Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/01/2000

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του Συνασπισμού στα κυπριακά ΜΜΕ

Επίσκεψη του Ν.Κωνσταντόπουλουστην ΚύπροΑποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου τουΠροέδρου του Συνασπισμού στα κυπριακά ΜΜΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου, στα πλαίσια της επίσκεψής του και της παρουσίας του να παρευρεθεί στο 3ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Σε χθεσινή Συνέντευξη Τύπου στα κυπριακά ΜΜΕ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

"Μετά το Ελσίνκι η περίοδος που διανύουμε επιβάλλει μια νέα διεθνή εκστρατεία για το Κυπριακό ώστε να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Νέα διεθνοποίηση του Κυπριακού στο πλαίσιο των νομικών και πολιτικών κεκτημένων της Ε.Ε. Να μην υποβαθμιστεί το Κυπριακό και δεν δικαιολογείται καμία αδράνεια σε αυτήν, ιδίως, την περίοδο.

ʼλλωστε η Απόφαση του Ελσίνκι ότι η ενταξιακή πορεία τη Κύπρου στην Ε.Ε. θα ολοκληρωθεί ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί παραδοχή από την πλευρά της ηγεσίας της Ε.Ε, ότι η ευθύνη για την παράταση της απαράδεκτης κατάστασης που κρατά διαμελισμένο το νησί, βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκικής Πολιτικής .

Στο Κυπριακό πρόβλημα δεν αντιπαρατίθενται θέσεις της Τουρκίας, θέσεις της Ελλάδας, θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέσεις των Τουρκοκυπρίων. Στο Κυπριακό πρόβλημα αντιπαρατίθενται οι θέσεις και οι πρακτικές της Τουρκικής πολιτικής και οι αρχές και οι αποφάσεις της Διεθνούς Νομιμότητας, οι αποφάσεις του ΟΗΕ, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι αποφάσεις των Διασκέψεων Κορυφής και οι αποφάσεις της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γνωρίζετε ότι ο ΣΥΝ θέλει να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην βάση του διεθνούς δικαίου προς όφελος των δύο λαών αλλά και για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας. Μια τέτοια εξέλιξη πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει και θετικό αντίκρισμα στο κυπριακό πρόβλημα. Υπάρχει βεβαίως μετά το Ελσίνκι μια ατμόσφαιρα καλύτερη, ένα κλίμα καλύτερο, αλλά αυτό δεν πρέπει να καλλιεργεί αυταπάτες ότι έχουν μπεί οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε μια νέα εποχή.

Για τις αποφάσεις του Ελσίνκι δεν χρειάζονται ούτε πανηγυρισμοί, ούτε αφορισμοί. Επιβάλλεται η νέα στρατηγική που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες προκειμένου οι αποφάσεις να διαμορφώσουν το πλαίσιο των σχέσεων Τουρκίας-Ευρώπης, Ελλάδας-Τουρκίας και επίσης να στηρίξουν την πορεία για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Επισημαίνουμε επίσης ότι ως τώρα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική μετατόπιση της κυβέρνησης της ʼγκυρας από τις γνωστές της θέσεις, έναντι της Ελλάδας ή για το κυπριακό πρόβλημα .

Πιστεύουμε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από εδώ και πέρα από τους αγώνες των δημοκρατικών και φιλειρηνικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δίνουμε μεγάλη έμφαση και προτεραιότητα σε αυτό που διεθνώς αποκαλείται διπλωματία πολιτών.

Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την διαμόρφωση σχέσεων ανάμεσα στα Κοινοβούλια, στα κόμματα, στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους συνδικαλιστικούς φορείς, στο κίνημα γυναικών, στις οικολογικές οργανώσεις, στις κινήσεις πολιτών, στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στις κινήσεις πολιτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα γίνουν πράξη οι προϋποθέσεις για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Πρέπει να επαναλάβω ότι ο ΣΥΝ είναι υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στη Ελλάδα και την Τουρκία στην βάση του διεθνούς δικαίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να ξεφύγουν από την επιδιαιτησία των ΗΠΑ. Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την ανάγκη βελτίωσης και ανάπτυξης του κλίματος μεταξύ των ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων. Η προοπτική που δίνουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να σηματοδοτείται κατά τον καλύτερο τρόπο, με την πρόταση που έχουμε κάνει για την ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας .

Την πρόταση αυτήν την προωθούμε σε συνεργασία και με δυνάμεις στην Τουρκία, δυνάμεις της αριστεράς, της οικολογίας και κινήματα αλλά και με την συμπαράσταση πολλών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των φιλειρηνικών κινημάτων, της οικολογικής Πράσινης Αριστεράς.

Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι δύο από τα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με το θέμα της ημερίδας που σήμερα πραγματοποιείται για τα προβλήματα ασφάλειας και περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το κίνημα των οικολόγων περιβαλλοντιστών της Κύπρου

Πέρα από το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα ασφάλειας και περιβάλλοντος στην Αν. Μεσόγειο και το ρόλο της Ε.Ε θέλω να αναφέρω το Μεσανατολικό.

Είναι καθοριστική για την ασφάλεια στην Μεσόγειο, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια η συνολική ειρηνική λύση του Μεσανατολικού. Αυτό απαιτεί να διασωθεί, να ενισχυθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ειρήνης Ισραήλ-PLO με την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα Αραβικά εδάφη. Είναι αυτονόητο ότι η Ε.Ε πρέπει να παίξει αποφασιστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

Ένα επόμενο θέμα, επίσης είναι τα πυρηνικά και ο νέος πυρηνικός κίνδυνος ο οποίος διαμορφώνεται.

Οι εξελίξεις που προκύπτουν στην διεθνή σκηνή αυξάνουν την πυρηνική απειλή. Στην Μεσόγειο, πρέπει να επισημάνουμε, ότι είναι παρούσες τέσσερις από τις πέντε πυρηνικές δυνάμεις και είναι αναγκαίο σε αυτό το σημείο να υπομνήσω την πρόταση του ΣΥΝ και την προσπάθεια προκειμένου να μην δημιουργηθεί το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, προκειμένου να υπάρξει μια αποπυρηνικοποιημένη Μεσόγειο.

Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας σε αυτό το εργοστάσιο στα πλαίσια και του στόχου μας για μια αποπυρηνικοποιημένη Μεσόγειο. Κορυφαίοι επιστήμονες από διάφορες χώρες έχουν μιλήσει για διπλό κίνδυνο. Τον κίνδυνο ενός «Μεσογειακού Τσερνομπίλ» και τον κίνδυνο απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία. Πήραμε πρωτοβουλίες ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει, πρέπει να ενισχυθούν αυτές οι πιέσεις πολύ περισσότερο τώρα που η Τουρκία έχει το καθεστώς της υποψηφιότητας. Οι τάσεις σήμερα στην Ευρώπη είναι να καταργούνται τα πυρηνικά εργοστάσια.

Αποτελεί αντίφαση η δημιουργία ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου. Είναι υψηλού πυρηνικού κινδύνου η περιοχή της Μεσογείου και πρέπει να επισημάνουμε την υπερσυγκέντρωση οπλικών συστημάτων σε αυτήν την περιοχή και τέλος επίμονα ζητάμε μια εφαρμογή και σε αυτόν τον σχεδιασμό, ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας μη διάσωσης των πυρηνικών όπλων στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή .

Ένα τελευταίο θέμα είναι η οικολογική προστασία της Μεσογείου. Πρέπει οι λαοί να αντισταθούν στις οικολογικές καταστροφές, που τείνουν να μετατρέψουν την Μεσόγειο σε Νεκρά θάλασσα. Το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ πρέπει να ενισχυθεί και στην Σύμβαση της Βαρκελώνης, να ενσωματωθούν καινούργια άρθρα και καινούργιες δράσεις".

Ερώτηση: Ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκική στάση και πολιτική;

Ν.Κωνσταντόπουλος: Ο ΣΥΝ θέλει σήμερα να επιδιωχθεί η πιο έντονη πίεση προς την Τουρκία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνούς κοινότητας. Η υποψηφιότητα της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρώπη δεν επιτρέπει να συνεχιστεί η ίδια τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα διάφορες χώρες, να έχουν δηλαδή πιεστική στάση έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και εξυπηρετική στάση έναντι των απόψεων και των θέσεων της Τουρκικής πολιτικής. Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας προς την Ε.Ε σημαίνει αποδοχή του πολιτικού και νομικού κεκτημένου της Ευρώπης. Ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη σημαίνει ένταξη ενός ενιαίου κράτους, με μια διεθνή προσωπικότητα, με μια κυριαρχία, με μια ιθαγένεια και αυτό αποτελεί την αξίωση της διεθνούς νομιμότητας.

Επομένως να κινηθεί συντονισμένα μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια ενός επεξεργασμένου στρατηγικού και τακτικού σχεδίου στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί προκειμένου με έμφαση στις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και με πραχτικές της λεγόμενης έντεχνης διπλωματίας να εξασφαλίσει την νέα περίοδο που χρειάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό πρόβλημα.

Για αυτό και επιμένω στην αναγκαιότητα ότι μέσα στο νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί το διαφορετικό κλίμα που υπάρχει, δεν αρκεί, χρειάζεται και ο νέος στρατηγικός και τακτικός σχεδιασμός. Να ξέρουμε τι θέλουμε, να το επιδιώκουμε συντονισμένα και να μην δημιουργούνται συγχύσεις περιττές, να μην εσωτερικοποιούνται τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής και να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε διεθνή στηρίγματα και σε διεθνή πρόοδο των θέσεών μας.

Ερώτηση: Πώς εκτιμάτε τις σκέψεις για ενεργότερη εμπλοκή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σολάνα) στο πρόβλημα της Κύπρου;

Ν.Κωνσταντόπουλος: ʼμεση συνέπεια των αποφάσεων του Ελσίνκι πρέπει να είναι η ένταξη της Κύπρου με απρόσκοπτη διαδικασία στην Ε.Ε και η πίεση προς την Τουρκία, πολύ περισσότερο τώρα γιατί είναι υποψήφια χώρα, να αποδεχθεί τα δεδομένα, τα κεκτημένα, τα πολιτικά και νομικά της Ε.Ε..

Δεν μπορεί να υπάρχει Ε.Ε στην οποία ένα υπό ένταξη και ενταγμένο αύριο μέλος της να τελεί υπό κατοχή άλλης χώρας η οποία θέλει να είναι υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ε.Ε. Αυτό το διπλωματικό, το πολιτικό, το λογικό παράδοξο, αυτός ο πολιτικός παραλογισμός δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποκτήσει νομιμότητα και μανδύα αποδοχής των τετελεσμένων. ʼρα, λοιπόν, αντιδιχοτομικές πρέπει να είναι οι διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες οι οποίες εξασφαλίζουν την επέκταση του ευρωπαϊκού και πολιτικού κεκτημένου σε όλο το νησί και ευρύτερα στην περιοχή ώστε το Κυπριακό να μην αποτελεί στοιχείο έντασης και αποσταθεροποίήσης της Ανατολικής Μεσογείου.

To Γραφείο Τύπου