Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/02/2000

Πρωτοβουλία του ΣΥΝ για διασφάλιση κανόνων ισοτιμίας στην προβολή των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Στ.Πιτσιόρλας, μέλος της Π.Γ., συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Τύπου κ. Ρέππα, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο ΣΥΝ για διασφάλιση κανόνων ισοτιμίας στην προβολή των κομμάτων κατά την πορεία προς τις εκλογές της 9ης Απριλίου.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Mε ευθύνη της κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο δημοκρατικής ισοτιμίας, ελέγχου και διαφάνειας στον τομέα της πολιτικής προβολής και της πολιτικής διαφήμισης. Ουσιαστικά έχουμε δύο μηνών προεκλογική περίοδο και θα υπάρξει όργιο από πλευράς καταστρατήγησης όλων των αρχών δεοντολογίας για τη δημοκρατική ισοτιμία προβολής και διαφήμισης των κομμάτων.

Εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ διαμαρτυρηθήκαμε σήμερα στον αρμόδιο Υπουργό. Το απόγευμα θα διαμαρτυρηθούμε στον Πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και θα επισκεφθούμε και τη Διοίκηση της ΕΡΤ. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα, γιατί ουσιαστικά σ' αυτή την προεκλογική περίοδο θα υπάρξει ένας πόλεμος διαφημίσεων, πόλεμος δισεκατομμυρίων, πόλεμος καταχρηστικής συμπεριφοράς που, με ευθύνη της κυβέρνησης που αλλοιώνει τη δημοκρατική ισοτιμία της πορείας προς τις εκλογές.

Είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί έλεγχος στις δαπάνες, να υπάρξει ρύθμιση στην προβολή και τη διαφήμιση ώστε ισότιμα να έχουν τη δυνατότητα όλα τα κόμματα να προβάλουν τις απόψεις τους και, τέλος, να εξασφαλιστεί ο δημοκρατικός, πολιτικός πλουραλισμός. Δεν μπορεί να παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, λέγοντας ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η προεκλογική περίοδος. Η άποψη ότι η προεκλογική περίοδος αρχίζει μόνο με την τυπική διάλυση της Βουλής είναι φαρισαϊσμός, είναι ένα κατά συνθήκη ψεύδος, το οποίο κανέναν δεν πείθει. Απεναντίας, αυτή η άποψη έχει ένα πρακτικό αποτέλεσμα. ΄Ολες οι δαπάνες και οι παραβιάσεις της συνταγματικής και έννομης τάξης, για την ελεύθερη και πολυφωνική έκφραση των κομμάτων που γίνονται μέχρι την τυπική διάλυση της Βουλής, μένουν ανεξέλεγκτες. Και έτσι ουσιαστικά οι διακηρύξεις είναι χωρίς περιεχόμενο και χωρίς αντίκρυσμα".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου