Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/10/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο., ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΟΥ ΟΠΑΠ

Φίλες και Φίλοι,

Εργαζόμενοι και Εργαζόμενες του ΟΠΑΠ,

H στρατηγική της συγκυβέρνησης και της Τρόικας για την συνολική κατεδάφιση των κεκτημένων της ελληνικής κοινωνίας έχει περάσει στην τρίτη και πιο επιθετική της φάση.

Μετά τα Μνημόνια 1 και 2 είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με την πιο ακραία επίθεση στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, σε όσους και όσες έχουν σηκώσει τα τελευταία τρία χρόνια τα βάρη της οικονομικής κρίσης.

Τα μέτρα των 13,5 δις που η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει με διαδικασίες fast track θα δώσουν νέο χτύπημα στην ήδη εξαιρετικά επιβαρημένη ελληνική οικονομία αλλά κυρίως θα οδηγήσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους και εργαζόμενες κάτω από τα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Πολύ περισσότερο όμως τα μέτρα αυτά είναι αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και για την είσοδο της σε τροχιά ανάπτυξης.

Είναι πλέον κοινός τόπος για όλους ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Τα νέα μέτρα θα επιδεινώσουν την ύφεση, η οποία υπολογίζεται για το 2013 πάνω από 10% και θα οδηγήσουν σε σωρευτική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας πάνω από 30% από το 2009 ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 35%.

Πρόκειται για νούμερα πρωτοφανή, που ξεπερνούν ακόμα και τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ την περίοδο 1929-1933.

Στόχος αυτού του προγράμματος δεν είναι η αντιμετώπιση του Χρέους

. Αυτό είναι σαφές πια σε όλους.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός

νέου κοινωνικού μοντέλου

που με πολιορκητικό κριό την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου οι Ευρωπαϊκές ελίτ θέλουν να οικοδομήσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ενός κοινωνικού μοντέλου που θα έχει ως πρώτο γνώμονα την

κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, την απαξίωση της εργασίας, το άνοιγμα του Δημοσίου Τομέα και των υπηρεσιών του στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σε αυτήν ακριβώς την μακροπρόθεσμη στρατηγική εντάσσεται και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η συγκυβέρνηση υποστηριζόμενη αλλά και πιεζόμενη από επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από το πάρτι που έχουν οργανώσει οι κυβερνήσεις των Μνημονίων.

Στόχος τους είναι να ξεπουλήσουν την δημόσια περιουσία όσο -όσο

, δήθεν για να δημιουργήσουν εικόνα αντιστροφής του κλίματος. Στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρούν είναι ένα έγκλημα εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών.

Η στρατηγική τους είναι γνωστή. Πρώτα υποτιμούν την αξία της δημόσιας περιουσίας και στη συνέχεια την ξεπουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα αλλά και για να δημιουργήσουν μια οικονομική και εργασιακή ζούγκλα.

Αυτό έκαναν με την Αγροτική Τράπεζα. Αυτό έκαναν με το ΤΤ και τη δημόσια γη. Αυτό κάνουν σήμερα και με τον ΟΠΑΠ.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.  

Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ

Ο μηχανισμός που έχει επιλεγεί για να κάνει τη βρώμικη δουλειά είναι το λεγόμενο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου.

Πρόκειται για έναν οργανισμό που λειτουργεί παράτυπα και παράνομα.

Για έναν οργανισμό που εμπλέκεται στον ελάχιστο χρόνο της λειτουργίας του σε δεκάδες υποθέσεις που πρέπει να ερευνηθούν και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά.

Σε ότι αφορά μόνο τον ΟΠΑΠ είναι χαρακτηριστικό ότι το ΤΑΙΠΕΔ ενώ σε ανακοίνωση του στις 17 του Σεπτέμβρη μιλούσε για πώληση του 29% των μετοχών έρχεται με νέα ανακοίνωση του προχτές να ανεβάσει το ποσοστό στο 33% από το συνολικό 34% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις; Με ποια διαδικασία; Με ποια εξουσιοδότηση;

Βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι αν θα πουληθεί το 29% ή το 33%. Αναφέρω αυτό το παράδειγμα απλώς για να καταδείξω την απόλυτη αδιαφάνεια με την οποία λειτουργεί η συγκυβέρνηση και οι μηχανισμοί της.

Αλλά οι παρατυπίες του ΤΑΙΠΕΔ δεν τελειώνουν εκεί.

Τα παραπάνω είναι πταίσματα αν σκεφτεί κανείς ότι

η απελθούσα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε ως νομικό σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ την δικηγορική εταιρεία Freshfield

η οποία συγχρόνως εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου της αγγλικής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Betfair.

