Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/02/2000

5-6 Φεβρουαρίου 2000: Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ για την ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Με την έγκριση τηςεκλογικής διακήρυξης ολοκληρώθηκε, σε κλίμαμαχητικής συσπείρωσης και αισιοδοξίας για τιςεκλογές της 9ης Απριλίου, το διήμερο Συνέδριο τουΣΥΝ

Το Συνέδριο ανέθεσε στην Εκλογική Επιτροπή να αξιοποιήσει όλες τις παρατηρήσεις και προτάσεις που κατατέθηκαν για την καλύτερη οργάνωση της εκλογικής εκστρατείας του ΣΥΝ.

Το Συνέδριο, επίσης, με απόφασή του ζήτησε να συνταχθεί Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος να τηρείται από όλα τα στελέχη, τα οποία εκπροσωπούν δημόσια τον ΣΥΝ, προκειμένου να προβάλλονται με ενιαίο πολιτικό λόγο, οι συλλογικές εκτιμήσεις και προτάσεις του κόμματος.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν και χαιρέτισαν ο Μαν. Γλέζος, ο Γ.Μπανιάς εκ μέρους της ΑΚΟΑ, ο Γ. Σχίζας εκ μέρους των Οικολόγων-Εναλλακτικών, ο Κ.Διάκος εκ μέρους της Πράσινης Πολιτικής, ο Δημ.Παπαχρήστος, η Ελιζ.Καζαλότι, καθώς και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και της οικολογίας, όπως οι Αν.Ανδρεαδάκη Κ.Βεργόπουλος, Μ.Δίζη, Γ.Μηλιός.

Συνοψίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών

Από χθές ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος.
Και από τον τρόπο που τα κρατικά κανάλια παρουσίασαν τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και το δικό μας συνέδριο, πήραμε ήδη μιας πρώτη γνώση του πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να κάνει αυτές τις εκλογές.
Και θέλω να ξεκινήσω από αυτό.
Αύριο το πρωί θα ζητήσω να δω τον υπουργό Τύπου τον κ. Ρέππα και ταυτόχρονα τον Πρόεδρο της ΕΡΤ τον κ. Παναγιώτου. Θα κάνω επίσης διάβημα στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
Θα καταστήσουμε σε όλους σαφές ότι το χθεσινό αίσχος δεν θα επαναληφθεί.
Ο ΣΥΝ δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί την τόσο προκλητική, την τόσο βάναυσα άνιση μεταχείριση.
Ο κ. Σημίτης, ο πρωθυπουργός της χώρας, ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, έχουμε άρα μπει στην προεκλογική περίοδο.
Η τυπική διάλυση της Βουλής δεν αποτελεί το όριο για να ισχύσουν οι κανόνες ισοτιμίας όλων των κομμάτων και οι προεκλογικές ρυθμίσεις.
Ούτε ο κ. Ρέππας, ούτε η διοίκηση της ΕΡΤ μπορούν να κρυφτούν πίσω από αυτήν την τελική δικαιολογία.
Η πορεία για τις εκλογές έχει αρχίσει και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορόυν να είναι όργανα κυβερνητικής προπαγάνδας.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ, ως καθεστωτικό κόμμα.
Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο σήμερα όμως σας βεβαιώνω ότι από αύριο θα αρχίσουμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το γνωρίζει και να το καταλάβει πάρα πολύ καλά.

Αποκαλύπτεται σήμερα γιατί η κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια αρνήθηκε συστηματικά να δεχτεί τις προτάσεις του ΣΥΝ

Απευθύνομαι και στους επαγγελματίες δημοσιογράφους, τους μαχόμενους δημοσιογράφους να στηρίξουν τον αγώνα αυτόν του ΣΥΝ, που είναι και για το δικό τους συμφέρον, για την προστασία της ευθύνης, της αξιοπρέπειας και της ποιότητας της δουλειάς τους.

Απευθύνομαι στους υπεύθυνους:

Η ισοτιμία στην προβολή των απόψεων.
Η δημοκρατική αντιπροσωπευτικότητα στην ενημέρωση.
Ο υγιής ανταγωνισμός και ο πλουραλισμός στην εκλογική αντιπαράθεση δεν βλάπτουν, αντίθετα ωφελούν.

