Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/02/2000

Ανυπολόγιστες επιπτώσεις από την μόλυνση με κυάνιο των ποταμών Τίσα και Δούναβη

Οι ανυπολόγιστες επιπτώσεις από την μόλυνση με κυάνιο των ποταμών Τίσα και Δούναβη αποδεικνύουν την προφανή ανικανότητα συγκεκριμένης εταιρείας, που προκάλεσε την ρύπανση, να διαχειριστεί με ασφάλεια, ένα τόσο υψηλό κίνδυνο με τις κατάλληλες τεχνικές και τα ανάλογα μέτρα προστασίας. Το τραγικό ατύχημα όμως, φέρνει στην επικαιρότητα το μεγάλο πρόβλημα των βιομηχανικών επενδύσεων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των σχέσεων με το περιβάλλον.

Η αδυναμία των χωρών αυτών να υπερασπιστούν την ασφάλεια των πολιτών τους και την μακρά οικονομική καιν θεσμική κρίση που διέρχονται, ανάβουν πράσινο φώς στο κεφάλαιο για επενδύσεις με ασύδοτους και ανασφαλείς όρους προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Ο Δούναβης, αλλά και κάθε διασυνοριακό οικοσύστημα, πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία από όλες τις χώρες στις οποίες αφορά. Η λογική των κυρώσεων και αποκλεισμών, μόνο ανώφελη και αδιέξοδη μπορεί να αποδειχτεί στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων.

Με αφορμή το τραγικό γεγονός, γίνεται φανερή η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για περιβαλλοντικά θέματα διακρατικής εμβέλειας. Παράδειγμα η εγκατάλειψη του κορυφαίου θέματος των σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, οι οποίες όπως είναι γνωστό επεκτείνονται πέραν των γιουγκοσλαβικών συνόρων.

Ο Δούναβης σήμερα κινδυνεύει πολλαπλώς. Απαιτείται θέσπιση ενιαίων μέτρων προστασίας, κανόνων ασφαλείας και περιβαλλοντικών όρων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί συνολικά ένα τόσο σημαντικό οικοσύστημα.

Με αφορμή το περιβαλλοντικό αυτό ατύχημα, επιβάλλεται πλήρης ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, για τα μέτρα προστασίας και τις τεχνικές που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν οι συγκεκριμένες εταιρείες στην Βόρεια Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουν λάβει έγκριση χωροθέτησης για μονάδα εκμετάλλευσης χρυσού όπου χρησιμοποιείται στις επεξεργασίες το κυάνιο.

Το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ

To Γραφείο Τύπου