H Betfair είναι ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές του Οργανισμού, μια εταιρεία που προσέβαλε στην Ευρωπαική Επιτροπή τόσο το ελληνικό νομικό πλαίσιο για το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ όσο και τον πρόσφατο νόμο για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων.

Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων εδώ;

Και αν ακόμα τυπικό κώλυμα δεν υπάρχει, δεν προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η εν λόγω επιλογή;

Ακόμα χειρότερα, η νομιμότητα του ΤΑΙΠΕΔ αμφισβητείται.

Και η επιλογή του προέδρου του από τη Βουλή δεν έγινε όπως θα έπρεπε και η κάλυψη που επιχείρησε να του παράσχει η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τους αφήνει όλους έκθετους.

Καταργείται το κοινοβούλιο με την φάμπρικα πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που έχουν ανοίξει.

Η υποτίμηση της χρηματιστηριακής αξίας: Το οικονομικό κόστος

Tο μεγάλο πρόβλημα όμως, το τεράστιο σκάνδαλο, αφορά την υποτίμηση της Χρηματιστηριακής αξίας του ΟΠΑΠ που επιτυγχάνεται με μεθοδευμένες κινήσεις από την μεριά της συγκυβέρνσης.

O ΟΠΑΠ είναι η μεγαλύτερη δημόσια εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο μια εταιρεία που παρουσιάζει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 1,3δις ευρώ, κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 4 δις και τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν το 2011 σε 550.000.000 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό που αντιστοιχούσε στο ελληνικό δημόσιο μόνο για μερίσματα το 2011 έφτανε τα 80.000.000Ε ενώ αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που έχει στην κυριότητα του το Ελληνικό Δημόσιο αγγίζει τα 421.000.000 παρά τις τεράστιες πιέσεις που έχει δεχθεί η μετοχή λόγω των παρεμβάσεων της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών, όμως, ανακοίνωσε στις 19/09/2012 ότι από την 01/01/2013 τα κέρδη της ΟΠΑΠ θα φορολογούνται από το πρώτο Ευρώ με ποσοστό 10%.

Η μεθοδευμένη αυτή κίνηση κατεδαφίζει στην πραγματικότητα την αξία του ΟΠΑΠ αφού σπρώχνει τους πελάτες στο παράνομο τζογάρισμα και μετατρέπει τον οργανισμό κυριολεκτικά σε μη βιώσιμο.

Το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε σε συνέχεια οδηγιών της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Γιατι τότε δεν δημοσιοποιεί την αλληλογραφία;

Και πώς εξηγείται ότι στις περισσότερες χώρες της Ένωσης το αφορολόγητο για μικροποσά φτάνει ακόμα και στα 400Ε.

Στην ίδια ανακοίνωση προβλέφθηκε ότι το ΕΔ θα συμμετέχει στα έσοδα από την 01/01/2013 σε ποσοστό 30% αλλά η φορολογία αυτή πρόκειται να μειωθεί από το 2020 μέχρι το 2030 στο 5%.

Το κόλπο τους είναι γνωστό. Η κυβέρνηση ανακοινώνει εξοντωτική φορολογία, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας συμπιέζεται και έτσι ξεπουλιέται όσο -όσο. Πρόκειται για μεθοδεύσεις που είναι εξόφθαλμα παράνομες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε από τα 5,3Ε στις 18/9 στα 4Ε στις 27/9.

Το έγκλημα της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επαναλαμβάνεται.

Η συγκυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αντίθετα!

Λειτουργούν σταθερά και κατ εξακολούθηση ως μεσάζοντες μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι υπολογίζει να πουλήσει το ποσοστό του ΟΠΑΠ που κατέχει περίπου 500.000.000Ε.

Πρόκειται για εξωφρενική τιμή.

Μόνο για την επέκταση της άδειας που αγόρασε ο ΟΠΑΠ πριν από λίγους μήνες η συμμετοχή του Δημοσίου υπολογίζεται στα 125.000.000.

Και μόνο από τα καθαρά μερισματικά κέρδη των τελευταίων 4 ετών το Δημόσιο πήρε περισσότερα από 500.000.000Ε.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ οδηγεί σε περιορισμό των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου σε μια περίοδο που δεν αντέχει καμία επιπλέον ζημία.

Και αυτή η ζημία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν επιβεβαιωθούν τα όσα καταγγέλονται για τις μεθοδεύσεις σχετικά με το Videolotto.

Γνωρίζετε όλοι και όλες εδώ ότι ο ΟΠΑΠ δικαιούται να αποκτήσει με απευθείας ανάθεση από το νόμο την μοναδική άδεια για εγκατάσταση 35.000 παιγνιομηχανημάτων VIDEOLOTTO.

