Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/08/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του Κοινοβ. Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στο ρ/σ «ράδιο 9» (Μ.Νικόλτσιου)

Για το προεδρικό διάταγμα Δένδια για τη φύλαξη πολιτικών προσώπων

Εμείς πάντα λέγαμε ότι είναι παράλογο κάποιοι αστυνομικοί, κατά δεκάδες, να φρουρούν αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, πρώην υπουργούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και την ίδια ώρα να είναι ανεμική η παρουσία του αστυνομικού της γειτονιάς στην καταπολέμηση του εγκλήματος. 

Το λέω διότι τώρα επιχειρείται από τον κ.Δένδια, σε θετική κατεύθυνση,  κάποια αλλαγή. Ζητώ μέσα από το σταθμό σας ο κ.Δένδιας να δώσει στη δημοσιότητα τι ισχύει σήμερα. Πόσοι αστυνομικοί από την ασφάλεια υψηλών προσώπων διατίθενται για την κάλυψη πολιτικών και ποιων, επιχειρηματιών και ποιων, δημοσιογράφων και ποιων, έτσι ώστε να φανεί ποιοι με χρήματα του Δημοσίου «αγόραζαν» μια ασφάλεια που ενδεχομένως να μην δικαιούνται, σε βάρος του προβλήματος στη γειτονιά, στη χώρα, στην κωμόπολη, όπου υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας;

Είναι μια θετική εξαγγελία, απλώς ζητάω από τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τη σημερινή κατάσταση, πόσοι φυλάνε τον καθένα, να προσθέσει στη ρύθμιση όχι μόνο τους πολιτικούς αλλά και τους επιχειρηματίες και τους δημοσιογράφους και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Διότι, θεωρώ αδιανόητο να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για τη φύλαξη πάμπλουτων ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν τη δική τους ασφάλεια.

Είναι προκλητικό να το πληρώνει όλο αυτό ο φορολογούμενος, όταν μιλάμε για επιχειρηματίες - κροίσους. Κι επίσης, μετά, αφού συντονιστεί αυτή η αλλαγή, να δοθεί καινούργια φωτογραφία. Εκεί θα φανεί και η διαφορά ανάμεσα σε πρόσωπα, ενδεχομένως και κόμματα κλπ. 

Για την έξαρση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, την ένταση της εγκληματικότητας και τη μεταναστευτική πολιτική.

Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό δικαίωμα και για εμάς πολύ υψηλή προτεραιότητα. Αυτό απαιτεί αυστηρή και αποτελεσματική πολιτική, στην πράξη και όχι στα λόγια, για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Αυστηρότατη πολιτική, αυστηρότατη αντιμετώπιση του εγκληματία ότι χρώμα και αν έχει, ότι εθνικότητα και αν έχει. Και από αυτή τη σκοπιά, είναι ανησυχητική και επικίνδυνη αυτή η κλιμάκωση εγκλημάτων που έχουν κίνητρο ολοφάνερο το ρατσιστικό μίσος, το φυλετικό μίσος. Χρειάζεται αποτελεσματική αντιμετώπιση, αλλά ταυτόχρονα για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση του εγκλήματος, όπως αυτή η ειδεχθής παρʼ ολίγο δολοφονία της 15χρονης στην Πάρο ή η δολοφονία εν ψυχρώ του ταξιτζή μετά από μια ληστεία. Έχουμε μια έξαρση της εγκληματικότητας και απαιτεί αυστηρή πολιτική. 

Στο, δε, θέμα το μεταναστευτικό εκεί νομίζω ότι, πέρα από επικοινωνιακές μάχες εντυπώσεων όπως επιχειρήσεις σκούπα, η εικόνα 20 χρόνια τώρα είναι ότι αυτά τα πράγματα θυμίζουν την παροιμία «κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις» …

- Μα όταν έχει τουρίστες στην Αθήνα, τόσο κρατάνε αυτά τα θαύματα….

…είναι περισσότερο για λόγους εντυπώσεων και σκοπιμοτήτων. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική η οποία να βλέπει και να αντιμετωπίζει όλες τις πλευρές του προβλήματος. Ασφαλέστερη και αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων, καταγραφή αυτών των ανθρώπων και διάκρισή τους ανάλογα με τα δικαιώματα που έχουν, γρήγορη όμως, και όχι η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Μετατροπή αυτού του προβλήματος από εθνικό σε ευρωπαϊκό, απολύτως αυστηρή αντιμετώπιση των εγκληματιών, όποια εθνικότητα και αν έχουν, όποιο χρώμα και αν έχει το δέρμα τους. 

Παράλληλα, ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος να καλύπτει και τις ανθρωπιστικές συνθήκες και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για όλο τον κόσμο ο ΟΗΕ, έτσι ώστε να μην έχουμε, από πλευράς οργανισμών με παγκόσμιο κύρος όπως η Διεθνής Αμνηστία, εκθέσεις και καταγγελίες όπως πριν λίγες μέρες, που δεν κάνουν καλό ούτε στην εικόνα της χώρας, ούτε στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Όπως βλέπετε, η τοποθέτησή μας και όσα σας λέω, που είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, απαντούν και σε μία άθλια συκοφαντία του κ. Δένδια, ο οποίος προσπάθησε να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του 27%, ως την πολιτική δύναμη η οποία στηρίζει και καλύπτει τα εγκληματικά κυκλώματα που δρουν στο χώρο ορισμένων μεταναστών.

To Γραφείο Τύπου