Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/08/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Π. Λαφαζάνη, στον ρ/σ 9,89

• Ωστόσο κάποιος θα σας έλεγε ότι ελλοχεύει σε μια διαφορετική περίπτωση η χρεωκοπία,  η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή, αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Κοιτάξτε εδώ υπάρχει μια κινδυνολογία. Εν πάση περιπτώσει, τη χρεοκοπία, την προτείνει σήμερα και το Spiegel, ή χθες αν θυμάμαι καλά, ως μόνη λύση για την Ελλάδα. Η χρεοκοπία, εν γένει - δεν το λέω ως απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά επειδή τρομοκρατούν με τις λέξεις τον ελληνικό λαό - η χρεωκοπία δεν είναι κάτι το οποίο είναι κατά ανάγκη καταστροφικό σε κάθε περίπτωση. Η χρεωκοπία είναι όπλο των αδύνατων όταν φτάνουν σʼ ένα σημείο που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Δείτε τι γίνεται καθημερινά στην κοινωνία και την οικονομία. Επομένως, δεν πρέπει να την εμφανίζουμε κι εδώ στην Ελλάδα, ως μπαμπούλα. 

• Θα μπορούσε να ήταν διαπραγματευτικό ατού αυτό απέναντι στους εταίρους μας;

Βεβαίως θα μπορούσε να ήταν διαπραγματευτικό ατού και, να πω με σαφήνεια ότι, στο όνομα των τροϊκανών δόσεων, δηλαδή στο όνομα της χρηματοδότησης από την τρόικα, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε το οτιδήποτε και κυρίως δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα απαράδεκτα μνημόνια, τα οποία καταστρέφουν την Ελλάδα και δεν επιφέρουν καμία θετική προοπτική στον τόπο...» 

• Ωστόσο την ίδια ώρα έχει πέσει στο τραπέζι και νέο κούρεμα, του χρέους, μείωση του ελληνικού χρέους. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το Reuters, που συνήθως είναι καλά ενημερωμένο ή τέλος πάντων έχει βάσιμες πληροφορίες αρκετές φορές. Πιστεύετε έστω αυτή η εκδοχή μας δίνει μια λύση;

Υπάρχουν κύκλοι, όπως βλέπετε, μέσα στην Ε.Ε, κύκλοι οι οποίοι δεν είναι κατʼ ανάγκη αριστεροί, οι οποίοι σκέφτονται ρεαλιστικά, και λένε ότι το χρέος που έχει η Ελλάδα δεν είναι πια βιώσιμο και με κάθε προσπάθεια που γίνεται για να το αποπληρώσει εξοντώνουμε τον ελληνικό λαό, εξοντώνουμε τη χώρα χωρίς να υπάρχει και καμία διέξοδος ούτε για την ίδια ούτε για την Ευρωζώνη. Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι κατακρίνουν τις πολιτικές λιτότητας και λένε ότι η λιτότητα αυτή έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι αυτό το χρέος πρέπει να το διαγράψουμε εντελώς. Και έχουν βγει πάρα πολλοί σοβαροί οικονομολόγοι, σοβαροί αναλυτές, πολιτικοί, έντυπα πάρα πολλά και έχουν ανακινήσει το θέμα, ακόμα και πολιτικοί από τον ευρωπαϊκό χώρο. Οι μόνοι που δεν τολμάνε να μιλήσουν γιʼ αυτά είμαστε εδώ στην Ελλάδα.

To Γραφείο Τύπου