Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/12/2001

Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τα αιματηρά γεγονότα στην Αργεντινή

Τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα στην Αργεντινή είναι αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης, οικονομικής και κοινωνικής, που βιώνει εδώ και μια δεκαετία η Νότια Αμερική, στη ρίζα των οποίων βρίσκονται οι μονεταριστικές πολιτικές του ΔΝΤ και η πρόσδεση της Αργεντινής οικονομίας στο δολάριο.

Μετά τους "χάρτινους" τίγρεις της Ασίας, τη Ρωσία και την Τουρκία, έρχεται και ο αργεντινός λαός να πληρώσει το τίμημα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος που με τις κερδοσκοπικές επιλογές του γυρίζει την πλάτη στις ανάγκες για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Οι μονόδρομοι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής οδηγούν στο βάθεμα του χάσματος Βορρά-Νότου, με αποτέλεσμα το σύνολο της Αφρικής και ένα μεγάλο τμήμα της Ασίας να έχει τεθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

Η Νέα Τάξη πραγμάτων, που ξεκίνησε με την κρίση στον Κόλπο, προκαλεί γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συγκρούσεις που καθώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα οδηγούν τον κόσμο σε επικίνδυνη τροχιά.

Η αντιστροφή της στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, οικονομικών και πολιτικών, η επικράτηση μιας δικαιότερης παγκόσμιας ανακατανομής του πλούτου σε συνάρτηση με τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.

΄Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός, όπως αναδεικνύει με τους αγώνες του το παγκόσμιο κίνημα από το Σιάτλ μέχρι τη Γένοβα και τις πρόσφατες διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες. Οι συντονισμένοι αγώνες του αναδεικνύονται σε σημαντικό εργαλείο για την οικοδόμηση νέων παγκόσμιων σχέσεων.

Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου