Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/10/2012

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή 'Αρτας Όλγας Γεροβασίλη με ΘΕΜΑ: "Τοποθέτηση - Μετάθεση υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον τόπο καταγωγής τους"

Το καθεστώς μεταθέσεων των υπαλλήλων του δημοσίου και των απασχολούμενων με καθεστώς συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα διέπεται σήμερα από το άρθρο 67 του Ν. 3528/2007. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ανταποκρινόταν σε μια συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα και στις βιοτικές ανάγκες που αυτή γεννούσε. Φυσικά, δε θα μπορούσε να λάβει υπόψη του τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και τη μείωση των μισθολογικών απολαβών στο δημόσιο τομέα τα οποία έχουν επιφέρει πλήρη ανατροπή στην οικονομική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων. Ανατροπή που επηρεάζει άμεσα και την ζωή των ίδιων, αλλά και των οικογενειών τους.

Σήμερα, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να ζουν χωριστά, καθώς η οικογενειακή επανασύνδεση δεν είναι αποφασιστικό κριτήριο στην αίτηση για τη μετάθεση υπαλλήλου που υπηρετεί στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παρατηρείται, λοιπόν, το φαινόμενο υπάλληλοι να υπηρετούν σε γειτονικούς νομούς, από τον τόπο καταγωγής ή το νομό στον οποίο κατέχουν ακίνητη περιουσία, να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής (δεύτερου) ενοικίου κατοικίας στην πόλη που έχουν υπηρεσιακά τοποθετηθεί. Οι πενιχροί μισθοί –συνέπεια των μνημονιακών περικοπών της κυβέρνησης–  η ανάγκη συντήρησης δύο νοικοκυριών και οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, τους έχουν οδηγήσει σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται φυσικά οι οικογένειες εκείνες στις οποίες ο ένας σύζυγος υπηρετεί ως δημόσιος υπάλληλος μακριά από τον τόπο καταγωγής ή κατοικίας του και ο έτερος των συζύγων κατέστη πρόσφατα άνεργος.

Επειδή το σημερινό πλαίσιο που αφορά στις μεταθέσεις δεν καλύπτει τους ανωτέρω λόγους,

Επειδή οι υπάλληλοι που αναγκάζονται να υπηρετήσουν μακριά από τον τόπο καταγωγής ή κατοικίας τους δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες καθώς οι πενιχρές αποδοχές τους δεν καλύπτουν τα έξοδα πολλαπλών νοικοκυριών,

Επειδή, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις μεταθέσεις χρήζει συνολικής επανεξέτασης,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί εάν προτίθενται να λάβουν τη σχετική πρωτοβουλία ώστε, τουλάχιστον, στα ως άνω κριτήρια μοριοδότησης των μεταθέσεων να προστεθεί στη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 67 του Ν. 3528/2007 και αυτό της κατοχής ιδιόκτητης στέγης στο νομό τοποθέτησης ή μετάθεσης του υπαλλήλου καθώς και το κριτήριο ανεργίας ενός εκ των δύο συζύγων, σύμφωνα με την πρόβλεψη της παραγράφου 4 της ως άνω νομοθετημένης διάταξης;

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2012

Η ερωτώσα Βουλευτής

Όλγα Γεροβασίλη