Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/01/2000

Συνάντηση του ΣΥΝ με τους κοινωνικούς φορείς για το πρόβλημα των πανωτοκίων

Συνάντηση του ΣΥΝ μετους κοινωνικούς φορείς για το πρόβλημα τωνπανωτοκίων και για τη νέα κυβερνητική τροπολογίαπου κατατίθεται στη Βουλή

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο με πρωτοβουλία του Συνασπισμού, συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς για το πρόβλημα των πανωτοκίων και για την νέα κυβερνητική τροπολογία που κατατίθεται στην Βουλή.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι της ΓΣΕΒΕ, των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας και Πειραιά, της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μεταξύ άλλων τόνισε:

Το πρόβλημα φέρνει στην επιφάνεια την κοινωνική αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής και ο χρόνος αναδεικνύει και την πολιτική υποκρισία της. Γιατί παριστάνει πως αγνοεί το πρόβλημα και περιφρονεί όλους εκείνους που υφίστανται τις συνέπειες της τραπεζικής αδικίας και της εξουθένωσης.

Το πρόβλημα έχει και πολιτική σημασία γιατί αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση προτάσσει τα συμφέροντα των τραπεζών και περιφρονεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Ενδιαφέρεται περισσότερο για τις προτεραιότητες της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας και λιγότερο για τις αρχές της δικαιοσύνης.

Και τέλος η επίκληση του κυρίου Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση γιατί θα θιγούν τα συμφέροντα των τραπεζών και των μετόχων, αποτελεί την επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αναγορεύει την χρηματαγορά σε επικυρίαρχο της πολιτικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε ότι:

Βάση του υπολογισμού για τα πανωτόκια πρέπει να είναι το αρχικό κεφάλαιο. Πρέπει ακόμα να προβλέπονται κριτήρια διότι τα καθυστερούμενα δάνεια ανήκουν σε πολλές κατηγορίες που δεν μπορούν να μπούν στην ίδια την γενική ρύθμιση. Δεν μπορεί να είναι στο ίδιο σακί, έντιμοι επαγγελματίες μαζί με τους κακοπληρωτές των δανείων. Εάν υπάρχει δόλος στην μη εξυπηρέτηση του δανείου, εμείς πρώτοι λέμε να παρθούν μέτρα και όχι να δηλητηριάζεται όλο το πρόβλημα με κάποιες μόνο περιπτώσεις. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Είναι ευκαιρία να τεθεί επί τάπητος το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις υποχρεώσεις των τραπεζών. Να αντιμετωπιστεί η κρυψίνοια των τραπεζών που συγκαλύπτεται και πάλι. Είναι απαραίτητο να ληφθεί πρόνοια και για το μέλλον. Οι ρίζες και οι αιτίες των προβλημάτων παραμένουν με αυτήν την ρύθμιση.

To Γραφείο Τύπου