Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/08/2012

Σκόπιμη παραπληροφόρηση ή άγνοια από τον κ. Πλακιωτάκη;

Ο βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Πλακιωτάκης προσπάθησε να εξωραΐσει τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας και του λιμανιού του Αγίου Νικολάου. Οι ισχυρισμοί του ωστόσο είναι σε πλήρη αντίθεση με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που εφαρμόζει η κυβέρνηση του για την ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεν το «διάβασε» όπως ο κ. Χρυσοχοϊδης ή προσφέρει «χάντρες στους ιθαγενείς»;

Πρώτα μας είπε ότι είναι εύλογο να πάρει μια ανταπόδοση ο δήμος Αγίου Νικολάου για τη μαρίνα. «Τα έσοδα από το μίσθωμα να μπουν στο ταμείο του Αγ. Νικολάου». Όμως ο δήμος ούτε τέτοιο δικαίωμα έχει (μισθώνει τη μαρίνα), ούτε προβλέπεται από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Άρθρο 1, παρ. 2: Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 17 του επόμενου άρθρου.

Άρθρο 2, παρ. 4: Στο Ταμείο μεταβιβάζονται και περιέρχονται, χωρίς αντάλλαγμα: Περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης υποδομών, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 του άρθρου 6Α του ν. 2362/1995. 

Σε συνέχεια μας είπε ότι πρόκειται για παραχώρηση και όχι για πώληση και ότι μετά 30 χρόνια θα το ξαναπάρουμε πίσω. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…». Το ΤΑΙΠΕΔ όμως λέει άλλα: 

Άρθρο 2, παρ. 7: Το πράγμα ή το δικαίωμα που μεταβιβάστηκε ή παραχωρήθηκε στο Ταμείο, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου, δεν μπορεί να αναμεταβιβαστεί στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο, καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Τρίτον, μας διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας αλλά όχι οι όροι εργασίας. Και όσον αφορά τους όρους εργασίας με «εσωτερική υποτίμηση» είδαμε πως τους εννοεί η κυβέρνηση, με την κατάργηση συμβάσεων και βασικών μισθών. «Όλα για τον ιδιώτη επενδυτή»!

Τελευταία «χάντρα για τους ιθαγενείς» είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κ. Πλακιωτάκης μιλάει πάντα και για τη μαρίνα και για το λιμάνι. Δεν είναι ότι δεν ξέρει ποιο από τα δύο. Και λόγω της κομματικής του θέσης ξέρει πολύ καλά. Πρόκειται και για τα δύο. Και επειδή το λιμάνι μόνο είναι πολύ μικρό για να γίνουν «επενδύσεις που θα το καταστήσουν ελκυστικό στην κρουαζιέρα» εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι θα παραχωρηθεί όλη η λιμενική ζώνη. Μέσα στο λιμάνι μόνο οι στοιχειωμένες τουαλέτες μπορούν να ολοκληρωθούν (ότι δεν κατάφεραν οι διοικήσεις που διόρισαν το κόμμα του κ. Πλακιωτάκη και το «αδελφό» και συγκυβερνόν κόμμα του ΠΑΣΟΚ). Απλά είναι πολύ βαρύ για την κοινωνία της πόλης να ακούσει ότι και τα δύο βασικά της αγαθά, ολόκληρο το παραλιακό της μέτωπο ιδιωτικοποιείται.

Ας δούμε πως εννοεί τις επενδύσεις του ιδιώτη το ΤΑΙΠΕΔ:

Μπορεί να διαμορφώνει το χώρο, δηλ. την παραλία της πόλης σύμφωνα με τις ανάγκες του χωρίς τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου, με απλά προεδρικά διατάγματα.

Άρθρο 12, παρ. 4:. Με τα προεδρικά διατάγματα της προηγούμενης 

παραγράφου μπορεί να τροποποιούνται εγκεκριμένα Ρυθμιστικά Σχέδια, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ και άλλα σχέδια χρήσεων γης, εφόσον η τροποποίηση καθίσταται αναγκαία για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και την αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων….

Μπορεί να απαλλοτριώνει με ευνοϊκούς όρους ότι τυχόν βάλει στο …μάτι για να ολοκληρώσει την επένδυση.

 Άρθρο 2, παρ. 8: Εμπράγματα δικαιώματα τρίτων μπορεί να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, για λόγους μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος, αν κρίνονται αναγκαία για την αξιοποίηση περιουσιακού στοιχείου του Ταμείου….

Ο Αλ Καπόνε τη δεκαετία του ’20 στο Σικάγο δεν θα μπορούσε ούτε να ονειρευτεί ότι θα ήταν δυνατόν να ελέγχει «νόμιμα» τόσα μαγαζιά και τόσο μεγάλο μέρος της πόλης όσο ο «ιδιώτης επενδυτής» στον Άγιο Νικόλαο.

Και αν εύλογα αναρωτιέστε «μα είναι δυνατόν να κάνουν μια τέτοια αθλιότητα στον τόπο;» η απάντηση είναι απλή

Αν τους αφήσουμε, ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ! 

ΣΥ.ΡΙΖ.Α./Ε.Κ.Μ. Λασιθίου