Για την επιχείρηση "διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ"

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει ως κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής της στρατηγικής τη λεγόμενη αμφίπλευρη διεύρυνση.
Με την αλαζονεία της εξουσίας, με την αλαζονεία των ανθρώπων που έχουν να μοιράσουν, υποσχόμενοι βουλευτικές έδρες, κυβερνητικές θέσεις, κοινοτικά προγράμματα, προκειμένου να πετύχουν αυτόν τον στόχο.
Κατά κύριο λόγο τους ενδιαφέρει ο χώρος της κεντροδεξιάς, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η πολιτική τους διευκολύνει τα ανοίγματα σε αυτόν ακριβώς τον χώρο.
Όμως για να ισορροπήσουν τις εντυπώσεις ψάχνουν αγωνιωδώς να εμφανίσουν και κανένα πρόσωπο που να προέρχεται από την αριστερά.
Και τους βάζουν να υπογράφουν ανακοίνωση εναντίον του ΣΥΝ και υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να ευτελίζουν την πολιτική ζωή, τα πολιτικά ήθη και το κύρος των προσώπων.
Οι δυνάμεις της σύγχρονης ριζοσπαστικής και δημοκρατικής αριστεράς, οι δυνάμεις της οικολογίας, συσπειρώνονται σήμερα γύρω από τον ΣΥΝ.
Όχι για να κερδίσουν κάτι, αλλά απεναντίας για να προσφέρουν και να αγωνιστούν ανιδιοτελώς.
Κι αυτήν την εικόνα όσο και να θέλει το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να την αλλάξει.
Όσο και να θέλει να την κρύψει η ΕΡΤ, δεν μπορεί να την κρατήσει μακριά από την κοινωνία, γιατί είναι η ίδια η δυναμική της κοινωνίας που την τροφοδοτεί.
Και πέρα από την κυβέρνηση αυτήν την εικόνα συσπείρωσης της αριστεράς που τολμά, δεν μπορούν να την αλλάξουν τα ελάχιστα πρόσωπα, που έχουν εδώ και καιρό αποφασίσει, για διάφορους ο καθένας λόγους, να στηρίξουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Δικαίωμα του κάθε πολίτη να κάνει τις πολιτικές του επιλογές.
Όμως η κάθε επιλογή συνεπάγεται και μία ορισμένη αξιολόγηση στον ιδεολογικό και πολιτικό χάρτη.
Η κάθε επιλογή έχει και το δικό της κόστος.
Αυτοί, λοιπόν, που σε κάθε προεκλογική περίοδο από το '93 και μετά σπεύδουν να μεταποιήσουν τη θητεία τους στην αριστερά σε μια υπογραφή συμπαράστασης προς το ΠΑΣΟΚ, δεν καταλαβαίνω γιατί ντρέπονται να δηλώσουν ότι είναι ΠΑΣΟΚ.
Γιατί διαρκώς αναφέρονται στην αριστερή τους θητεία
Ακριβώς, γιατί μέχρι να πεθάνουν ή να φθαρούν, αυτή η θητεία θα είναι το καλύτερο στη ζωή τους.
Δική τους η ευθύνη που μετέτρεψαν τα χρόνια τους και τη θητεία τους στην αριστερά, σε τίτλο της κομματικής κεφαλαιαγοράς, για να χρησιμοποιήσω μια εύστοχη αποστροφή του Μάνου Στεφανίδη.

Για την ηγεσία του ΚΚΕ

Ο ΣΥΝ πάντα είχε και σε αυτές τις εκλογές έχει την άποψη ότι το κύριο μέτωπο είναι οι δυνάμεις του δικομματισμού.
Με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ επεδίωξε μέχρι σήμερα φυσιολογικές σχέσεις, ακριβώς για να υπάρχει η δυνατότητα ισχυρότερης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και ισχυρότερης πίεσης στον δικομματισμό.
Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με μας, πάντα είχε ως βασικό του στόχο τον ΣΥΝ.
Τον τελευταίο καιρό δε η κ. Παπαρήγα ξεπερνά κάθε όριο στις συκοφαντικές επιθέσεις της.
Θέλω λοιπόν σήμερα να ξεκαθαρίσω προς την κ.Παπαρήγα ότι για μας ο αντίπαλος παραμένει η κυβέρνηση και ο δικομματισμός. Ότι όσο και να μας προκαλεί, εμείς με τον κοσμο που παρακολουθεί το ΚΚΕ, δεν πρόκειται να συγκρουστούμε. Θεωρούμε όλον αυτόν τον κόσμο μια πολύτιμη δύναμη της Αριστεράς.
Όμως δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο τις συκοφαντικές επιθέσεις της ηγετικής ομάδας του Περισσού.
Μιας ηγετικής ομάδας που επιδιώκει τον διχασμό και τη σύγκρουση στον χώρο της Αριστεράς που έχει ταυτιστεί με νεόκοπους κύκλους και πρόσωπα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ολοένα και πιο συντηρητικού κλίματος στην ελληνική κονωνία.

