Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/09/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΓΙΟ ΚΑΡΙΓΙΟ

Πέθανε χτες  στη Μαδρίτη σε ηλικία 97 ετών  ο Σαντιάγο Καρίγιο, ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ισπανικού Εμφυλίου. Εξελέγη  Γ.Γ . του Κ.Κ.  Ισπανίας το 1960, διαδεχόμενος την Ντολόρες  Ιμπαρούρι- Πασιονάρια, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1982. Εκτός Κ.Κ. Ισπανίας,  από το 1985 ίδρυσε δικό του κόμμα, που το 1991 ενοποιήθηκε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας. 

Από το 1928 εντάχθηκε στη Σοσιαλιστική Νεολαία έως την συνένωσή της με την Κομμουνιστική Νεολαία το 1936, οπότε και εξελέγη πρώτος γραμματέας της και  το  1937 μέλος της Κ.Ε. του ΚΚ Ισπανίας. Έζησε σαν εξόριστος 38 χρόνια και επέστρεψε στην Ισπανία το 1975 και αγωνίστηκε για τη νομιμοποίηση του ΚΚ Ισπανίας. Εξελέγη βουλευτής στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, τον Ιούνιο του 1977. Μαζί με τους Ε. Μπερλινγκουέρ και Ζ. Μαρσέ υπήρξαν οι θεμελιωτές  του  «ευρωκομουνισμού» και της υπηρέτησης της στρατηγικής του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό. 

Τιμήθηκε με διακρίσεις για την συνεισφορά του στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας, ενώ το 2005 είχε αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Αυτόνομου Πανεπιστήμιου της Μαδρίτης.

Η ζωή του συνδέθηκε με τα σημαντικότερα  πολιτικά και ιστορικά  γεγονότα  της Ισπανίας.  

Ο Συνασπισμός τιμά την αγωνιστική πορεία του Σαντιάγο  Καρίγιο.

To Γραφείο Τύπου