Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/03/2005

Για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας

Αποσπάσματα ομιλίας του Ν.Χουντή, συντονιστή της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης

Μιλώντας σε Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης με θέμα "Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας", ο Νίκος Χουντής, συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, τόνισε :

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Η ένταξή της στην Ε.Ε. υπό προϋποθέσεις θα συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της χώρας και υπό προϋποθέσεις θα συμβάλλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Ε.Ε. οφείλει να κρίνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με βασικό γνώμονα την εναρμόνισή της και την εφαρμογή στην πράξη των κριτηρίων της Κοπεγχάγης κυρίως των πολιτικών τους πλευρών. Η έκθεση της Κομισιόν και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκ. 2004) εξωραΐζει τη σημερινή κατάσταση και δεν δεσμεύει με σαφήνεια την γειτονική χώρα στα θέματα αυτά. Σκοπιμότητες και πιέσεις οδηγούν σε λογική εκπτώσεων έναντι των αρχών που διακηρύσσει η Ένωση. Από την πλευρά της Τουρκίας, επιχειρείται να εξασφαλιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπό όρους που θα υπαγορεύσει η ηγεσία της και όχι από τους θεσμούς και τις αρχές της Ε.Ε. Από την άλλη η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη από οικονομική και κοινωνική άποψη (χρηματοδότηση διεύρυνσης, κατοχύρωση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων), να ενσωματώσει την Τουρκία χωρίς να οδηγηθεί στην περαιτέρω διεύρυνση ανισοτήτων μεταξύ των χωρών μελών της. ʼρα η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποτελεί μια κρίσιμη δοκιμασία για την ίδια την Ε.Ε. και την προοπτική της. Οι σημερινές πολιτικές της Ε.Ε., το Ευρωσύνταγμα δεν εγγυούνται ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει στα διλήμματα αυτά από τη σκοπιά μιας Ευρώπης δημοκρατικής, κοινωνικής, χειραφετημένης από τον Ατλαντισμό.

Όσον αφορά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν εξασφαλίζει αυτομάτως την αντιμετώπισή τους στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Οι σχετικές αναφορές στην έκθεση της Κομισιόν και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ελάχιστες, ασαφείς, καθόλου δεσμευτικές. Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, η άρση του casus belli, η προσχώρηση στο καθεστώς των διεθνών συνθηκών έπρεπε να αποτελούν αυτονόητα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιστοίχως «αυτονόητες» δεσμεύσεις της Τουρκίας. Η μέχρι τώρα ευρωπαϊκή στάση στα θέματα αυτά δεν οδηγεί σε αισιόδοξα συμπεράσματα. π.χ. σε κανένα κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο δεν αναφέρονται ως τέτοια. Μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., τα τουρκικά στρατεύματα κατέχουν εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να διεκδικεί πιο αποφασιστική ευρωπαϊκή στάση χωρίς όμως να αναστέλλει τις προσπάθειές της για επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

To Γραφείο Τύπου