευθύνες μας ως αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνουν, είτε έχουν, είτε όχι θεσμικό χαρακτήρα.

Δύο ζητήματα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναπτύσσει η Ελλάδα ειρηνικές σχέσεις με όλα τα κράτη. Θέλω να σημειώσω πως σ΄ αυτό το επίπεδο δεν έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα με το Ισραήλ, ούτε κοινούς εχθρούς. Το αντίθετο. Άρα οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ στρέφεται αντικειμενικά εναντίον φίλων και των δικών μας συμφερόντων.

Σήμερα ο μόνος τρόπος για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των λαών που ζουν στην ιστορική Παλαιστίνη είναι η ειρηνική συνύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών του κράτους των Παλαιστινίων και του κράτους του Ισραήλ, τα οποία θα έχουν πλήρη κυριαρχία επί του εδάφους, του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου τους και θα εγγυώνται ότι το έδαφος του ενός δεν θα χρησιμοποιηθεί για εχθρικές ενέργειες εναντίον του άλλου. Γι αυτό υποστηρίζουμε την ανάγκη να αποχωρήσει το Ισραήλ από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967, μαζί και από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, να λυθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, να διαλυθούν οι ισραηλινοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να δοθεί δίκαιη λύση στο ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων,. Αυτό άλλωστε επιτάσσουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο που δεν επιτρέπει εδαφικά οφέλη από πόλεμο.

Η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και η σταδιακή ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών σε όλους τους τομείς είναι οι αναγκαίοι όροι για να ξεπεραστεί η έχθρα μεταξύ των δύο λαών. Έχουμε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει πλήρως το κράτος των Παλαιστινίων.

Συγχρόνως για μας η ανοχή οποιασδήποτε αντισημιτικής ή άλλης ρατσιστικής εκδήλωσης είναι αδιανόητη και θεωρούμε απαράδεκτη τη σύνδεση της κριτικής της πολιτικής του κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων του Ισραήλ με απαξιωτικές δηλώσεις για τους Εβραίους εν γένει, για την καταγωγή τους ή τη θρησκεία τους.

To Γραφείο Τύπου