Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/08/2012

Δήλωση του Α.Ξανθού για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Ανδρέας Ξανθός παρευρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ιδιωτικοποίησης  των λιμανιών της Κρήτης, τη Δευτέρα 27/8 στο Ηράκλειο, στην έδρα της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης. 

Σε δήλωση του ο κ.Ξανθός τόνισε: 

«Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών , είναι ένα ακόμα σημαντικός κρίκος στη μνημονιακή «αλυσίδα» μέτρων που οδηγούν στην οικονομική και κοινωνική  χρεωκοπία, πάντα με το πρόσχημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της «σωτηρίας» της χώρας.  

Όσοι ονειρεύονται ανάπτυξη μέσω της εκποίησης  του δημόσιου πλούτου της χώρας και της παράδοσης σε ιδιωτικά συμφέροντα όλων των βασικών αναπτυξιακών «εργαλείων» όπως οι υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικό δίκτυο), οι κρατικές τράπεζες  και  οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας,  ή έχουν επικίνδυνη άγνοια κινδύνου ή απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο εκτελώντας «διατεταγμένη υπηρεσία».

Η πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ εναντίον της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών δεν σημαίνει ότι υποτιμούμε την ανάγκη αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της περιοχής μας και διαφανούς διαχείρισης τους,  με στόχο  την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών της Κρήτης αλλά και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. 

Ειδικά για το λιμάνι του Ρεθύμνου, το θέμα δεν είναι η διαδικασία, το εύρος και οι όροι του ξεπουλήματος  ( αν δηλαδή θα περιλαμβάνει και τη χερσαία ζώνη του λιμανιού , ποιοι θα είναι οι επενδυτές και αν θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη ) , αλλά  η διατήρηση υπό δημόσιο και δημοτικό έλεγχο μιας υποδομής  κρίσιμης σημασίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού, για τη λειτουργία της τοπικής οικονομίας και την προοπτική του τόπου. 

Άλλωστε είναι αδιανόητο να παραχωρηθεί σε ιδιωτική εκμετάλλευση  μια περιοχή της πόλης στην οποία  έχουν προγραμματιστεί σημαντικά έργα ανάπλασης με δημόσια χρηματοδότηση. 

To Γραφείο Τύπου