Για τον ΣΥΝ και τους στόχους του

Στόχος μας: Να βγούμε πιο δυνατοί από τις εκλογές.
Απόφασή μας: Να συγκρουστούμε με το δικομματικό κατεστημένο, με τις δυνάμεις του, με τις πολιτικές του, με τις διαπλοκές του, με τις υποκρισίες του.

Θέλησή μας: Να συναντηθούμε στον αγώνα αυτό

με τις δυνάμεις της οικολογίας- της ριζοσπαστικής αριστεράς- των κοινωνικών κινημάτων
με τους πολίτες που πιστεύουν ότι η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί την ισχυρή παρουσία της αριστεράς
που τολμα
που ανανεώνει
που αναζωογονεί
που διευρύνεται.

Με όλους αυτούς θα συναντηθούμε, συναντιόμαστε ήδη στους κοινούς αγώνες, στους ανοιχτούς χώρους της ζωής, στα μέτωπα των προβλημάτων. Με όλους αυτούς θα συναντηθούμε, συναντιόμαστε ήδη, μέσα από τους δρόμους της συνείδησης και του παράλληλου προβληματισμού.
Δεν θα συναντηθούμε εκεί όπου η εξουσία συμποσιάζεται κι ευωχείται παίζοντας με τους ομόσταβλους κι ομοτράπεζους και υποστηρικτές και θεράποντές της.
Κάναμε πολλά. Δεν πετύχαμε όσα μπορούμε. Μπορούμε πολύ περισσότερα.

Αγωνιζόμαστε

Το μοντέλο οικονομικής πολιτικής που κυριαρχεί:

Το μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχεί:

Το μοντέλο του πολιτικού συστήματος, που θέλει ο καθεστωτικός δικομματισμός:

Χρειάζονται αντιστάσεις. Και δύναμη δημιουργικής αντίστασης είναι η ανανεωτική-ριζοσπαστική αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας.

Δεν πρέπει να συνεχιστούν

Είναι έργο του δικομματισμού. Γι' αυτό και πρέπει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να χάσουν την παντοδυναμία των αυτοδυναμιών τους.
Πρέπει να ανορθωθούν.
Χρειάζονται προγραμματικές προτάσεις. Και δύναμη προγραμματικών προτάσεων είναι η ανανεωτική-ριζοσπαστική αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας.

Να γιατί είναι δύναμη αναντικατάστατη ο ΣΥΝ.

Να γιατί πρέπει να ενισχυθεί στην κάλπη.

Το νέο κοινωνικό κράτος της συνοχής και της προστασίας και όχι τις πρακτικές της κυβερνητικής αναλγησίας και φιλανθρωπίας.
Τον σύγχρονο οικονομικό σχεδιασμό της ισόρροπης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι της μονόπλευρης λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας.
Το αναμορφωμένο πολιτικό σύστημα, με την απλή αναλογική, τις εναλλακτικές πολιτικές και τη διαφάνεια και όχι τον κυβερνητικό κομματισμό του δικομματισμού, την καθεστωτική δράση των αυτοδυναμιών, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Είναι δύναμη πολύτιμη η ανανεωτική-ριζοσπαστική αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας.

Γιατί τολμά:

Συγκρουστήκαμε με πολιτικό κόστος:

Θέλουμε να είμαστε:

Για την Αριστερά

Γιατί δίνουμε στον αγώνα αυτόν προοπτική- γιατί βάζουμε ψυχή και μυαλό.

Μας στηρίζουν

Θέλουμε να είμαστε η αριστερά που βλέπει, που ακούει, που αναζητά, που ελέγχει, που προτείνει.
Θέλουμε να είμαστε δύναμη αποφασιστική και όχι δίβουλη, αναντικατάστατη και όχι ευκαιριακή, ανανεωτική και όχι συμβιβασμένη.
Τολμάμε να κρίνουμε, να προτείνουμε, να συγκρουόμαστε και να δημιουργούμε.
Τολμάμε να μην βολευόμαστε. Επιμένουμε να αγωνιζόμαστε. Για να αλλάξουν πολλά, για να αλλάξουν όλα.
Πηγή των προβλημάτων το πολιτικό σύστημα, οι πολιτικές του, οι δομές του. Διευρύνει τις ανισότητες, πολώνει τον δημόσιο χώρο. Διαλύει – απονεκρώνει τον κοινωνικό και πολιτικό δυναμισμό.

Για τη χθεσινή επίθεση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός μας κατηγόρησε χθες συλλήβδην για αριστερό λαίκισμό.
Πρόκειται για απίστευτη δημαγωγική διαστρέβλωση.
Είναι αριστερός λαικισμός το κοινωνικό κράτος γενικής εφαρμογής; Η πλήρης απασχόληση και η αντιμετώπιση της ανεργίας; Το κατώτερο εθνικό εισόδημα; Το 35ωρο; Η φορολογική δικαιοσύνη; Η δημόσια παιδεία και η υγεία; Η προστασία του αγρότη και η αναμόρφωση της υπαίθρου; Η στήριξη των μικρομεσαίων και των νέων επαγγελματιών; Η διαφάνεια στη διαχείριση του Γ'Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξη και των Ολυμπιακών Αγώνων;
Η δημιουργία ανεξάρτητων αρχών ελέγχου των ΜΜΕ, των διαπλεκομένων και του ανταγωνισμού τους;
Η πολιτική για τη νεολαία;
Η εθνική στρατηγική και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής;
Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους;
Η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού;
Η ισότητα των γυναικών;
Η προστασία της δημόσιας υγείας και η ασφάλεια της διατροφής;
Η μη ιδιωτικοποίηση των υποδομών άσκησης κοινωνικής πολιτικής;
Η διαφανής, δημοκρατική και δημιουργική ένταξη των ηλεκτρονικών μέσων στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία;
Η απλή αναλογική;
Η πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά;

Αυτά ο ΣΥΝ με λόγο

Είναι προοδευτικός εκσυγχρονισμός:
Το διχαστικό και πολωτικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση παριστάνοντας τον εαυτό της ως σωτήρα κι όλούς τους άλλους ως καταστροφείς;
Η εμπορευματοποίηση του πολιτικού ανταγωνισμού;
Η προβολή της πολιτικής ασυνέπειας και της περιφρόνησης της δημοκρατικής και θεσμικής δεοντολογίας;
Η επιστράτευση των μηχανισμών διαπλοκής και προβολής και για κυβερνητική επιβολή.
Τα πανηγύρια για το μετρό για να κρυφτούν οι οικολογικές καταστροφές και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα.
Ο κοινωνικός αυτοματισμός για όσους δεν αντέχουν και οι χαριστικές ρυθμίσεις για τους λίγους ισχυρούς.
Η χρηματιστηριακή έξαψη που καλλιεργεί και η αδυναμία και αδιαφορία για την κοινωνία
Οι νομοθετικές πράξεις διώξεων κατά αγροτών, μαθητών και άλλων για να συγκαλυφθεί η αποτυχημένη αγροτική και εκπαιδευτική πολιτική
Η μετατροπή του Γ' ΚΠΣ σε μπλοκ προεκλογικών επιταγών;
Είναι προοδευτικός εκσυγχρονισμός όλος αυτός ο τζόγος που κυριαρχεί στον δημόσιο βίο - το όργιο της προεκλογικής διαφήμισης- ο κυνισμός και ο μινιμαλισμός των αξιώσεων- η τιποτολογία -οι φαιδρομαχίες και οι επιθεωρησιακές παραστάσεις

Για την ΟΝΕ και την μετά-ΟΝΕ εποχή

Ο ΣΥΝ στο θέμα αυτό έχει καθαρή, κρυστάλλινη θέση. Και επειδή, όντως θα είναι από τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, χρειάζεται να συνεννοηθούμε πολύ καλά.

Α) Ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή έκανε κριτική στον τρόπο που σχεδιάστηκε η ΟΝΕ. Δεν ήταν αντίθετος στην ΟΝΕ γενικώς. Ήταν από την αρχή αντίθετος στο συγκεκριμένο περιεχόμενο της ΟΝΕ.
Δηλαδή:

Από αυτή τη σκοπιά διατυπώσαμε από την αρχή την κριτική μας και πιστεύουμε ότι έχουμε δικαιωθεί σε όλα από τις εξελίξεις.

