Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2012

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα, στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5»

- Πως σχολιάζετε καταρχήν τον αναβρασμό που επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης; Μπορεί να αποτελέσει το μήνυμα ενός κλίματος στην κυβερνητική συνοχή από την στιγμή που το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα έρχονται και τα μέτρα στη Βουλή;

Λέω ότι όχι μόνο στην κυβερνητική συνοχή αλλά στην ίδια την κυβέρνηση ο σεισμός  πρέπει να προέλθει από την λαϊκή κινητοποίηση. Αύριο στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ ένα μεγάλο μαχητικό, ειρηνικό συλλαλητήριο μπορεί να αποδείξει ότι ο λαός είναι εδώ, είναι ενάντια σε αυτά τα μέτρα και επιχειρεί να μην περάσουν και συγχρόνως βλέπει ότι πρέπει να είναι μικρός ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά όλο αυτό το πανηγύρι «θα συναντηθούν δεν θα συναντηθούν» οι τρείς αρχηγοί δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο παρά με το γεγονός ότι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κατευνάσουν τον δίκαιο αναβρασμό που συμβαίνει στο εσωτερικό τους. Άλλωστε είναι γνωστό και το έχουμε πει ότι η συμφωνία των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη είναι εδώ και καιρό ένα κουρελόχαρτο το οποίο έχει πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Ας σταθεί κάθε πολιτική δύναμη με βάση και την ποιότητα της απέναντι στο ίδιο το πρόβλημα γιατί αυτή την στιγμή ο ίδιος ο λαός δέχεται μια βάναυση επίθεση.

- Σε σχέση με τα προωθούμενα μέτρα και τις προηγούμενες φορές που υπήρχαν ανάλογες ψηφοφορίες στην Βουλή, είχε προηγηθεί η σθεναρή αντιπολίτευση της Αριστεράς μαζί με την κατάθεση προτάσεων όπως και οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αναγκαιότητα των οποίων αναφερθήκατε, ωστόσο τα μέτρα πέρναγαν και εφαρμόζονταν παρά τα βαριά τραύματα που προκαλούσαν στα κόμματα που τα ψήφιζαν. Τώρα τι παραπάνω πρέπει να συμβεί κατά την άποψη σας ώστε αυτό το πακέτο να μην εφαρμοστεί και να μην ισοπεδώσει την κοινωνία πλήρως;   

Είναι σαφές ότι παρά το γεγονός ότι είμαστε μόνο μερικές δεκάδες μέρες μετά τις εκλογές πολύ σύντομα έχει εμφανιστεί και ο χαρακτήρας, για μένα δεν υπήρξε καμία έκπληξη, αλλά και ο στόχος αυτής της κυβερνητικής τρόικας. Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε στο επίπεδο της αντίστασης σʼ αυτά τα μέτρα, της αλληλεγγύης και με στόχο την ανατροπή αυτής της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι η ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι η διαμόρφωση μιας νέας ελπίδας. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διαμορφώσει το πολιτικό μέτωπο το οποίο θα επιχειρήσει να μην περάσουν τα μέτρα. Μην ξεχνάτε ότι τα μέτρα πέρναγαν αλλά πέρναγαν με «αίμα» από την κυβερνητική πλειοψηφία και για την ίδια την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτή η απαξίωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στα μάτια του λαού είναι ένα αιτούμενο, συγχρόνως από την δική μας την πλευρά θα επιχειρήσουμε να βάλουμε στο κέντρο των εξελίξεων την αναγκαία πολιτική η οποία συνεχίζει να εκκινεί από την ακύρωση του μνημονίου και από την εφαρμογή ενός διαφορετικού προγράμματος το οποίο πραγματικά μπορεί να σώσει αυτή την στιγμή την κοινωνία και να την οδηγήσει στον δρόμο της ανάπτυξης. Στην Αθηναΐδα το είχαμε παρουσιάσει τώρα το επικαιροποιούμε ακόμα περισσότερο. Αυτό το πρόγραμμα θα παρουσιάσει και ο Αλέξης Τσίπρας στις 15 και στις 16 του μήνα στην Θεσσαλονίκη.       

- Για να έρθουμε λίγο στην πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την απαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Θεωρείτε ότι αυτή η πρόταση μπορεί να επιτείνει τους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση; Βλέπουμε π.χ. τον κ. Γιακουμάτο να υποστηρίζει την πρόταση. Τον κ. Σαμαρά να έρχεται αντιμέτωπος με άλλη μία προεκλογική του δέσμευση και βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ όπως ο κ. Τσούκαλης, ο κ. Μιχελογιαννάκης να υποστηρίζουν αυτή την πρόταση.

Σωστά είπατε ότι ο κ. Σαμαράς, βρίσκεται αντιμέτωπος, με όσα προεκλογικά εξήγγειλε. Μην ξεχνάτε ότι τότε μίλαγε για μια και μόνο εξεταστική που πρέπει να υπάρξει. Αυτή την εξεταστική επιτροπή που στην ουσία προτείνουμε εμείς με την κατάθεση της πρότασης μας για το πώς η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο. Αν έχει τύχει να μελετήσετε το κείμενο της πρότασης, καταλαβαίνετε ότι βάζουμε και το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκε αυτή η κατάσταση αλλά και τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Εμείς δεν κάνουμε μια επικοινωνιακή πρόταση. Κάνουμε μια πρόταση η οποία έχει πρωταρχικό στοιχείο ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ποια πρόσωπα και με ποια διαδικασία έβαλαν την χώρα στο μνημόνιο, γνωρίζοντας συγχρόνως ότι όλη αυτή η διαδικασία ήταν μια επιλογή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά αν θέλετε εκείνο τον καιρό με κέντρο την Ελλάδα, ώστε αυτά τα μέτρα που παίρνονται, αυτή η πολιτική λύση λιτότητας, ληστρική πολιτική λιτότητας, να είναι τα ίδια ο σκοπός και ο στόχος. Εμείς ευελπιστούμε ότι όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τα κόμματα της τροϊκάνης κυβέρνησης θα βρεθούν βουλευτές που θα τιμήσουν τις υποσχέσεις τους και θα ανοίξει αυτή η διαδικασία.

- Σήμερα τέλος κ. Βίτσα έρχεται Βαν Ρομπάι, δεν θα δει τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως και ο κ. Γιούνκερ πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτή η στάση κορυφαίων ευρωπαϊκών παραγόντων τι υποδηλώνει κατά την άποψη σας;

Έχω την γνώμη πως είναι εξυπηρετήσεις προς φίλους, πολιτικούς φίλους αλλά απʼ την άλλη μεριά δείχνουν ότι δεν σέβονται και την Ελληνική δημοκρατία και τους θεσμούς της. Εμείς με τον πιο επίσημο τρόπο ζητήσαμε αυτή την συνάντηση, όπως έχουμε και δικαίωμα. Οι απαντήσεις ήταν τουλάχιστον γελοίες (θα μείνει 3 ώρες κ.λ.π.) και μάλιστα είναι και απαντήσεις οι οποίες υπάρχουν εγγράφως. Κατανοούμε βεβαίως ότι οι συντηρητικοί κύκλοι της  Ευρώπης αισθάνονται τον κίνδυνο που προέρχεται από τις προτάσεις και την κινητικότητα που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Θεωρούμε ότι είμαστε η αρχή μιας διαδικασίας η οποία θα μπορέσει και στην Ευρώπη να αναδείξει την αριστερή αντίληψη για την επαναθεμελίωση της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αναγκαίες αλλαγές. Πάντως σε κάθε περίπτωση και η κίνηση και η στάση του κ. Ρομπάι και των πολιτικών του φίλων, ντόπιων και ευρωπαίων, είναι απαράδεκτη.

To Γραφείο Τύπου