Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/02/2000

Περιοδεία του Ν.Κωνσταντόπουλου στην Ηλεία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο περιοδεία στην Ηλεία.

Σε εκδηλώσεις του Δήμου του Πύργου για την εορτή του Πολιούχου Αγ. Χαραλάμπους, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

"Οι όροι διεξαγωγής των εκλογών αναδεικνύονται σε μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα. Σε μείζον θέμα δημοκρατίας.
Το πρόβλημα έχει δύο πλευρές. Η μία είναι η ισοτιμία των κομμάτων στα ΜΜΕ, η εξασφάλιση του δημοκρατικού πλουραλισμού, της ουσιαστικής ενημέρωσης με την προβολή και την παρουσία όλων των απόψεων.
Η άλλη όψη είναι οι ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές καμπάνιες εμπορικού τύπου, που μετατρέπουν τις ιδέες και τις απόψεις σε προϊόντα για διάθεση και κατανάλωση.

Το κυβερνητικό κόμμα ξεκίνησε ήδη μια πολυδάπανη προεκλογική διαφήμιση στα ΜΜΕ. Στα βήματά του τον ίδιο χορό χορεύει και η Ν.Δ. Στους δύο μήνες που έρχονται μέχρι τις εκλογές, θα ξοδευτούν από τα δύο κόμματα κατά δεκάδες πολλά δισεκατομμύρια. Που βρίσκονται αυτά τα λεφτά και με ποια ανταλλάγματα;
Γιατί ένα κόμμα που κυβερνά, που μονοπωλεί την ειδησεογραφία, που αξιοποιεί τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για την προβολή του, χρειάζεται επιπλέον αυτή την θορυβώδη και ακριβοπληρωμένη διαφήμιση;

Να μπει επιτέλους φραγμός. Να υπάρξει όριο δαπανών, πόθεν έσχες και πραγματικός έλεγχος του χρόνου προβολής, πλαίσιο δεοντολογίας στα ΜΜΕ.

Ο ΣΥΝ επί τρισίμισυ χρόνια ζητάει επιμόνως αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις και η κυβέρνηση πεισματικά τους αρνείται. Σήμερα αποδεικνύεται το γιατί.
Για να εκμεταλλεύεται καταχρηστικά και αντιδημοκρατικά την απουσία ενός Τέτοιου πλαισίου.

Να μπει επιτέλους φραγμός. Οι αλόγιστες δαπάνες για την προεκλογική διαφήμιση είναι πρόκληση για την δημοκρατία, γιατί αλλοιώνουν το περιεχόμενο και τις λειτουργίες της, αλλά είναι πρόκληση και για την κοινωνία, σε μία περίοδο που υπάρχουν οι μεγάλες κοινωνικές αναστατώσεις από την ανεργία, την εισοδηματική και φορολογική πολιτική αδικία, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των μισθωτών και των συνταξιούχων".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου