Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/08/2012

Ο Όλι Ρεν δικαιολογεί την αυθαίρετη απόφαση του ΕΤΧΣ για «προεκλογική» περικοπή της δανειακής δόσης - Απάντηση της Επιτροπής στον Ν. Χουντή

• Ο Όλι Ρεν δικαιολογεί  την αυθαίρετη απόφαση του ΕΤΧΣ για «προεκλογική» περικοπή της δανειακής δόσης και «καλύπτει» νέους μελλοντικούς εκβιασμούς 

• Απάντηση της Επιτροπής στον Ν. Χουντή 

Δικαιολογεί απολύτως ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για τις  οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ κ. Ολι Ρεν, τον εκβιασμό που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.) και καλύπτει θεσμικά νέους πιθανούς μελλοντικούς εκβιασμούς. Αυτό προκύπτει από την απάντηση σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. 

Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής σε ερώτησή του αναφερόταν στο ζήτημα που είχε προκύψει όταν το ΕΤΧΣ αντί να καταβάλει στην Ελλάδα την προγραμματισμένη δόση δανείου στις 10 Μαΐου 2012 συνολικού ποσού 5.2 δισ. Ευρώ, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφάσισε να εκταμιεύσει το πόσο των 4.2 δισ. Ευρώ ανακοινώνοντας ότι το υπόλοιπο ποσό του 1δις ευρώ «θα καταβληθεί ανάλογα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους». Ο έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του τόνιζε ότι «στο κεφάλαιο 3 της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.ΧΣ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπάρχει όρος που να δικαιολογεί την ανωτέρω ενέργεια» και ρωτούσε την Επιτροπή: «Σε ποια άρθρα της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης βασίστηκε η απόφαση του Ε.Τ.Χ.Σ να εκταμιεύσει μέρος μόνο του συνολικού ποσού της δόσης προς την Ελλάδα και όχι το σύνολο του ποσού;» και αν «Μπορεί μονομερώς το Ε.Τ.Χ.Σ., χωρίς καν επίσημη αιτιολογία και χωρίς να υπάρχει προσβολή των όρων της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, να μειώνει και να καθυστερεί τις δόσεις εκταμίευσης του δανείου;»

Στη γραπτή απάντησή του ο κ. Ρεν, δεν απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα του Ν. Χουντή, αλλά με γενικόλογες τοποθετήσεις δικαιολογεί την αυθαίρετη και εκβιαστική πρακτική που ακολούθησε το ΕΤΧΣ. Συγκεκριμένα τονίζει:  «Το ΕΤΧΣ αποτελεί ανεξάρτητη οντότητα την οποία δεν είναι σε θέση να σχολιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι το ΕΤΧΣ έχει τη διακριτική ευχέρεια να μοιράσει σε μερίδες τυχόν εγκεκριμένη δόση στο πλαίσιο της συμφωνίας διευκόλυνσης οικονομικής ενίσχυσης με την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, στις 9 Μαΐου 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ επιβεβαίωσε την αποδέσμευση, έως τα τέλη Ιουνίου, ποσού 5,2 δις ευρώ από την πρώτη δόση ύψους 39,4 δις ευρώ. Το ποσό των 4,2 δις ευρώ εκταμιεύθηκε στις 10 Μαΐου 2012. Καθώς το εναπομένον χρηματικό ποσό του 1,0 δις ευρώ θεωρήθηκε ότι δεν χρειαζόταν πριν τα τέλη Ιουνίου, θα εκταμιευθεί ανάλογα με τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

To Γραφείο Τύπου