Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/08/2012

Συνέντευξη Παναγιώτη Λαφαζάνη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στον Ρ/Σ Flash 960 (Κ. Παρράς)

- Είμαστε έτοιμοι για να καλημερίσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αρμόδιο για θέματα δικαιοσύνης και οικονομίας, βουλευτή τη Β΄ περιφέρειας Πειραιά, τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι δηλώσεις του οποίου 2-3 μέρες νωρίτερα έδωσαν το έναυσμα να γίνει μια μεγάλη κουβέντα στο δημόσιο διάλογο για το τι πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και για το πώς προσεγγίζει το όλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, στη συνέχεια προστέθηκαν οι δηλώσεις του κ. Κουράκη και χθες έκανε δηλώσεις και ο κ. Στρατούλης σε αυτή την εκπομπή, ξεκίνησε μια νέα αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. 

κ. Λαφαζάνη καλημέρα σας.

Καλημέρα κ. Παρρά. Οι δηλώσεις μου δεν ξεκίνησαν μια συζήτηση ….

- Έδωσαν μια νέα δυναμική στη συζήτηση, θέλετε να πω;

Όχι, ένα πράγμα που θα ήταν πολύ χρήσιμο και εποικοδομητικό. Έδωσαν αφορμή στη Ν.Δ. να εξαπολύσει μια επιχείρηση ψεύδους, συκοφαντίας, λάσπης και παραπληροφόρησης σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, προκειμένου να κάνει έναν ευτελή αντιπερισπασμό απέναντι στα μεγάλα αδιέξοδα που έχουν φέρει οι κυβερνητικές επιλογές, στους μισθούς, στις συντάξεις …..έχουν κάνει ευτελή αντιπερισπασμό, διαστρεβλώνοντας, συκοφαντώντας τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και φυσικά παραμορφώνοντας πλήρως τις δικές μου δηλώσεις….

- Κρατώ αυτό που λέτε κ. Λαφαζάνη αλλά είμαι υποχρεωμένος, μια που τον διαδέχεστε μόλις, να σας πω προθέτοντας στην προσέγγισή σας, αν μου το επιτρέπετε, ότι με τις δηλώσεις αυτές οι οποίες κατʼ εσάς έδωσαν τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να διαστρεβλώσει τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, να σας πω ότι πριν από 1-2 λεπτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ο κ.Αλέξης Μητρόπουλος, διαχωρίζοντας τη θέση του με όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται και όπως είπε χαρακτηριστικά: «όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά δημιουργεί και προβλήματα»…

Μα εγώ δεν είπα ότι γίνεται καμιά συζήτηση.

- Είπε ο κ. Μητρόπουλος ότι, απόψεις σαν κι αυτές που ακούστηκαν, αναφερόμενος και στις δικές σας απόψεις, δημιουργούν μια σύγχυση, η οποία δημιουργεί πρόβλημα  στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιʼ αυτό και ζητάει τη σύγκληση της Κ.Ο., προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ιδεολογικά ζητήματα και ιδεολογικές αναφορές. Είπε ότι καλόπιστα το θέτει το θέμα, ότι αφορούν κυρίως απόψεις που έρχονται από το παρελθόν, ότι η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προβλέπει την κοινή απόφαση, όπως την εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, να δοθεί η μάχη εντός της Ευρώπης και ότι καλό είναι αυτά να ξεκαθαριστούν. 

Δεν τον άκουσα τον κ. Μητρόπουλο, σέβομαι τις απόψεις του, δεν μπορώ να πάρω θέση, δεν μπορώ να τοποθετηθώ επʼ αυτών. 

Εγώ τοποθετήθηκα επί της επιχείρησης ψεύδους, παραπληροφόρησης και συκοφαντίας που έχει εξαπολύσει η Ν.Δ., με αφορμή τις δηλώσεις μου και η οποία επιχείρηση είναι φτηνός αντιπερισπασμός προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, την ώρα που καταστρέφει τη χώρα, την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, επιχειρώντας με το πακέτο των 11,5 δις, αυτό το τρομακτικό πακέτο το οποίο απʼ ότι φαίνεται θα πάει 14 και 15 δις, με το οποίο επιχειρεί να κόψει ξανά μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες, να περιορίσει τη χρηματοδότηση στα σχολεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με δυο λόγια να δώσει τη χαριστική βολή σε αυτό τον τόπο. Αυτό επιχειρεί η Ν.Δ., αυτό κάνει η Ν.Δ. και προσπαθεί να βρει αφορμές για να κάνει φτηνούς αντιπερισπασμούς. 

- κ. Λαφαζάνη, εγώ θέλω να μείνω λίγο σε αυτό, θα μου το επιτρέψετε ν μείνω. Και δημοσιογραφικά είναι σωστό, έτσι που σας ζήτησα να φιλοξενηθούν οι απόψεις σας και τιμητικά για μένα αποδεχτήκατε αυτή την πρόσκληση. Εγώ θέλω να δω, χωρίς να διατυπώνω ένσταση σε αυτό που μου λέτε ότι σας διαστρέβλωσε η πλευρά της Ν.Δ., ποια είναι η άποψη την οποία εκφράζετε εσείς και η οποία διαστρεβλώθηκε;  Θέλετε την επαναλάβετε;

Η άποψή μου ήταν σαφέστατη. Εδόθη στη δημοσιότητα πλήρης, αλλά τα κέντρα ψεύδους, διαπλοκής και παραπληροφόρησης προφανώς δεν αναπαρήγαγαν αυτά τα οποία είπα, αλλά αυτά που θέλανε να πούνε, προκειμένου να εξαπολύσουν αυτή την Αυγουστιάτικη επιχείρηση αντιπερισπασμού που σας είπα. Αυτά, λοιπόν, τα οποία είπα ήταν σαφέστατα. 

Εγώ ποτέ δεν είπα ότι η πολιτική απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα είναι η πτώχευση και πολύ περισσότερο δεν ευχήθηκα μια τέτοια πτώχευση. Αυτό είναι σαφές από τις δηλώσεις μου. 

Οι δηλώσεις μου διανεμήθηκαν από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, του οποίου οι ανακοινώσεις με καλύπτουν απολύτως. Όποιος διάβασε κατάλαβε απολύτως αυτά που έλεγα. Κατάλαβε ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που προσπαθούν κάποιοι να μου αποδώσουν. Επομένως, η κακοστημένη και κατασκευασμένη αυτή επιχείρηση ψεύδους πέφτει στο κενό. 

- Όταν ο βουλευτής κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Λαφαζάνη – και είστε παλιός κοινοβουλευτικός… - και αρμόδιος για θέματα οικονομικών, λέει ότι η χρεοκοπία δεν πρέπει να είναι μπαμπούλας, την ίδια ώρα που εκπέμπονται αρνητικού χαρακτήρα δηλώσεις από ευρωπαίους παράγοντες, δεν συντελεί σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον για τη χώρα;

Όχι κ. Παρρά. Αυτά τα οποία λέτε είναι αποσπασματικά πράγματα, τα οποία αποκόβετε…

- Μα εγώ σας κάλεσα να μου τα πείτε ολόκληρα…ε τώρα θα με καταγγείλετε κι εμένα κ. Λαφαζάνη; 

Με συγχωρείτε, δεν καταγγέλλω κανέναν. Όπως εσείς αναφέρετε κάποια πράγματα, κάνω κι εγώ την κρίση μου και λέω ότι αυτό που αναφέρεστε είναι αποσπασματικό.

- Πείτε το ολόκληρο.

Κοιτάξτε αυτή η μεθοδολογία…

- Ποια μεθοδολογία; Με συγχωρείτε, μου λέτε ότι χρησιμοποιώ αποσπασματικά τη δήλωσή σας και σας ζητώ να την πείτε ολόκληρη.

Όταν με ρωτάτε θα πάρετε και μία απάντηση. Αν με διακόπτετε πάνω…..

- κ. Λαφαζάνη γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Μη με κατηγορείτε για αποσπασματική χρήση. Πείτε τη ολόκληρη, αφού εγώ τη λέω αποσπασματικά.

Εγώ δεν σας κατηγορώ για τίποτα. 

- Είπατε ότι αναφέρω αποσπασματικά τις δηλώσεις σας.

Βεβαίως. Αναφέρατε ένα απόσπασμα. Αυτό είπα και είναι σαφές. Με συγχωρείτε, δεν είναι κατηγορία αυτό. Είπα ότι είναι αποσπασματικό. Οι δηλώσεις μου είναι γνωστές. Αυτή την ώρα δεν θέλω να αναπαράγω ένα σίριαλ. Διότι, αν αρχίσουμε πάλι από την αρχή, θα αναπαραχθεί ένα σίριαλ κάποιων οι οποίοι με το όπλο παρά πόδας είναι έτοιμοι να δώσουν συνέχεια στην Αυγουστιάτικη αυτή κακοστημένη και κακοκατασκευασμένη επιχείρηση. 

Λοιπόν, είναι γνωστές οι δηλώσεις μου. Αυτό το οποίο θέλω να επαναλάβω και να αποσαφηνίσω πλήρως, κάτι το οποίο ήταν απόλυτα σαφές με τις δηλώσεις μου, είναι ότι εγώ δεν πρότεινα καμία πτώχευση για την Ελλάδα. Και πολύ περισσότερο δεν την ευχήθηκα. Γιατί αυτή ήταν η κατηγορία η οποία μου απευθύνθηκε από αυτούς, οι οποίοι καταστρέφουν τα πάντα σε αυτή τη χώρα, μας οδήγησαν σε αυτό το χάλι και αυτή την ώρα εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές που δίνουν τη χαριστική βολή στον τόπο. 

Δεν είναι δυνατόν να κόβουν συντάξεις και να νομίζουν ότι μπορούν να απευθύνουν τη ντροπή σε κάποιους τρίτους, κάποιους άλλους. Η ντροπή είναι όλη δική τους. Είναι αυτοί, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για μια απίστευτη καταστροφή, η οποία είναι πρωτόγνωρη για μια χώρα που βρίσκεται σε ειρηνική περίοδο. 

Επομένως, δεν είναι δυνατόν, αυτοί που είναι υπόλογοι, υπεύθυνοι, ένοχοι και συνένοχοι να απευθύνουν τέτοιους είδους κατηγορίες και να κάνουν αντιπερισπασμούς. 

Αυτοί έχουν οδηγήσει στην πτώχευση τον ελληνικό λαό. Και συνεχώς, με τις μνημονιακές πολιτικές, τον πτωχεύουν ακόμη περισσότερο. Τον εξαθλιώνουν κυριολεκτικά. Και με τις πολιτικές που ακολουθούν, δυστυχώς, θα οδηγήσουν και τυπικά τη χώρα στην πτώχευση. Άλλωστε, έχουν κάνει ήδη μια επιλεκτική πτώχευση και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και ταχύτητα τα πράγματα και στην τυπική πτώχευση, με τις επιλογές τις οποίες ακολουθούν. 

- κ. Λαφαζάνη θα ήθελα να ακούσουμε μαζί κάτι.  

- (Απόσπασμα από συνέντευξη του Δ.Στρατούλη: «…….Με δεδομένο ότι πρώτον δεν είναι βιώσιμο αυτό το δημόσιο χρέος, δεύτερο δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να το αποπληρώσει ακόμα και αν πεθάνει στην πείνα, να κηρύσσονταν η χώρα σε κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης και να σταματούσαμε να το αποπληρώναμε, στην προοπτική να διαπραγματευτούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Άλλος δρόμος δεν υπήρχε, άλλος δρόμος δεν υπάρχει…)

- Συμφωνείτε με την άποψη;

κ. Παρρά, εδώ δεν κάνουμε καλλιστεία. 

- Δεν είναι θέμα καλλιστείων. Είναι ένας σύντροφός σας και εκφράζει μια άποψη..

Κοιτάξτε. Εγώ, είμαι παλαιότερος στα δημοσιογραφικά πράγματα από πάρα πολύ κόσμο. Σέβομαι τη δικιά σας εμπειρία. Ξεκινήσαμε κατʼ αρχήν με τον κ. Μητρόπουλο. Ωραία, δεν τον είχα ακούσει τον κ. Μητρόπουλο. τώρα, μου βάζετε τον κ. Στρατούλη. Γιατί μου τα βάζετε αυτά τα πράγματα; Γιατί τι; Θέλετε να πω ότι συμφωνώ, διαφωνώ; Τι θέλετε να πω δηλαδή;

- Όχι, είναι δικαίωμά σας να μην απαντήσετε αν δεν θέλετε.

Μα τι να απαντήσω; Δεν είναι δυνατόν τώρα. Έχουμε άποψη, έχουμε καταθέσει προτάσεις σαν κόμμα. 

Το χρέος που έχει η Ελλάδα είναι πανύψηλο. Έχουν τρομακτικές ευθύνες η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι υπερχρέωσαν τη χώρα και την έφτασαν σε αυτό το σημείο. Αυτή την ώρα, πρέπει η Ελλάδα να κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, εγώ θα έλεγα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, για να μπορέσει έτσι να ανασάνει και να δει με νέα προοπτική το μέλλον της. 

Αυτή η προσπάθεια είναι μια εθνική προσπάθεια. Δεν είναι μια υπόθεση εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα μας παραγγείλουν κουρέματα από το εξωτερικό. Πρέπει εμείς εδώ να ανακινήσουμε αυτά τα θέματα, διότι αφορούν την επιβίωση και την προοπτική αυτού του τόπου.

Το χρέος αυτό είναι ένας πολύ μεγάλος βραχνάς, που πνίγει την οικονομία και την κοινωνία. Και πρέπει να γίνει ανακούφιση από αυτό το χρέος, για να μπορέσουμε να δούμε με νέα ματιά και νέα προοπτική το μέλλον. Για να εφαρμόσουμε νέες προοδευτικές πολιτικές. 

Δε μιλάω για διαγραφή χρέους, προκειμένου να συνεχίσουμε την παλιά πεπατημένη, αλλά για να αλλάξουμε ρότα, να αλλάξουμε πορεία ως χώρα. Να εφαρμόσουμε προοδευτικές πολιτικές ανασυγκρότησης, μακριά από πελατειακές σχέσεις και διαπλοκές. Προοδευτικές πολιτικές, οι οποίες θα έχουν ένα και μόνο γνώμονα: την παραγωγική αποδοτική ανασυγκρότηση της χώρας, το συμφέρον του ελληνικού λαού και τη δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Τη διαφάνεια και δημοσιότητα, ώστε να ξέρει κανείς πως διαχειρίζεται και ποιοι το διαχειρίζονται και πως το διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και για ποιο σκοπό. 

Αυτά είναι τα μεγάλα και μείζονα θέματα αυτής της περιόδου τα οποία, δυστυχώς, δεν προσφέρονται για να παίζονται ευτελή παιχνίδια στο εσωτερικό της χώρας και να γίνονται φτηνοί αντιπερισπασμοί από αυτούς που οδηγούν την Ελλάδα στην καταστροφή, από το κακό στο χειρότερο.

- κ. Λαφαζάνη, σας ευχαριστώ θερμότατα για τις απαντήσεις στα ερωτήματά μου. Ελπίζω ότι δεν παρεξηγήθηκε η επιμονή μου, ήταν δημοσιογραφική για να ζητήσω από εσάς να κρίνετε είτε δηλώσεις συντρόφων σας είτε να επαναλάβετε, προκειμένου να απαντήσετε στην επιχείρηση διαστρέβλωσης της δικής σας θέσης. Ήταν δημοσιογραφικό και μόνο το ελατήριό μου.

Παλιός στη δημοσιογραφία, έμπειρος, αντικειμενικός στη δημοσιογραφική σας προσπάθεια. Σας σέβομαι..

- Κι εγώ εσάς κ. Λαφαζάνη. Και κυρίως σας σέβομαι για τη συνέπεια των λόγων σας εδώ και αρκετά χρόνια.

Ευχαριστώ. Επί πολλά χρόνια μιλάμε και σας ακούω πάρα πολύ προσεκτικά και πράγματι κοσμείτε και προσφέρετε σε αυτό το χώρο, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά όπως και ο χώρος της πολιτικής, το ξέρετε πολύ καλά. Και προσφέρετε πάρα πολύ. Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.

- Εγώ ευχαριστώ, καλή σας μέρα.

To Γραφείο Τύπου