Β) Ο ΣΥΝ από την αρχή επίσης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την είσοδό της στην ΟΝΕ.
Όμως ταυτόχρονα επιμείναμε ότι η πορεία προς την ΟΝΕ έπρεπε να σχεδιαστεί διαφορετικά.
Να αξιοποιηθεί ο στόχος της ΟΝΕ για να επιτευχθεί η παραγωγική, κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας.
Να σχεδιαστεί η πορεία προς την ΟΝΕ, έτσι που να μην επιρριφθεί μονόπλευρα το κόστος στα αδύναμα στρώματα.
Και σε αυτήν την κριτική δικαιωθήκαμε.
Με αυτές τις απόψεις θα πάμε στις εκλογές και θα είμαστε πειστικοί:

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η εκλογική διακήρυξη είναι σαφής. Για τις συμφωνίες του Ελσίνκι έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια:
Είμαστε υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Ζητούμε να εξασφαλιστεί ότι η Τουρκίας θα προσαρμοστεί σταδιακά στο κοινοτικό κεκτημένο.
Το ερώτημα, όμως σήμερα είναι:
Το ερώτημα είναι ποια η ελληνική πολιτική μετά το Ελσίνκι;
Σε αυτό χρειάζεται σχεδιασμός. Στις εκλογές εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να σχεδιάσει αποτελεσματικά αυτήν την πολιτική;
Εμείς πρέπει να πείσουμε τους αριστερούς πολίτες ότι η ισχυρή παρουσία του ΣΥΝ στη νέα Βουλή θα είναι αποφασιστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής στα θέματα αυτά. Μέχρι σήμερα παίξαμε πρωτοποριακό ρόλο. Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν.
Εάν είμαστε πιο ισχυρή χώρα στο νέο κλίμα που διαμορφώνεται θα μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Για την προοδευτική εναλλακτική πρόταση εξουσίας του ΣΥΝ

Και στο θέμα αυτό δεν χρειάζεται να δημιουργούμε μόνοι μας σύγχυση.

Με τον σημερινό εκλογικό νόμο δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα για συζήτηση.
Ο εκλογικός νόμος κατασκευάζει αυτοδυναμίες.
Όλα τα άλλα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Γι' αυτό κι εμείς λέμε ότι το βασικό θέμα είναι όχι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, πόσο δυνατός θα είναι στη νέα Βουλή ο ΣΥΝ.
Πόσο δυνατή θα είναι η σύγχρονη ριζοσπαστική και οικολογική Αριστερά.

Το Συνέδριο ένα μεγάλο θετικό βήμα

Με το Συνέδριό μας κάνουμέ ένα μεγάλο θετικό βήμα συσπείρωσης και δυναμικής αντεπίθεσης.
Προχωράμε με συσπείρωση, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Προβάλλουμε το πρόγραμμα και το έργο μας, με συλλογικότητα και ενιαίο πολιτικό λόγο. Προβάλλουμε επιθετικά και ανταγωνιστικά την προοδευτική εναλλακτική μας πρόταση για στροφή προς τα αριστερά.
Έχουμε σαφή μέτωπα κριτικής και αντιπαράθεσης με όλα τα άλλα κόμματα.
Με τη δεξιόστροφη κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ
Με την οπισθοδρόμηση που εκφράζει το ΚΚΕ.
Με τον θολό λαϊκισμό του ΔΗΚΚΙ.
Ο ΣΥΝ είναι η δύναμη της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς. Μια πολύτιμη και αναντικατάστατη δύναμη ελέγχου και προτάσεων. Μια δύναμη που κι αν ακόμα δεν υπήρχε θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε.
Απλώνουμε το χέρι σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας για κοινή συμπόρευση και στις εκλογές και μετά από αυτές.
Εμείς μιλάμε για αρχές και προγράμματα και κοινούς αγώνες.
Το μεταγραφικό παζάρι το οποίο επιδίδονται ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν μας αγγίζει.
Προκαλεί αλλεργία και αποστροφή στους πολίτες.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, προχωράμε συσπειρωμένοι και αισιόδοξοι. Όλοι μαζί για την αριστερά που τολμά.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου