Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/08/2012

ΔΤ Η. Διώτη - σχολιασμός σε απάντηση Φ. Σκοπούλη για το Ψυχιατρικό του ΓΝΛ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Φ. ΣΚΟΠΟΥΛΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Η. ΔΙΩΤΗ

Οριστικό (;) λουκέτο στο Ψυχιατρικό του ΓΝΛ από 24 Οκτωβρίου

Μέχρι 24 Οκτωβρίου θα μπορούν οι ψυχικά πάσχοντες καθώς και τα έκτακτα ψυχιατρικά περιστατικά να εξυπηρετούνται από το Εξωτερικό Ιατρείο Ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς η «λύση» που δόθηκε εκ των ενόντων, με απόφαση του Διοικητή των δύο διασυνδεδεμένων νοσοκομείων του ν. Λάρισας, για μετακίνηση ενός Επιμελητή Βʼ Ψυχιατρικής από το ΠΓΝΛ αφορά μόνο για 3 μήνες.

Αυτό απαντά η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη σχετικά με το λουκέτο που μπήκε στο Ψυχιατρικό Τμήμα του ΓΝΛ, όταν τέθηκε σε αργία ο μοναδικός ψυχίατρος (επιμελητής Βʼ) και μετακινήθηκαν, εξαιτίας της έλλειψης ειδικού ιατρού, οι 2 ειδικευόμενοι στο ΠΓΝΛ.

Η υφυπουργός στην απάντησή της υποστηρίζει ότι το υφιστάμενο υγειονομικό προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΛ (6 ιατροί, 11 ΤΕ Νοσηλευτές, 4 ΔΕ Νοσηλευτές, 3 ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας, 3 ΠΕ Ψυχολόγοι, 1 ΤΕ Εργοθεραπευτής και2 ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό) καλύπτει πλήρως τις εφημεριακές ανάγκες της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, προαναγγέλλει την επέκταση του Ψυχιατρικού Τμήματος ενηλίκων (ανάπτυξη αριθμού κλινών από 12 σε 20), την ίδρυση και λειτουργία ψυχιατρικού τμήματος παιδιών και εφήβων, Ξενώνα Βραχείας Παραμονής 15 ενηλίκων και κινητής μονάδας από το ΠΓΝΛ, «καθώς το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε σχετικές αποφάσεις έγκρισης σκοπιμότητας».

«Δυστυχώς, η υφυπουργός επιβεβαίωσε, διά της πλήρους αποσιώπησης του θέματος επαναλειτουργίας του Εξωτερικού Ιατρείου του ΓΝΛ και της πρόσληψης επιπλέον ψυχιάτρου και ψυχολόγου για αυτό, ότι εμμέσως πλην σαφώς το λουκέτο απλώς πήρε μία μικρή αναβολή, για να οριστικοποιηθεί από τέλη Οκτωβρίου» επεσήμανε σχολιάζοντας την απάντηση η βουλευτίνα και συμπλήρωσε: «Η κ. Σκοπούλη δεν απαντά επαρκώς στο πού θα πρέπει να απευθυνθούν, μετά τις 24/10/2012, οι ψυχικά ασθενείς τις ημέρες που το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν εφημερεύει. Εκτός κι αν υπονοείται ότι η Ψυχιατρική Κλινική του θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εφημερία, που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει αναπόφευκτα burn-out στο προσωπικό της.

Όσα συμβαίνουν όμως στη Λάρισα, ασχέτως εάν η αφορμή είναι διαφορετική (αργία του μοναδικού ιατρού), δεν είναι παρά η μικρογραφία αυτού που συμβαίνει πανελλαδικά. Αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποχρηματοδότησή, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κοινωνικών και υγειονομικών δομών που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, σε μία εποχή που η αυξημένη επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων λόγω της κρίσης και της ανεργίας, επιβάλλει τουναντίον τη στήριξή τους και τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό. Χαρακτηριστικό της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2012 η χώρα μας έχει απορροφήσει μόλις το 3,3% των δεσμευμένων κονδυλίων της κοινοτικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση των δομών της Ψυχικής Υγείας. 

Η κυβέρνηση της εσωτερικής τρόικας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μέσω της περικοπής κονδυλίων έστειλε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση πίσω στην εποχή της Λέρου. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ απαντούμε ότι θα σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης των ψυχιατρικών νοσοκομειακών μονάδων και των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας».