Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/12/2001

Πρωτοβουλία του ΣΥΝ για την προστασία του καταναλωτή και την ποιότητα ζωής

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος και ο Θ.Μαργαρίτης, μέλος της Π.Γ., και η Κ. Μυλωνά, μέλος της ΚΠΕ, συντονίστρια του Τμήματος Οικολογίας συναντήθηκαν σήμερα με τις Ομοσπονδίες Καταναλωτικών Οργανώσεων. Συμμετείχαν εκ μέρους του ΙΝ.ΚΑ. ο Πρόεδρός του Χαρ.Κουρής και εκ μέρους της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ. η Πρόεδρός της Ε.Γουλιέλμου.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΙΝ.ΚΑ. και της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ για ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του καταναλωτή και της ποιότητας ζωής. Η καθημερινότητα της ζωής μας διεκδικεί ποιότητα και αξιώνει προστασία. Και μέχρι σήμερα δεν είναι εξασφαλισμένες ούτε η ποιότητα ούτε η προστασία, ακριβώς γιατί μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ποιότητα και την προστασία της καθημερινότητας όλων έχει πολιτικό κόστος.
Ο καταναλωτής σήμερα, ο πολίτης είναι εκτεθειμένος σε πολλαπλούς διατροφικούς κινδύνους. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων και δημόσιας υγείας. Ακόμα και τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί βομβαρδίζονται με μία πολυδιαφήμιση που δημιουργεί ροπή στην υπερκατανάλωση για προϊόντα τα οποία είναι βλαπτικά τόσο ως προς την σωματική όσο και ως προς την ψυχική τους υγεία.
Η κερδοσκοπία δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ιδιαίτερα σε μέρες όπου φαινόμενα ανατιμήσεων κυριαρχούν, όπως είναι η περίοδος αυτή των εορτών και της εισαγωγής του ευρώ. Ακόμα και η εισαγωγή του ευρώ έδωσε την αφορμή να παρατηρηθούν προβλήματα είτε στρογγυλοποιήσεων προς τα πάνω είτε και εκμετάλλευσης της ανάγκης για ενημέρωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι θεσμοί οι οποίοι κατά καιρούς δημιουργούνται με αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ή το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών ή η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχουν την αποτελεσματικότητα εκείνη η οποία θα εξασφάλιζε διαφορετικό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας, προστασίας του πολίτη-καταναλωτή.
Συζητήσαμε αυτά τα ζητήματα με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των Καταναλωτικών Οργανώσεων, γιατί εκτιμάμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρή προσπάθεια κι εμείς θέλουμε τις εμπειρίες, τις επεξεργασίες και τις ιδέες των ανθρώπων που ασχολούνται συστηματικά για την προστασία του καταναλωτή να τις αξιοποιήσουμε τεκμηριώνοντας και τις πολιτικές μας θέσεις.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω και την κυρία Γουλιέλμου και τον κύριο Κουρή για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του ΣΥΝ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ: Κι εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Συνασπισμό και τον κ.Κωνσταντόπουλο και να συγχαρούμε γι αυτή την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών και των άλλων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να είναι μόνιμοι συνομιλητές όλων των πολιτικών κομμάτων και παρατάξεων, διότι στη σημερινή εποχή δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα όταν ενεργούμε μεμονωμένα.
Χαρακτηριστικά στην Αμερική στις προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων αναφέρονται οι υποψήφιοι τι θα κάνουν για την προστασία του καταναλωτή, τι θα κάνουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Ας ευχηθούμε ότι πλησιάζει η στιγμή και στην Ελλάδα που θα μας καλούν οι εκπρόσωποι, οι πολιτικοί μας ηγέτες και θα συζητούν μαζί μας και θα ζητάνε τη γνώμη μας και θα θέλουν να κάνουν πραγματικά κάτι για το καλό της κοινωνίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝ.ΚΑ.: Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ τον κ.Κωνσταντόπουλο και στελέχη του ΣΥΝ. Τους ενημερώσαμε για τα τρέχοντα προβλήματα της αγοράς, τα οποία έχουν μία διαρκή ουσιαστικά επικαιρότητα, τα ζητήματα του κόστους και ασφάλειας τροφίμων και άλλων προϊόντων, όπως επίσης και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και θα ανακύψουν με το ζήτημα του ευρώ.
Ενημερώσαμε ιδιαίτερα για το ζήτημα ότι έχουμε αναταράξεις στις τιμές, έχουμε μεταβολές τιμών σε ένα ποσοστό περίπου 57% προϊόντων και υπηρεσιών, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και αποσπάσαμε μπορώ να πω την υπόσχεση από την ηγεσία του ΣΥΝ ότι θα υπάρξει ένα διαρκές ενδιαφέρον γι αυτά τα ζητήματα και μία προώθηση των ζητημάτων του καταναλωτή και κοινωνικά και στη Βουλή και ελπίζουμε αυτή η διαδικασία να ακολουθηθεί και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα συνολικό πλαίσιο περισσότερο αποτελεσματικό τόσο σε ζητήματα κόστους όσο και ποιότητας ζωής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ τόνισε στα επίμαχα θέματα:

Ασφάλεια τροφίμων

Οι σύγχρονες συνθήκες παραγωγής τροφίμων, η ανεξέλεγκτη εντατικοποίηση της φυτικής και της ζωϊκής παραγωγής, η χρήση φυτοφαρμάκων και ορμονών, η χρήση ζωοτροφών βασισμένων σε ζωϊκά άλευρα, η ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση των προϊόντων της βιοτεχνολογίας και η απόλυτη κυριαρχία της λογικής του κέρδους δημιουργούν ένα πλήθος νέων διατροφικών κινδύνων απέναντι στους οποίους οι καταναλωτές εμφανίζονται εντελώς ανυπεράσπιστοι.
Οι καταναλωτές ζητούν υψηλή ποιότητα στα τρόφιμα., Υψηλή ποιότητα, όμως, σημαίνει και υψηλότερες τιμές, αφού το κόστος αυξάνει.
Ο στόχος της επόμενης περιόδου πρέπει να είναι: Διατροφική ασφάλεια και οικολογική βιωσιμότητα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνται. Στρατηγική για τον αγροτικό τομέα, επισήμανση και πιστοποίηση των προϊόντων, εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων και έλεγχος της εφαρμογής τους, έλεγχος της κερδοσκοπίας στην αγορά.

Παιδικό Παιχνίδι

Το ζήτημα που μας απασχολεί κυρίως αυτές τις ημέρες, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και του βομβαρδισμού των διαφημίσεων των σχετικών με τα παιχνίδια, είναι η επίπτωση που έχει το παιχνίδι στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και στην κουλτούρα της κατανάλωσης. Πρέπει να μας ανησυχούν φαινόμενα, όπως αυτό της μεταφοράς του τηλεοπτικού Big Brother σε παιδικό παιχνίδι και της διαπαιδαγώγησης επομένως των παιδιών που θα το αποκτήσουν με τις «αρχές» του άγριου ανταγωνισμού, του κυνηγιού του κέρδους και της τιμωρίας του συμπαίκτη, ενώ το παιχνίδι θα πρέπει να προάγει την ευγενή άμιλλα. Πρέπει να καθοριστούν κριτήρια για την κυκλοφορία των παιχνιδιών, τα οποία να μην περιορίζονται στην προστασία της σωματικής υγείας του παιδιού, αλλά να επεκτείνονται και στην προστασία της ψυχικής του υγείας και επιπλέον να αναπτύσσουν τη φαντασία και τη συλλογικότητα του παιδιού.
Ως προς τη διαφήμιση του παιδικού παιχνιδιού στα τηλεοπτικά μέσα απαιτείται εφαρμογή της νομοθεσίας που απαγορεύει την οποιαδήποτε διαφήμιση από 7 π.μ. έως 10 μ.μ.

Κυκλοφορία ΕΥΡΩ

Το ζήτημα του ενιαίου νομίσματος είναι θετικό βήμα που ικανοποιεί το αίτημα της νομισματικής ενοποίησης στην πορεία προς την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Πρέπει να επισημάνουμε όμως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά και κυρίως τις παραλείψεις που έχουν γίνει. Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που θα παρουσιαστούν στην αγορά, λόγω της άγνοιας των πολιτών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και της αναγκαστικής στρογγυλοποίησης.
Θεωρούμε ότι η χώρα μας δεν είναι ούτε κατάλληλα ούτε αρκετά προετοιμασμένη για την έλευση του ΕΥΡΩ. Ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι υπάρχει προετοιμασία για το ΕΥΡΩ. Η Ελλάδα όμως εμφανίζεται τελευταία στη λίστα της προετοιμασίας. Η κυβέρνηση ελπίζει στο σεβασμό των μνημονίων που έχουν υπογράψει μεγάλες επιχειρήσεις που έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με τον καταναλωτή. Η κυβέρνηση δια των ελεγκτικών της μηχανισμών θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της προσαρμογής στο ΕΥΡΩ, να περιοριστεί στο ελάχιστο η κερδοσκοπία και να προστατευθεί ο έλληνας καταναλωτής.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου