Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/08/2012

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαρίας Κανελλοπούλου στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με θέμα: Για τις πυρκαγιές στο Ν.Αχαΐας.

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

– Δημόσιας Τάξης 

– Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

– Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

– Εσωτερικών 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Ιουλίου 2012 ξέσπασε πυρκαγιά στα βορειοανατολικά της Πάτρας, με πιθανολογούμενη εστία έναρξης, τοποθεσία πάνω από το χωρίο Αργυρά της Δημοτικής Ενότητας Ρίου του Δήμου Πατρέων. 

Λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και της ώρας (η φωτιά έγινε αντιληπτή περί τις 02.15)  που δυσκόλεψε την πρόσβαση εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα ανατολικά αρχικά όπου κατέστρεψε δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης αλλά και καλλιέργειες, ενώ απείλησε κατοικημένες περιοχές στα χωριά Αργυρά, Σελλά, Πλατάνι, Άνω και Κάτω Καστρίτσι, ενώ την επόμενη ημέρα επεκτάθηκε και βορειοδυτικά προς τις πρώην κοινότητες Δρεπάνου και Αραχωβιτίκων. Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν καταστραφεί περί τα 15.000 στρέμματα. 

Κατά την διάρκεια της πυρόσβεσης παρατηρήθηκαν έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την διάσπαση των δυνάμεων και την αποσπασματική αντιμετώπιση των καταστροφών. 

Επίσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα 5 από τα 8 διαθέσιμα εναέρια μέσα, λόγω πλημμελούς συντήρησης, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σοβαρά κενά στον τομέα της πρόληψης και της επιτήρησης των περιοχών αυτών από πλευράς πυροπροστασίας, κενά  για τα οποία από καιρό διάφορα δημοσιεύματα είχαν προειδοποιήσει παρά το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο έχουν άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν ξεσπάσει πυρκαγιές και θεωρούνται περιοχές υψηλού κινδύνου. 

Δεν υπήρξαν μέτρα επιφυλακής και έγκαιρης ειδοποίησης ενώ οι αρμόδιοι φορείς δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα για τον καθαρισμό των ξηρών χόρτων όπως επίσης και οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διαμορφωθεί στους ορεινούς όγκους, δεν έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις γεγονός που δυσχεραίνει όχι μόνο για την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και δεν διασφαλίζει και τον περιορισμό της επέκτασης της φωτιάς.  Σαν επιστέγασμα των παραπάνω οι διαθέσιμες πιστώσεις προς τους ΟΤΑ για τη προστασία των περιαστικών δασών μολονότι μικρότερες του 2011, δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στο σύνολο τους με αποτέλεσμα οι έτσι κι αλλιώς μεγάλες ανάγκες της χώρας στον τομέα αυτό να μένουν ακόμα περισσότερο «στο έλεος των ανέμων» τη φετινή χρονιά.

Με βάση τα προαναφερθέντα

Ερωτώνται  οι κκ Υπουργοί:

1. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αντιπυρική προστασία των περιοχών; 

2. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα των μέσων πυρόσβεσης;

3. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να αποφευχθούν στο άμεσο μέλλον καταπατήσεις δασικών δημόσιων εκτάσεων αλλά και ανεξέλεγκτης δόμησης στις πυρόπληκτες περιοχές;

4. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε οι ζώνες πυροπροστασίας να είναι ασφαλείς και να διευκολύνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και την ανάσχεση της φωτιάς. 

5.  Τι μέτρα πυροπροστασίας θα ληφθούν για αυτές τις περιοχές ώστε να υπάρχουν σε προσβάσιμα σημεία κρουνοί ύδατος για τα πυροσβεστικά οχήματα. 

6. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές; 

7. Προτίθεται η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα αντιπλημμυρικά έργα; 

8. Πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να δημιουργήσει ενιαίο φορέα πυροπροστασίας;

9. Πότε θα αποδοθούν προς τους ΟΤΑ οι υπολειπόμενες διαθέσιμες πιστώσεις για τη προστασία των περιαστικών δασών; 

                                                                           Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Κανελλοπούλου