Όμως ο διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρείας που θα εγκαταστήσει το σύστημα των μηχανημάτων καταργήθηκε μερικές εβδομάδες πριν ανακοινωθεί η ιδιωτικοποίηση.
Μόνο για τη συγκεκριμένη άδεια το ποσό που αναλογεί στο δημόσιο αγγίζει τα 190.000.000Ε.
Και εμείς ρωτάμε:

 Υπό το νέο καθεστώς ιδιωτικής επιχείρησης θα διατηρηθεί το προνόμιο που απονεμήθηκε στον ΟΠΑΠ από το νόμο;
Διότι αν διατηρηθεί η αξία του ποσοστού του ΟΠΑΠ υπερδιπλασιάζεται και αγγίζει τα 1,2 με 1,4 δις Ευρώ.

 
Το έχει αυτό υπόψη της η κυβέρνηση ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει;

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωνε παλιότερα ότι “όταν πουλάς σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις”;

Ο κύριος Σαμαράς λοιπόν, τώρα, ετοιμάζεται να χαρίσει τον ΟΠΑΠ.

Η πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ και ειδικά τώρα, σε περίοδο κρίσης, με την αξία της επιχείρησης υπονομευόμενη και συμπιεσμένη είναι οικονομικό και πολιτικό έγκλημα και πρέπει να αποφευχθεί.

Το εργασιακό και κοινωνικό κόστος

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης θα είναι συντριπτικές και για εσάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του οργανισμού.

Είναι βέβαιο πώς οι εργασιακές συνθήκες μετά την ιδιωτικοποίηση θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο, θα γίνουν περικοπές και απολύσεις.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι το τελευταίο για το οποίο νοιάζεται η συγκυβέρνηση και η Τρόικα είναι οι εργασιακές σχέσεις.

Ή μάλλον νοιάζεται αλλά όχι για να προστατεύσει τους εργαζόμενους αλλά για να δώσει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ασυδοσίας στην εργοδοσία.

Και αυτός είναι ένας από τους ανομολόγητους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων: Η ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός του μισθολογικού κόστους.

Πέρα όμως από το οικονομικό και το εργασιακό κόστος υπάρχει και το κοινωνικό κόστος της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.

Ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητος για να αφήνεται στο έλεος των ιδιωτικών και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι δεδομένο όπως εξάλλου δείχνει και η διεθνής εμπειρία ότι η παραχώρηση του ΟΠΑΠ ολοκληρωτικά σε ιδιωτικά συμφέροντα και η αποχώρηση του δημοσίου θα δημιουργήσει το πλαίσιο για την έκθεση των ευπαθών ομάδων στον εθισμό.

Όλα αυτά δεν είναι καθόλου αμελητέα και δεν μπορούμε ως κοινωνία να τα παίρνουμε αψήφιστα.

Το πλαίσιο που επιχειρεί να δημιουργήσει η συγκυβέρνηση είναι κοινωνικά οπισθοδρομικό και επικίνδυνο. Στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρεόυς και των αναδιαρθρώσεων που υποτίθεται έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία δημιουργεί καταστάσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας!

Ο ΟΠΑΠ δεν είναι απλώς μια επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών. Έχει στον πυρήνα του τη λογική της κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Τα έσοδα του Δημοσίου από τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Αυτή η πτυχή του κοινωνικού ρόλου του ΟΠΑΠ όχι μόνο δεν θα εξασφαλιστεί από την ιδιωτικοποίηση του αλλά θα εξαφανιστεί εντελώς και το κράτος θα χάσει ένα ακόμα εργαλείο χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής τεράστιας σημασίας.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ πρέπει να αποφευχθεί.

Ο ΟΠΑΠ αποτελεί μια επιχείρηση τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής σημασίας που οφείλουμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε.

Ο οργανισμός πρέπει να αποτελέσει πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής και να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο ώστε να εξασφαλίζεται η εποπτεία από την κοινωνία ενός τομέα τόσο ευαίσθητου όσο είναι τα τυχερά παιχνίδια.

Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αφήσουμε αυτό το έγκλημα να ολοκληρωθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων στον αγώνα για να παραμείνει ο ΟΠΑΠ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και να εξασφαλιστεί το εργασιακό τους καθεστώς.

Και τον αγώνα αυτόν θα τον κερδίσουμε! Πρέπει να τον κερδίσουμε για λογαριασμό του ελληνικού λαού!

1/10/2012

To Γραφείο Τύπου