Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/08/2012

Σχόλιο της Ευαγγ. Αμμανατίδου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, για τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, σχετικά με το αποικιοκρατικό δουλοκτητικό καθεστώς που επιφυλάσσουν για την Βόρεια Ελλάδα με την επιβολή Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ)

Σχόλιο της Ευαγγ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στη Βʼ Θεσσαλονίκης, για τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με το αποικιοκρατικό δουλοκτητικό καθεστώς που επιφυλάσσουν για την Βόρεια Ελλάδα με την επιβολή Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ)

Η Ευαγγ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνη για το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, έκανε την παρακάτω δήλωση σχετικά με τις εξαγγελίες για δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών: «Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα βαίνει ολοταχώς για την δημιουργία ΕΟΖ ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του γερμανικού κεφαλαίου, οι οποίες είχαν διατυπωθεί δια στόματος της γερμανικής κυβέρνησης (Der Spiegel στις 25/5/2012), αλλά και του ελληνικού κεφαλαίου. Πρώτη στην λίστα των υποψήφιων περιοχών βρίσκεται η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, καθώς ήδη η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου σε σχετικές αποφάσεις του, τις στηρίζει και τις προωθεί. Σύμφωνα δε με ιδιωτική τεχνική μελέτη που εκπονήθηκε κατά παραγγελία ισχυρών οικονομικών κύκλων της περιοχής προβλέπονται 13 περιφερειακές ΕΟΖ (Καβάλα, Θάσος, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα κ.α.)

Η ελληνική κυβέρνηση πιστή στην πολιτική «πωλείται η Ελλάς» καλεί το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να επενδύσει με σχεδόν μηδενικό κόστος για αυτούς (φορολογικό, διοικητικό, εργατικό κλπ) και με μηδενικό όφελος για τον ελληνικό λαό, καθώς, όπως αποδεικνύουν και οι διεθνείς μελέτες (της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ή ακόμα και της Παγκόσμιας Τράπεζας), όπου έχουν εφαρμοστεί οι ΕΟΖ τα οικονομικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο είναι μηδαμινά. Κυρίως δε οι ΕΟΖ σύμφωνα με πολυάριθμες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, συνιστούν πραγματικά εργατικά κάτεργα με την εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας, την επιβολή μισθών πείνας, την απαγόρευση του συνδικαλίζεσθαι, την παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την χρήση πιεστικών πρακτικών. 

Αυτού του είδους τα «αναπτυξιακά» σχέδια συναντιούνται μόνο σε χώρες προτεκτοράτα, ενώ είναι αντίθετα τόσο με το Σύνταγμα και την εθνική νομοθεσία όσο και με την κοινοτική νομοθεσία.  Καλούμε τους Βορειοελλαδίτες, αλλά και όλους τους πολίτες να αντισταθούν στα αποικιοκρατικά δουλοκτητικά σχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικας. Τέλος, καλούμε τον Υπουργό Μακεδονίας & Θράκης να σπάσει την εκκωφαντική σιωπή του και νʼ αναλάβει τις ευθύνες του αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την Μακεδονία και την Θράκη.»

To Γραφείο Τύπου