Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/08/2012

ΔΗΛΩΣΗ του Μιχάλη Κριτσωτάκη για το ξεπούλημα των λιμανιών και για τον κίνδυνο διάλυσης της Αυτοδιοίκησης

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για θέματα τουρισμού, με αφορμή τις προγραμματισμένες για σήμερα Δευτέρα συναντήσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το ξεπούλημα των λιμανιών και στο Δήμο ενʼ όψη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε:

 «Με πρόσχημα την κρίση και όπλο το μνημόνιο η τρικομματική συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά επιτίθεται στην κοινωνία.

Το γενικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων – αποκρατικοποιήσεων (βλέπε ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού) δεν επιχειρείται για να ξεφύγουμε από την κρίση αφού βοηθάει στη μονιμοποίησή της και στο βάθεμά της. Εξυπηρετεί στόχους του μνημονίου και συμφέροντα ξένα προς τη χώρα και την κοινωνία.

Με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων–αποκρατικοποιήσεων βγαίνουν στο σφυρί 23 λιμάνια της χώρας μεταξύ των οποίων της Σούδας στα Χανιά, του Αγ. Νικολάου στο Λασίθι και του Ρεθύμνου (αφήνοντας έξω το λιμάνι του Ηρακλείου όπου η προετοιμασία για την ιδιωτικοποίησή του προχωρεί από την Ανώνυμη Εταιρεία -ΟΛΗ ΑΕ), γνωρίζοντας τις συνέπειες για το νησί και την κοινωνία (στην ακτοπλοΐα στην ποιότητα και τις τιμές των εισιτηρίων, στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή κλπ) που θα είναι ανάλογες με αυτές των μνημονιακών μέτρων που όλα αυτά τα δυόμιση χρόνια δεν έχουν βελτιώσει τίποτα αλλά αντίθετα έχουν καταβαραθρώσει την ελληνική κοινωνία.»

«Παράλληλα, μέσω της προγραμματισμένης με τον “Καλλικράτη” οικονομικής ασφυξίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχωρεί στον εκβιασμό των αυτοδιοικητικών να αποδεχτούν ως σωτηρία την πώληση μέσω της ιδιωτικοποίησης λειτουργιών των Δήμων (άμεσα την καθαριότητα, αμέσως μετά των νερών μέσω της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ και έπεται συνέχεια).

Δικαιολογημένες είναι λοιπόν οι αντιδράσεις των φορέων σʼ όλη την Κρήτη.

Δικαιολογημένη και επιβεβλημένη είναι και η σημερινή διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τα λιμάνια.

Στη σημερινή σύσκεψη ενʼ όψη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ οι δήμαρχοι δεν πρέπει να προγραμματίσουν μία απλή αντίδραση για τα μάτια του κόσμου και μόνο για τα οικονομικά, ούτε και να αγνοήσουν τις αιτίες και κυρίως τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους πριν και τώρα. 

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η μισθοδοσία. Η μισθοδοσία, οι λειτουργικές δαπάνες και το οικονομικό είναι κάποια απʼ τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και κυβερνήσεις στην Τ.Α. 

Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία – ως η κοντινότερη στον πολίτη εξουσία που είναι. Να σταθεί δίπλα στην κοινωνία και τους πολίτες που την εξέλεξαν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους.»

To Γραφείο Τύπου